Naravni porod po laparotomiji
Pozdravljeni,
noseča sem dobrih 22 tednov, vse poteka normalno, otrok se dobro razvija.
V preteklosti sem imela precej ginekoloških težav. Konec novembra 2022 so mi z laparotomijo odstranili miome iz maternice (ker jih je bilo preveč, laparoskopska operacija ni prišla v poštev). Imam tudi endometriozo črevesja, pred leti pa so mi zaradi nepojasnjenih krvavitev materničnega vratu opravili več posegov (zamrznitev celic, odščip, 4x lletz), možno je, da je bila vzrok za krvavitve endometrioza, ki so mi jo odkrili leta pozneje.
Predvsem zaradi operacije ginekolog priporoča carski rez, mene pa še vedno zanima, ali bi bil možen naravni porod. Zanima me tako odgovor strokovnjaka kot izkušnje nosečnic/porodnic s podobno zgodbo (porod po laparotomiji). Prav tako me zanima tudi, kako lahko pridobim drugo ginekološko mnenje (v živo, po pregledu).
Najlepša hvala za odgovor.
Lep pozdrav
Nina
Spoštovani,
če bo plod ob terminu v glavični vstavi, priporočam poskus vaginalnega poroda, ki pa se res lahko zaplete z zastojem poroda zaradi zabrazgotinjenega MV, kar pa ni nujno. Lahko gre porod tudi povsem gladko. Če ne poskusimo seveda ne bomo izvedeli. Ob porodu je potrebna zgolj občutljivost in zavedanje, kako se porod ustavi ob zabrazgotinjenem MV. Da bi npr. ne čakali 4 ali 5 ur ob zastoju napredovanja poroda ampak bi se morebitni CR opravil že po 2 urah odsotnega napredovanja poroda ob seveda normalnih, močnih popadkih.