Neprijeten vonj
Pozdravljeni,
stara sem 27 let, brez otrok, redne in dokaj močne ter občasno boleče menstruacije na 28 dni. Enkrat so mi sicer pogledali jajčnile z UZ, zaradi bolečih menstruacij, pa je bilo vse ok Z jemanjem kontracepcijskih tablet nehala pred 5. leti, teža normalna in konstantna. Imam večletnega spolnega partnerja.
Že več mesecev opažam, da ima moj izcedek močan in neprijeten vonj, ki se ne spreminja. Zavoha se tudi preko hlač, kljub redni higieni (se pa trudim, da ne pretiravam, uporabljam intimno milo 1x dnevno). Nosim bombažno spodnje perilo, ne uporabljam tamponov in dnevno ne nosim vložkov, izcedek pa je prozoren/rahlo belkast, brez grudic, ne srbi in ne peče. Poskusila sem že s tabletami Canesten in mazilom, pa ni bilo nobenega izboljšanja.
Pišem vam, ker se sedaj že sprašujem, kak vonj ima normalno umita nožnica in ali ga sploh ima? Moj izcedek ne smrdi po gnilih ribah, niti kvasu, resnično ne vem s čim bi ga lahko primerjala. Je pa intenziven, tudi ko se umijem, zunanje spolovilo sicer nima vonja, notranjost vagine pa ima ta močan neprijeten vonj. Najslabše je med spolnimi odnosi, ko se še izdatno navlažim.
Na preglede ginekologu hodim redno, enkrat letno. Nikoli nobenih posebnosti. Pred 3 meseci so mi vzeli redni bris, pa je bilo vse ok. Prosim vas za informacijo, ali se s tem brisom ugotavlja tudi bakterijsko vnetje nožnice? Za glivično vnetje dvomim, da ga imam, ker izcedek nima grudic, ne srbi … Ali je normalen tako intenziven vonj in kaj mi priporočate, da naredim glede tega?
Hvala vam že vnaprej
Spoštovani,
normalen telesni vonj, tudi področja spolovila pri ženski, nima izrazito močnega vonja, zlasti pa ne neprijetnega, kvečjemu včasih morda malce po kislem. To je normalno. Čim ima rezek, močan ali vonj, ki vsebuje neprijetne komponente po gnilem, razkrajajočem mesu, smrdečem siru ali ribah, pa gre običajno za močno spremenjeno bakterijsko sestavo nožnične flore, ki jo sicer s 99,9% sestavljajo laktobacili in z manj kot 0,1% vse ostalo. Običajno je prva faza razvoja takšnega stanja izginjanje ali uničenje laktobacilov, mlečnokislinskih bakterij, tisto, kar se potem na njihovem mestu namnoži in prevzame “oblast” pa je potem lahko iz vseh vetrov, zlasti iz črevesja, okolice presredka, skratka bližnje in daljne okolice. Kaj vse lahko povzroči izgubo laktobacilov ne bi našteval, ker je tega preveč. Vsekakor so ključni pogoji za preživetje in razmnoževanje laktobacilov in nič drugega.
Ena od metod obravnave takšnih težav je seveda tudi jemanje brisov in ugotavljanje bakterijske sestave, ampak boj proti neprijetnostim na tak način, da se odpravlja prišleke, praviloma ne žanje daljšega uspeha. Tako ali drugače je treba naseliti ponovno laktobacile ter jih pripraviti do tega, da v nožnici tudi ostanejo. Za to obstajata dva načelna pristopa: zakisleljevanje nožnice z mlečno kislino(različni vaginalni antiseptiki) ter dodajanje živih, liofiliziranih, mlečnokislinskih bakterij v kapsulah (Gynophylus)
Pozdravljeni,
navezala bi se na vprašanje predhodnice glede neprijetnega vonja nožnice.
Pri skoraj enoletni hčerki sem večkrat opazila smrdečo nožnico. Urin ni nikoli smrdel, le nožnica ima občasno izrazito smrdeč vonj (pogosto urinira v čebriček, vonjali smo tako urin kot pleničko). Izcedka nismo nikoli opazili. Pojavlja se v različnih obdobjih že nekaj mesecev, pri testiranju urina v dveh časovnih obdobjih (cca 3 meseci, cca 6 mesecev) je bilo vse ok, 5.12. (cca 11 mesecev) pa smo opravili bris nožnice.
Pediatrinja nas je nato obvestila, da so v brisu prisotne bakterije Eneterobacter cloacae (+++) ter E. coli (+++) in predpisala terapijo s Primotrenom ter hkratno jemanje probiotika Bactoflor. Pred začetkom z Ab smo ponovno testirali urin, ki je bil spet v redu.
Antibiotik smo dajali v obdobju preko novega leta, probiotik pa še dajemo. Med jemanjem antibiotika smrdenja nismo zaznali, kmalu za tem, pa se je ponovno pojavil. Ni prisoten vsak dan in ob vsaki menjavi plenice, je pa pogosto, vsaj nekajkrat na teden.
Sedaj je pediatrinja predlagala 10 dni zapored kopanje v kopeli hipermangana, nato pa, če bo stanje vztrajalo, ponoviti bris nožnice in če ne bo ok, nas bo napotila k otroškemu ginekolgu. Po prebranem, me je kopeli malce “strah”, saj si ne predstavljam, kako bom enoletnici preprečila, da kopel pije ali je ne dobi v oči. Ter seveda, da bo v njej pri miru 15 minut. Ampak se bomo vsekakor potrudili, da čim bolje izpeljemo.
Ali lahko sama delujem bolje, da se podobne okužbe ne bi ponovile? Občutek imam, da higieno vestno izvajam, kaka praviloma vedno v čebriček, ne v plenico, plenico menjujemo praviloma na 3 ure, umivamo od zgoraj navzdol itd. Ali bi morali pri vsaki menjavi plenice temeljito umivati z vodo?
Ali je način postopanja pravilen, ali bi bilo potrebno hitreje ukrepati? Ko je hčerka nemirna, pojoče, se vprašam, ali jo mogoče tudi boli, pa tega seveda še ne zna povedati.
Hvala že vnaprej za pomoč!
Spoštovani,
izkušenj s tako malimi otroki praktično nimam, pri tako nizki starosti pa tudi ne vidim možnosti, da bi v nožnico zašel kak tujek, kar je pri malih otrocih med 3 in 6 let eden od pogostejših razlogov za nenavadne infekcije nožnice. Morda le predlog pri kopanju v raztopini s hipermanganom. Ni treba v takšni raztopini kopati celega otroka. Dovolj bo, če je kopel sedeča in tudi ni treba, da je vode zelo veliko v večji kadi. Lahko je samo lavor ali malce višja večja posoda, ravno toliko, da je otrok stabilno v sedečem položaju in da je zadnjica do pasu v raztopini. Če bi otroka kaj srbelo ali bolelo, bi to pokazal z govorico telesa, bi jokal, se praskal ali kakorkoli žele segati v področje težave.