Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Pediatrija Noht na roki

Noht na roki

Pozdravljeni,

moja 22m punčka si je danes ob padcu na asfalt oddrgnila polovico nohta na prstancu. Ker sem bila v bližini zdr.doma sem jo hitro odpeljala tja, kjer so ji tudi sčistili rano s fiziološko ter jodovo raztopino. Ena zdravnica mi je rekla, da naj rano spiram s fizološko, druga pa mi je omenila bivacyn sprej. Ker smo trenutno v tujini in nekako bolj zaupam domačim zdravnikom 🙂 bi vas lepo prosila še za vaše mnenje?
Hvala in lp

Spirajte z FR nato čez dva dni pjdite zdravniku na prevezu, ocenil bo če rabi še kakšen obkladek, sprejanje napamet z Bivacynom brez znakov vnetja odsvetujem

Kaj pa mislite glede Tetanusa.. ali je okužba bolj nevarna pri globinskih ranah? sprašujem zato, ker ni bila popolno cepljena.
Hvala

Deklica je bila verjetno vsaj 3x cepljena proti tetanusu v okviru osnovnega cepljenja v prvem letu življenja, kar zagfotavlja dobro zaščito. Lahko pa opravite manjkajoče cepljenje danes, če je otrok sicer zdrav.

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

Oprostite, ker je očitno prišlo do napake, sem to opazila šele zdaj. Hči ni bila cepljena, ker smo ga po posvetu z izbrano pediatrinjo prestavljali (zaradi bolehnosti, pridobivanja na teži itd) in bi jo cepili v naslednjih mesecih, ko se vrnemo domov iz tujine.
Kot sem napisala smo bili na urgenci kjer so rekli, da ni to nič, da gre za površinsko rano. Tam je tudi niso cepili, ker cepiva niso imeli, so pa rekli, da naj gremo v zdr. dom, če to želimo.
Zdaj me zanima še vaše mnenje. Rana na nohtku je suha. Ni videti vnetja. Meni izgleda kot vsaka rana, ko padeš in se suši ter naredi krasta.
Hvala in še enkrat oprostite za napako.

Le v redkih primerih je potrebno osnovno cepljenje odložiti oz. otroka ne cepiti.
Po opisu ni mogoče zatrditi, vendar lahko sklepamo, da rana ni nevarna za tetanus, poskrbite pa, da bo otrok začel s cepljenjem takoj, saj so v tej starosti poškodbe pogoste.

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

Najlepša hvala. Takoj, ko se vrnemo bom poskrbela za cepljenje.
Mi poveste še prosim vaše mnenje glede oskrbe rane, saj naj bi na dva dni hodila rano čistiti v zdr. dom. Zdaj so ji že drugič sprali s FR in dali jod, gazo zalepili z obližem. Razumem, da se na ta način prstek zaščiti pred morebitnimi novimi udarci, ki so pri tej starosti dnevno na programu… me pa skrbi, da bo celjenje na ta način trajalo dlje časa.. ?

Oskrba rane je primerna. Dokler je rana sveža, še rosi ali ima blage znake vnetja (odrgnine se pogosto gnojijo), dajemo na rano obkladke, lahko jodovo mrežico in povoj. Ko bo rana suha, povoj in obkladki ne bodo več potrebni, razen za varovanje pred dodatnimi poškodbami.
Uporaba Bivacina v spreju je zastarela, rane oskrbujemo samo s fiziološko. Če se rana gnoji, jo redno previjamo, čistimo, lahko uproabimo obloge, primerne stanju (jodova mrežica, posebne obloge, ki vpijajo gnoj oz. izcedke, včasih mrežice z antibiotičnim nanosom).

New Report

Close