Najdi forum

Motivacija za vsak dan!

OKi,
hvala vsem!
Ja, torej… jedilnik je samo ena od stvari, ki sestavljajo mozaik uspešne regulacije telesne teže. Tukaj zraven je še podpora najbližje okolice, aktivnost in paralelno osebnostno/psihološko delo. Ker, če nam je hranjenje nadomestek za družbo in bližino ali “zdravilo zoper utrujenost”, bo tole dejansko mission impossible.

Torej, izkoristila sem poletje in dejstvo, da so dnevi daljši, da je cel žur biti v naravi in da rada gibam. Ob tem so dopusti in imam manj dela, za piko na i pa sem se prijavila na Ironman 70.3 Mallorca (2 km plavanja+90 km kolesa + 21 km teka –> priprava na tole zahteva 8-12 ur telesne aktivnosti na teden). In sem se odločila, da bom poletje posvetila sebi. Uživala!

OK, moj jedilnik, ki mi zelo zelo ustreza, da se ga bom še kar mesec li dva držala:

7:00-7:30 zajtrk: 35-40g ovsenih kosmičev (ali overnight z brusnicami in jogurtom ali kot kuhana kaša z mlekom in nekim sadjem, ali neka tretja varinta). Skoraj vsak dan ovseni kosmiči, včasih, tako enkrat na dva tedna si spečem jajčka in zmažem s kakim domačim kruhom (1 kos). Enkrat (ampak res samo 1x) sem celo argeto pašteto z ajdovim kruhom snedla. Zelo pasalo ::)).
Ob tem bela kava. (of kors, da bez sladkorja)
okoli 11ih nekaj dam v usta (mali jogurt, jabolko) in še eno kavo z mlekom.
okoli 14ih kosilo: jaz sem vsejedka; kar pri meni pomeni meso belo, modro, rdeče, ribe, čevapčiči, teletina, konjski mesni sir, ma vsako meso, ki mi je prišlo pod roke,… pa tam okoli 150g ali pa še mal več. ampak ponavadi ne več kot 200g. Tudi sir za žar in dimljeni tofu sem pekla. Enkrat tudi ocvrte lignje … Lahko tudi kak curry ali kaj takega z žlico.
Od tem dve vrsti solate (volovkso srce nujno – zdaj ga jem s čubulo – opozorilo za vse domače – in kako mešanico zelenih solat) in
še sem popekla kako zelenjavico na žar ponvi (malancane, bučke, …), če se mi je zahotlo.

Potem sem ponavadi omagala do popoldne kje v kaki senčki.

Okoli 17ih sem raspackala kako jabolko. Ali energijsko ploščico, odvisno, kdaj sem imela trening. Ma brez hrane nisem šla na kolo. (nekih 150- 200 kcal tukaj)
Zvečer: ponavadi kaka kozja skuta, kozji ali ovčji sir, spet mal solate ampak vse to relativno malo.

Veliko pila ingverjeve limonade, mineralne vode, navadne vode z limono, res veliko. Sem pa bila zadnjih 10 tednov Alcochol-free in povsem sugar-free, krompir-free, nektarine-free, marelice-free oz. sem jedla samo sadje, ki ne zavre v želodcu prehitro (to je velikokrat problematično).

Po moje sem bila od treningov in vročine tako utrujena, da lakote nisem čutila in sem ponoči spala kot top.

Kakšna kila je šla hitro dol, s kakšnim kilogramom sem se pa po 10 dni borila, pa je šlo tudi včasih nazgor, pa pol padlo pa tako… Ključno pri tem je, da vztrajmo. Ne glede na vse, da se ne predamo in ne vržemo puške v koruzo.

evo tokle od mene za danes…
počasi zaključujem s poletnim urnikom in mi ne uspe več 10-12 ur na teden športat, se bo potrebno nekako prilagodit na normalen delovnik in max. 7-9 ur gibanja…

Drage dame in gospodje,

vse dobro vam želim! Veliko uspeha vsem v novem poslovnem in šolskem letu za tiste, ki bodo svoje otroke spremili v šolske klopi ter lepo jesen vsem skupaj! Se beremo

Mirjana

ps. za vsa vprašanja, pojasnila, dodane slike… klik klik tukaj ali na info@mirjana.si

PhDc. Mirjana Franković, spec. dipl. oec. transakcijski analitik - psihoterapevtka I info@mirjana.si I www.mirjana.si I Pogovor pomaga. I 040 520 257

Mirjana, hvala, da si delila svojo izkuşnjo z nami. Če prav razumem, si veliko kolesarila, tekla in plavala? Sama, skupinsko ali z osebnim trenerjem?
Sicer pa, ja, pri takem režimu moraš bit karakter z jasnim ciljem in to se mora potem marsikje poznat.
Risa, lepo si zastavila. Glede hrane, gibanja in tujega jezika. Vztrajaj. Tud meditacija je fajn, sama sem jo izvajala v okviru organizirane joge.

