Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Bolezni srca in ožilja Kardiologija Nihanje krvnega pritiska

Nihanje krvnega pritiska

Spoštovani!
Zanima me, kaj je lahko vzrok nenadnemu dvigu krvnega pritiska.
Običajno imam nizek pritisk (120/80, tudi nižji), se mi je pa že parkrat zgodilo, da mi je ob slabem počutju in nepravilnem bitju (hitrem) srca (nisem bila razburjena) krvni pritisk poskopčil (zgornji 140/105).
Hvala za odgovor.
Irena

Krvni tlak se, tudi pri popolnem mirovanju, nekoliko spreminja od utripa do utripa. V večini primerov takih nihanj ljudje sploh ne zaznamo. Če so nihanja malo večja, jih zaznamo kot močnejše udarce srca, kot butanje v glavo, kot neprijeten občutek pri srcu, itn.

Ker je krvni tlak zelo odvisen od številnih vplivov, se mnogokrat zgodi, da vas “preseneti” nepričakovan porast tlaka. Priporočam vam, da si še večkrat izmerite tlak v različnih situacijah (v mirovanju, po delu, zjutraj, zvečer) in da se pogovorite z izbranim zdravnikom.

Upam, da se bo izkazalo, da imate samo občasno bežne, nepomembne poraste tlaka.

Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.

Lep pozdrav! prim. Boris Cibic, dr. med. Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije www.zasrce.si

Avtor:Peter

Spoštovani!

Star sem 55 let
Višina 182 cm, teža 79 kg
Krvni tlak 135/78
Srčni utrip v mirovanju 60/min
2-3x na teden aktiven v športu
Nealkoholik, nekadilec

Pred nekaj leti sem zaznal v zimskem času, zelo mrzle roke, predvsem zvečer pa tudi noge (predvsem petni del).
Neprijetnost sem reševal s pogostimi rokavicami na rokah in z dodatnimi nogavicami zvečer, masažo nog … V zadnjem času opažam, da se mi mrzle noge (ravno tako predvsem opetni del) pojavljajo ne glede na letni čas, torej tudi poleti
Lečeči zdravnik me je poslal na slikanje pretočnosti krvnih žil na nogah. Na desni nogi je bil šum intenziven, dočim je bil na levi nogi slabše zaznan.
Izvidi so bili za lečečega zdravnika zadovoljivi, sicer bi me, po predhodnem dogovoru, ponovno poklical na pregled.

Pri treningih in obremenitvah ne čutim nikakršnih bolečin v nogah.
Le zvečer ta neprijeten občutek hladnih nog, ki postane rahlo boleč.
V sorodstvu je že nekaj primerov amputacij spodnjih okončin.

Ali mi lahko svetujete, kako odpraviti mojo nevšečnost?

Najlepša hvala za odgovor.

Vsebina dopisa dopušča sum, da gre za motnje prekrvitve ene ali obeh nog. Težko bi povedal ali gre za funkcionalne ali organsko pogojene motnje.

Ali ste opravili pregled pri angiologu? Upoštevajte njegova priporočila.

Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.

Lep pozdrav! prim. Boris Cibic, dr. med. Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije www.zasrce.si

New Report

Close