Muca lula kri
Spoštovani!
Imam 7.letno sterilizirano muco, ki je notranja. Pred enim mesecom in pol sem opazila kri v urinu (krvavo temno rjav urin). Ker smo mislili, da gre za kakšno vnetje in ji takrat urina ni bilo mogoče vzeti, smo dobili Enroxil tablete (10 dni). Na ultrazvoku ni bilo nič opaziti. Krvi ni bilo več, vendar dva tedna po prenehanju jemanja tablet se je stvar ponovila, zopet krvav urin. Odšli smo po drugo mnenje, kri je bila ok (predvsem so me skrbele ledvice in jetra, vendar to naj bi bilo v redu), povišani so bili eritrociti, glede urina pa je veterinar rekel, da je zelo skoncentriran in da ne gre za tipično bakterijsko vnetje, zato smo naredili še ultrazvok. Na ultrazvoku je bila na steni mehurja opaziti ena pikica, naj bi šlo za kamen velik 1 mm. Muca je dobila Loxicom (4 doze) in Synulox tablete za en teden. Zdaj jemlje že dva dni tablete vendar urin je še zmeraj krvav. Kljub temu, da muca lula 2x na dan (tako lula že od nekdaj) in nimam občutka, da bi jo pri uriniranju kaj bolelo, ji dajemo tudi ta Loxicom, ki je predpisan…..ali mislite da je to smiselno? Veterinar je še povedal, da naj bi imela trd mehur. Sicer pa ni bil najbolje prepričan kaj točno povzroča težave. Muca je sicer ves čas normalna, nič apatična, prej obratno, je vesela in razigrana. Veterinar je omenjal tudi psihične težave, da zaradi tega lahko pride do nastale situacije (muca si že ene 3 leta liže predel trebuha do golega). Za FLUTD in kakšne kristale ali pesek ne gre, tega v urinu ni bilo zaznati. Čez 5 dni jemanja antibiotika moram ponovno prinesti urin na pregled, vendar se mi zdi da se bo kura podaljšala, saj po dveh dnevih še močno lula kri….koliko časa bo še morala jemati antibiotike?
Ali se bo ta kamenček sploh izločil? Kakšen je nadaljni postopek, če se kamenček ne bo izločil in če bo še naprej lulala kri? Ali se na ultrazvoku vidi da gre za kamenček ali bi lahko bil to tudi kakšen tumorček, polip ali kaj drugega? Kaj lahko še naredimo, glede na to da po dveh dnevih jemanja Synuloxa, muca še zmeraj lula kri? Bi lahko šlo v takem primeru tudi za kaj bolj nevarnega? Skrbi pa me tudi glede jemanja antibiotikov, glede na to da je prvič imela Enroxil in zdaj Synulox, Loxicom in verjetno se bo kura podaljšala…ali lahko to zelo vpliva na ledvice?
Za odgovor se vam zelo lepo zahvaljujem!
Pozdravljeni!
Opisani znaki so najverjetneje povzročeni z t.i. idiopatskim cistitisom ali/in pa urolitiazo(sečni kamni). Terapija je dolgotrajna, vključuje jemanje antibiotikov(če se ugotovi prisotnost bakterij v urinu), analgetiki, protistresnimi sredstvi (npr. Feliway feromoni) ter dieto. Ustrezno dieto določimo glede na kemijske lastnosti urina in vrsto kristalov/kamnov v urinu. Glede na kompleksnost problema je zelo pomembno, da se držite navodil veterinarja in opravljate redne kontrole urina in ultrazvok sečil.
LP