Nosecnost in tetanus
Pozdravljeni,
Noseca sem tretjič 19 teden. Danes sem pohodila desko z žebljem, starim in umazanim. Prebodel mi je podplat natikača do kože, ki ni takoj zakrvavela ampak čez par trenutkov in ne močno, tako da nekako globoko verjetno ni prišlo. Pa tudi vidno ni da bi bila na podplatu kakšna rana, ampak zgleda le kot manjša zaprta ranica z malo rdečine okrog. Cepljena sem bila kot otrok po pogramu, rojena sem leta 1997 in nazadnje bila cepljena leta 2015. Bi bilo smiselno kljub ne prehudi rani obnoviti cepljenje, ali še velja zaščita znotraj 10 let? Vsekakor se mi ni zdelo potrebno, da bi takoj odvihrala k zdravniku.
Poleg tega me zanima, ker je 3 nosečnost (prvi porod januar 2021 in druga september 2022) pri obeh cepljena proti oslovskemu kašlju, če je varno zame, da se cepim še tokrat se pravi 3x zapored? Sestra pri ginekologu mi ni znala odgovoriti, naslednji pregled imam pa šele konec meseca.
Hvala lp
spoštovani,
glede vboda z žebljem bi vseeno priporočil cepljenje proti tetanusu, če vam odmerijo kombinirano cepivo di-te-per, pa to vsebuje tudi že cepivo proti oslovskemu kašlju. V kolikor ste leta 21 in 22 dobili tudi di-te-per, pa to lahko razumemo tudi kot cepljenje proti tetanusu in potem ne potrebujete ničesar. Samo proti oslovskemu kašlju vas namreč tokrat ne bi cepil.
spoštovani
pod Boostrix cepivom obstajata dva pripravka, dva proti poliomielitisu in eden proti oslovskemu kašlju. Očitno ne gre za kombinirano cepivo, zato bi bilo smiselno cepit se še proti tetanusu posebej.
sem preveril, ne, adacel obstaja 4 valentno cepivo proti di-te-per + polio
res je. V tem primeru se obnovi zaščita proti vsem trem infekcijam.