Nosecnost pri 36 letih
Spostovani,
S partnerjem sva se prvic odlocila, da bi poskusila imeti otroka med decemberskimi prazniki. Pred tem nisva o tem bolj konkretno razmisljala in nisva nikoli opravila nobenih raziskav oz. konzultacij.
Ne glede na omenjeno, je konec januarja test nosecnosti pokazal na nosecnost (domaci urinski test). Priznam, da glede na mojo starost, nisem pricakovala tako hitre zanosistve in sedaj, ko sem se nekaj dodatnega prebrala mi je zal, da se na ta dogodek nisem boljse pripravila(npr. nisem vedla, da je priporocljivo jemati folno kislino ze mesec pred nosecnostjo. Sama sem jo zacela jemati sele po potrditvi nosecnosti).
Po potrditvi nosecnosti, sem poklicala ginekologinjo, ki mi je dolocila dan prvega pregleda na zacetku februarja.
Priznam, da ne poznam doktrine glede frekvance in kadence obiskov ginekologa po potrditvi nosecnosti , ampak mislila sem, da bom vseeno delezna ogleda pred domnevnim sestim tednom nosecnosti (v kolikor bi se glede na starosti ali drugih faktorjev moralo opraviti dodatne teste ali preglede).
Ali je bilo moje misljenje napacno? Res moram pocakati, na 6 teden nosecnosti, da prvic stopim pred ginekologinjo(in pred tem ne vedeti ali je vse ok)?
Gre za prvo zanositvijo.
Zahvaljujem se vam za odgovor
Spoštovani,
prej kot pri 6 tednih po M se z UZ itak ne vidi nič konkretnejšega, niti srčnih utripov, kar je prvi UZ znak žive in normalne nosečnosti. Tudi glede folne kisline se ne vznemirjajte. Gre zgolj za preventivni ukrep, ki lahko prepreči nepravilno razvijanje ploda, kar pa se itak zgodi le 1x na vsakih 2000 nosečnosti. tveganje, da bi zaradi neuporabe FK prišlo do kakega zapleta, je torej zanemarljivo majhno.