Hvala Mirjana.

Očitno je to-to, ker jaz jem podobno, le da ne večerjam oziroma za večerjo pojem le kak grižljaj, če sem lačna,belemu se ne izogibam namenoma, jem pa tega zelo malo, vsak dan pojem nekaj sladkega, malo!, za kosilo poleg mesa in zelenjave tudi malo OH, nekje 1/3 – 1/2 normalne porcije, dnevno naberem 1300-1400kcal.

Moja tehtnica pravi 73,5kg, to je 2 več kot pred dopustom, ampak glede na zadnje dni dopusta, ko sem jedla po 4 kose torte na dan, je super 😀
Zdaj pa lepo nazaj na ustaljen režim :))

Hvala, Mirjana!
Kot vidim, imam tudi jaz pravzaprav podoben jedilnik, le zjutraj si naredim ali jajca plus paradižnik (brez kruha), ali pa vzamem košček rženega kruha in nekaj gor (avokado imam rada in trdo kuhano jajce, včasih, če ni drugega, pa kar kos Poli 🙂 )
Malica jabolko, kosilo podobno, popoldan kaj beljakovinskega, ne vem zakaj se popoldan izogibam sadju, menda popoldan sadje ni ok?
To do 18, potem konec, ker ne športam tako hudo.
Je pa bil take vikend tudi zame po dolgem času sladek (torta), kile stojijo za zdaj, jutri pa gremo dalje po starem. Sladkarije odstranjujemo, razdeljujemo naokrog, zvečer ne bo ničesar več.
Gremo punce! Otroci v šole, gimnazije, me pa v špuro, kot smo si obljubile!
Uspešen september!!!

Danes sem tudi jaz grešila. Pa ni bilo panike, sem se tudi malo štopala. Pojedla sem kepico sladoleda in popila 3 kave z malo smetane in mlekom. Drugače bi pojedla 3 ali 4 kepice brez težav. Zvečer pa eno kavno skodelico grškega jogurta. Občutek imam ful poln in sama sebi si čestitam. Ni še kakšnih ful rezultatov, samo sem kar zadovoljna zaenkrat. Ja, gremo naprej, čez nekaj dni bo spet tehtanje, naj bo vsaj 0,7 kg manj.

Punce super, vse več nas je. Se vidi, da je konec dopustov.
Tudi jaz danes začnem malo bolj resno. Ta vikend je bilo preveč pestro in deloven in sem prišla v službo počivat. Prvo teden po dopustu je pa bil tudi ekstra… Zdaj torej zares! Se javim zvečer, ko preberem vaše zapise bolj zares. Lep dan vsem!

72,7 :)))

Še cca kila do teže pred dopustom, predvidevam, da je šla voda ven in da so mi ostale še tiste pregrešne tortice, za katere mi ni niti najmanj žal, ker so bile božanske!

Včeraj sem šla v Supernovo z namenom, da si kupim kaj jesenskega za oblečt, pripravljena konkretno počastit samo sebe in zapravit kolikor mi srce poželi… Kupila le spodnje gate!
Ja, groza, no, ko po skoraj 10ih letih končno lahko oblečem glih karkoli, vse mi paše in vse imajo v moji številki, a oblačila so en poden od podna! Meni ni nič všeč!
S poletnimi oblačili nisem imela težav, imam polno omaro starih, ki so mi zdaj prav, z jesenskimi in zimskimi sem pa bolj skromna in potrebujem kar konkretno dopolnitev, nimam pojma, kako bom to izvedla, ker sodeč po ponudbi je današnja ponudba ali bljak ali pa ofucana.
Kje ve kupujete?

Zadnja leta sem spet odkrila Benetton. Imam velike težave s hlačami, ker se mi na tem delu pozna vsaka kila gor ali dol, tako da imam hlače za vse kilograme 🙂
Benettonove hlače mi nekako pašejo, bog ne daj kaka Zara, HM tudi še gre.
Oblačim se preprosto, kupim par pulijev, kakšno jopico in je to to. Seveda ne vsako sezono nove, dopolnjujem. Mi pa ravno nova kolekcija Benettona ni preveč všeč.
Včasih kupim tudi kaj Tom taylor, S Oliver, Street One (v ljubljanski Nami).

