Nosečnost, polip materničnega vratu in gripa
Pozdravljeni. Noseča sem 10 tednov in 5 dni. V 7 tednu nosečnosti je bil ugotovljen polip v velikosti leče na materničnem vratu. Kot terapijo so mi predpisali Utrogestan 200 mg in vagisan zvečer. Prejšnji teden sem zbolela z gripo A. Vročina čez 39, slabo počutje, zato sem šla v bolnico. V bolnici so mi naredili ponoven pregled in ugotovili, da je polip zrasel na 1x1cm. Večkrat krvavim iz nožnice – rjavkasto rdeč izcedek. V bolnici so mi rekli, da je krvavitev iz polipa… vseeno pa mi te manjše vsakodnevne krvavitve povzročajo stres. V petek imam pregled pri ginekologu. Kaj narediti, da omilim krvavitve? Prav tako ali lahko gripa in vročina pusti kakšne negativne posledice na plodu? Bolečine v spodnjem delu trebuha so minimalne. Hvala za vas
Spoštovani,
kar zadeva polip je težko reči črno ali belo. Domnevam, da ne gre za cervikalni polip ampak decidualni polip, to pa pomeni, da sega od notranje maternične sluznice skozi cervikalni kanal in vsaj srednje do dolgoročno predstavlja grožnjo za nosečnost. Ne zaradi krvavitve ampak zato, ker je nekakšen “pecelj”, po katerem se lahko morebitne infekcije iz nožnice lažje prebijejo skozi cervikalno sluz do ovojev in to lahko povzroči prezgodnji porod. Zato bi bilo morda najbolje, da se ga poskusi odviti zdaj(čim prej v 1. trimesečju), ko bo zaradi tega krvavitev še znosna in ne bo ogrozila nosečnosti. Resda v zelo majhnem % tudi to lahko povzroči splav )1 do 5%), ampak v bistveno manjšem % kot je tveganje za kasnejši zelo prezgodnji porod tudi do 30%. Seveda je ta odločitev tako vaša kot od ginekologa, vemo pa, da postajamo zdravniki zaradi vse večje nastrojenosti proti vsemu, kar ne gre idealno, postali pasivni in defenzivni, čeprav s tem svojim pacientom ne koristimo (smo le manj na udaru, če gre kaj narobe). Utrogestan je že tako neučinkovito zdravilo pred splavom, proti polipu je pa skorajda neumnost.
Kar zadeva gripo sicer jasnega odgovora ni, izkušnje pa kažejo, da zaradi nje pri otrocih ni posledic.