Močna menstruacija
Spoštovani dr. Pušenjak,
odkar sem vam zadnjič pisala pod to temo, krvavitev kar traja in narašča (menstruacija od 28.9). Glede na to, da imam železo pod 110 in da jemljem Haemotopan, me zanima, ali si bom naredila veliko škode, če bom čakala do ginekološkega pregleda, ki ga imam 18. 10? Na urgenco pa ne sodim, saj primer ni življenje ogrožujoč, kajne? Ali imam zaradi močnih krvavitev in utrujenosti pravico do hitrejšega pregleda pri svojem ginekologu? Hvala za odgovore in potrpežljivost.
Spoštovani,
če krvavite že skoraj 14 dni in se zelo slabo počutite, krvavitev pa se celo stopnjuje, bi bilo primerno,da vas v nekaj dneh pregleda bodisi vaš osebni ginekolog, če ne, pa se odpravite na urgenco. Priporočam pa, da to storite preko dneva in da tja pridete tešči, za vsak slučaj, če bi se morali odločiti za abrazijo pod narkozo.
Spoštovani dr. Pušenjak,
ponoči je bila krvavitev močna, proti jutru pa sploh, zato sem zjutraj odšla na urgenco. Pregledali so me, na obvestilu imam napisano: vulva bp. v nožnici kri, porcija gladka, krvavitev iz CK, palp. bp, uterus iztegnjen, endometrij do 11 mm, DO 32X19, videti bp, LO 25X17 mm videti bp. V CD ni proste tekočine. Najprej me je zdravnica, ki me je pregledovala, verjetno res želela poslati na abrazijo, saj me je vprašala, če sem tešča, potem pa je nadzorna zdravnica rekla, naj grem kar do svojega ginekologa, češ da se je treba držati navodil enega zdravnika (kar se sicer seveda strinjam) in da mi razen KC tablet ne morejo nič dati, jaz pa seveda želim zanositi. Krvavitev se mi je sedaj sicer res malo umirila, ampak kaj, ko je nepredvidljiva. Kaj pa bi lahko bil vzrok tako dolgi menstruaciji? Ali bom morala nujno na kakšno operacijo, npr. histeroskopijo ali se da stanje umiriti s kakšnimi drugimi hormonskimi tabletami, ki niso KC? Do svojega ginekologa ta teden ne bom mogla, ker ima že vse zasedeno. Hvala lepa ponovno za odgovore.
Spoštovani,
za prevzem nadzora nad krvavitvijo imamo le dve možnosti:
– abrazija
– hormonsko zdravljenje (večinoma KT, včasih tudi zgolj progestageni)
Če krvavitev ni premočna, lahko počaka na ginekologa tudi teden dni, sicer se bo treba pač vrniti na urgenco.
Spoštovani dr. Pušenjak,
včeraj sem uspela priti do svojega ginekologa in mu povedala za to menstruacijo, ki se je začela 28.9., postala posebej močna 7. dan in 11. dan in ki jo imam še danes, torej 15. dan. Poslal me je na beta HCG test, dobila sem rezultat že danes zjutraj in sicer je vrednost 38. Kaj to pomeni, da sem bila noseča in splavila? Urinski test nosečnosti sem namreč delala 28. 9., na jutro pred menstruacijo in je bil negativen. Sam mi je rekel, da če bo vrednost nad 40, da me bodo poklicali, da pa sicer pričakuje, da bom v tednu dni nehala krvaveti. Če pa ne bom, se naj prav tako oglasim. Sicer pa me pričakuje v roku dveh tednov, ko bom prinesla še rezultate spermiograma od moža. Hvala ponovno za vaš čas in odgovor.
vrednosti ßhCG med 10 in 40 U/L so 2sumljivi” na nosečnost in se s ponovitvijo preiskave po tednu dni lahko vidi, če gre za splav (znižanje vrednosti) in ni potrebno ukrepanje ali gre za še živeče tkivo nosečnosti – trofoblasta (počasna rast ali stagnacija vrednosti) ter je potem potrebna abrazija.
ne vem. To bi mogoče pokazal drugi izvid ßhCG čez teden dni.
Lep pozdrav!
Prejšnji teden sem imela histeroskopijo; do takrat sem jemala Steridril, po operaciji pa sem ga nehala. Sedaj imam kar močno menstruacijo; pa me zanima, koliko časa naj bi “normalno” trajala (ker prej sem jo imela ok. 5 dni, pa bolj šibko).
Se opravičujem, če ste na to temo že kaj pisali …
Hvala za odgovor in lep pozdrav!
M.
ne vem. Niste zapisali ali ste imeli le diagnostično histeroskopijo ali so tudi kaj “operirali”? V drugem primeru, je krvavitev seveda lahko močnejša, ker krvavite deloma iz rane in deloma iz površine, ki nastane po luščenju maternične sluznice.
Pozdravljeni, Dr. Pušenjak.
Sem zelo slabokrvna (vsakodnevno jem železo). Kot morebiten vzrok slabokrvnosti zdravnica navaja tudi močno menstruacijo. Čaka me kar nekaj preiskav, da se izločijo drugi vzroki, vendar tudi sama sumim, da je vzrok močna menstruacija (verjetno tudi zaradi na novo odkritega slabšega delovanja ščitnice-že jemljem zdravila). Zanima me, kako se da zdraviti močno menstruacijo? Imam že dva otroka, stara sem 38 let, iz 3-dnevnega ciklusa na 28 dni sem prešla na 8 dnevnega na 25 dni, Pap c, atipicne ploščate celice, hpv neg, drugih sprememb na uz ni bilo videti) . Menstruacije so obilne, z velikimi strdki (nazadnje tudi za pest). Lepo prosim za nasvet, oziroma možnosti, ki jih imam.
Hvala, Jona
Spoštovani,
za začetek bi čim prej vstavil progestagenski maternični vložek Mirena. Ta sam po sebi vsaj za polovico zmanjša izgubo krvi, pogosto za več. Potem imamo časa za iskanje drugih razlogov dovolj, za enkrat pa je smiselno čim prej zmanjšati izgube krvi ob M.
Zivjo, stara sem 32 in sem imela do sedaj redne menstruacije ki so trajale 4-5dni. Sedaj se je pa normalno zacela,6-7 dan kot da bi hotela cisto nehat(je bilo res zelo malo) in se potem spet okrepila nazaj. Tako da sedaj je ze 12 dan kakor krvavim.imate morda kak nasvet? Ker se pocutim ze izcrpano,in cakam svojo ginekologinjo da jo poklicem v torek.
Lp
Spoštovani,
težko je dati nasvet brez vpogleda kaj se dogaja. Pojav imenujemo metroragija, torej podaljšano krvavitev, za nasvete ali ukrepanje, pa potrebujemo vpogled v stanje vaših rodil. Tudi če gre zgolj za banalno hormonsko motnjo, se to zdravi s hormoni, ki pa so tudi na recept in torej sami ne morete ničesar učinkovitega ukreniti s priročnimi sredstvi razen z vložki ali tamponi ujamete kri, ki vam izteka iz nožnice. Potrebujete torej obisk pri ginekologu.