V Benettonu je meni vse prekratko, S Oliver mi ni bilo nic vsec, v TT sem pa vcasih ful kupovala, nisem se sla k njim pogledat.
Danes sem sla v Center mal pogledat, vsaj dvoje cevlje sem si kupila, ce ze nisem nic za oblect, ene sicer bolj poletne in ene kao superge, tako da se vedno rabim jesenske cevlje, ampak sem vsaj zacela zapravljat 😂
In bejbe, namesto 41 sem kupila st 40! Tudi stopalo je se je skrcilo 😁

V Benettonu je meni vse prekratko, S Oliver mi ni bilo nic vsec, v TT sem pa vcasih ful kupovala, nisem se sla k njim pogledat.
Danes sem sla v Center mal pogledat, vsaj dvoje cevlje sem si kupila, ce ze nisem nic za oblect, ene sicer bolj poletne in ene kao superge, tako da se vedno rabim jesenske cevlje, ampak sem vsaj zacela zapravljat 😂
In bejbe, namesto 41 sem kupila st 40! Tudi stopalo je se je skrcilo 😁
[/quote]

Vidiš, mogoče bi ti bil pa Benetton zdaj prav! Shujšaš v vse, ramena so ožja, vsega je manj! 😊

Vidiš, mogoče bi ti bil pa Benetton zdaj prav! Shujšaš v vse, ramena so ožja, vsega je manj! 😊
[/quote]

Skrcila sem se samo 2cm v visino, se vedno sem predolga za Benetton, sem poleti nekaj iskala, pa mi je bilo vse prekratko.
Bom sla ta teden se v TT in Zaro, tam sem vcasih dobila dolzino, ceprav spomladi me je Zara tudi razocarala, cunje take, kot da bi odprla omaro svoje mame, kjer ima shranjene stvari iz 60-70ih, pa sama sintetika.

Skrcila sem se samo 2cm v visino, se vedno sem predolga za Benetton, sem poleti nekaj iskala, pa mi je bilo vse prekratko.
Bom sla ta teden se v TT in Zaro, tam sem vcasih dobila dolzino, ceprav spomladi me je Zara tudi razocarala, cunje take, kot da bi odprla omaro svoje mame, kjer ima shranjene stvari iz 60-70ih, pa sama sintetika.
[/quote]

Se strinjam, te novodobne cotke so ok do prvega pranja 🙁
Se mi zdi, da so glede tega vse firme tam tam. Če se pa že ne obrnejo vsi šivi, ko opereš, se pa barve res hitro zbledijo. Ne vem, so to eko barve?

No, pa smo tam. Sem nekoliko obtičala okrog 78. 😭 Nujno moram vključiti gibanje, ki sem ga to poletje popolnoma zanemarila. Počasi se uvajamo v novo šolsko leto – prelomnica – gimnazija – jutra se začnejo prej 🙄
Sem razvajena od poletja in zvečer bluzim. Moram hodit prej spat.

Dobro jutro punce! Jaz sem se tehtala in imam zjutraj 79,9. Že nekaj mesecev nisem videla te številke. Ne morem verjet, mi gre dokaj dobro, lačna nisem več toliko, pravzaprav skušam s sadjem malo prelisičit želodček. Me pa še vedno žalosti, da kadar pojem za zajtrk kos kruha (črnega seveda) z maslom in marmelado, da tisti dan ni kakšnega napredka, tudi če zvečer pojem kavno skodelico jogurta z borovnicami (brez sladkorja) ni nič. Torej, danes imam tak zajtrk in ? kako bo jutri zjutraj. Drugače pa v 2 tednih 1,8 kg minusa, ni slabo. Je pa tudi res, da imam vsak dan 45-60 min gibanja (kolesarjenja ali hoje v hrib), 1x na 4 dni počitek. Grem naprej z močno voljo. Če bom tako nadaljevala bi lahko dosegla cilj v treh mesecih. Ampak lepo počasi, prvi pokal dobim pri 75. Uf je še daleč tja.

