Miom po operaciji slepiča
Spoštovani,
Stara sem 34 let. Aprila 2023 sem imela zadržani splav v 10. tednu nosečnosti, ki bi lahko bil povezan z miomom (delno submukozni, delno intramuralni, cca. 3×3 cm), saj je bil zarodek vgnezden tik ob njem. Decembra 2023 sem ponovno imela zadržani splav v 9. tednu, tokrat je bil zarodek vgnezden daleč od mioma. Okrog marca 2024 sem imela planirano laparoskopsko odstranitev mioma, vendar pa sem bila 11. 1. 2024 laparoskopsko operirana zaradi hudega vnetja slepiča in peritonitisa, 10 dni sem prejemala tudi antibiotično terapijo. Zanima me, kako je v mojem primeru s ponovno laparoskopsko operacijo – koliko časa bi bilo pametno počakati in ali bi bilo vmes smiselno poskusiti ponovno zanositi, v primeru, da bo odstranitev mioma potrebno zelo zamakniti.
Hvala za vaš trud!
Spoštovani,
povezovanje odmrtja nosečnosti z miomom je vedno bolj kot ne špekulacija, saj se odmrtja dogajajo tudi brez miomov, niti ni posebnega dokaza za vzročno povezavo med pojavoma. Kakorkoli, submukozni miomi lahko povzročajo tudi močnejše krvavitve med M in praviloma se ob ponavljanju splavov res odločamo za njihovo odstranjevanje. Morda je malce nenavadno, da se pri submukoznem miomu odločajo za laparoskopski pristop, saj se od zunaj včasih težko oceni, kje točno miom leži, histeroskopsko pa se to zelo lepo vidi, po drugi strani pa pri histeroskopskem pristopu včasih pri luščenju pride do krvavitve, ki zamegli medij (tekočino v maternici) in omeji ali onemogoči optično vidljivost. Če bi na operacijo morali čakati dalj kot 3 mesece, lahko seveda poskusite tudi zanositi ob upanju, da bo tokrat več sreče, saj kot rečeno, razlogi za odmiranje plodov v konkretnem primeru niso znani in so lahko tudi vsakokrat naključje brez posebne zveze z ugotovljenimi odkloni v maternici.