Dobro jutro in bravo!!!
Možno, da te nese sadje. Sadje ima sladkor! Diabetiki na primer ga smejo pojesti samo za pest na dan (eno jabolko ali tri marelice npr.). Bolje bi bilo, da ob lakoti poješ npr. korenček, papriko … Dejstvo pa je (tako mi je razložila pred leti zdravnica za hujšanje), da niti ni dobro preveč posegat po vmesnih prigrizkih, tudi če so malokalorični, ker vseeno zdrmajo cuker v krvi in povzročijo lakoto. Rekla mi je, naj si raje naredim kakšen čaj.
Ampak ja, vem, to je res težko. Mogoče vseeno poskusi bolj z zelenjavo kot sadjem.
Sem pa zadnjič tudi jaz razmišljala, če mene mogoče napihnejo mlečni izdelki, jogurt mislim. A katera ve?
Sladkorček, jaz imam le dobre pol kile manj kot ti, greva dalje!!! 💪🏻💪🏻💪🏻

Teža ne more iti vedno samo dol in dol, vmes gre tudi malo gor ali pa se ustavi in ustaviti se zna tudi za dalj časa.
Moj rekord je več kot en mesec v času novoletnih praznikov, ko sem obtičala na 82 (se mi zdi, mogoče celo 84) in zdaj poleti, ko sem hudem stresu obtičala tudi za cca 1 mesec.
Odvisno je tudi, koliko kil imaš preveč, meni je znala teža nihat za 2 kili, zdaj ko sem na normalniteži, niha za cca pol kile, če se držim plana, če je pa kaj vmes, zna zanihat v plus tudi za več.
Ko stoji kak teden ali dva, to ni nič takega, če stoji dalj časa, je pa treba malo presekat, da gre spet dol.

Spanje baje pri hujšanju pomaga, a jaz ne sestavim skup več kot 6 ur, žal, kljub temu hujšam, torej se da, čeprav spanca manjka.

Bravo!
Čestitke za sedmico! :))

Kar zadeva kruh, ne vem, ga jem zelo redko, a mislim, da če poješ 40g kruha za zajtrk, je to enako kot bi pojedla 40g kosmičev in ne bi smelo biti neke razlike, poskusi stehtati maslo in marmelado, masla je hitro 10g, kar je skoraj 100kcal (+kruh + marmelada je že konkretno kalorij za zaktrk…) …

Dobro jutro in bravo!!!
Možno, da te nese sadje. Sadje ima sladkor! Diabetiki na primer ga smejo pojesti samo za pest na dan (eno jabolko ali tri marelice npr.). Bolje bi bilo, da ob lakoti poješ npr. korenček, papriko … Dejstvo pa je (tako mi je razložila pred leti zdravnica za hujšanje), da niti ni dobro preveč posegat po vmesnih prigrizkih, tudi če so malokalorični, ker vseeno zdrmajo cuker v krvi in povzročijo lakoto. Rekla mi je, naj si raje naredim kakšen čaj.
Ampak ja, vem, to je res težko. Mogoče vseeno poskusi bolj z zelenjavo kot sadjem.
Sem pa zadnjič tudi jaz razmišljala, če mene mogoče napihnejo mlečni izdelki, jogurt mislim. A katera ve?
Sladkorček, jaz imam le dobre pol kile manj kot ti, greva dalje!!! 💪🏻💪🏻💪🏻
[/quote]

Vsak dan pojem vsaj 300g sadja, običajno tam okoli pol kile in še okoli pol kile zelenjave, včasih več.
Zadnjih nekaj tednov jem cca 300g breskev in 500-800g lubenice na dan, včasih pojem tudi kilo lubenice v enem dnevu (servirane, ne s skorjo).
Če je človek zdrav, ni problema s sadjem in sladkorjem v njem, mislim, da je to le fama.
Zdaj prihaja čas sliv in grozdja, čeprav ima grozdje malo več kalorij, se mu ne bom izognila, slive pa itak obožujem. Je treba izkoristit še sveže sadje, dokler je.

V bistvu mora vsak sam pogruntati, kakšna hrana, kdaj, itd. Sladkorček pravi, da se ji zdi, da je kruh z marmelado preveč za zajtrk. Jaz pa na primer lahko za zajtrk pojem praktično karkoli, (okej, ne ravno 5 kosov belega kruha), je pa zelo pomembno, kaj jem potem. Zadnje čase opažam, da me hitro kakšna stvar napihne, leta si tudi tu (52).
Itak pa za vse velja mantra o izogibanju sladkorju, beli moki …
A ni jutri neke pol lune?

Fajn vam gre, vsem ki se oglašate. Se čist strinjam z Bralko – vsak mora svoj sistem pogruntat. Sam hvalim se, kapo dol, kako dobro prideš nazaj v svoje ternice, tud če narediš “odklop”.
Kaj imam za povedat sama? Gibanja je bilo poleti tudi pri meni manj – povprečje julija 60 min/dan, avgusta pa 50 min na dan. Stopnjujem tempo v septembru in s kondicijo za v hrib sem kar zadovoljna. S težo pa? Nisem ravno nezadovoljna, je pa bližje 73 kot 72…

New Report

Close