Mercator vs. Hofer/Lidl
Jap, bi bilo najbrž bolj “ustvarjalno” in enkratno za naju dve! Točno tako, se dobiva za prvim vogalom, si za to? Te čakam tam pod dežničkom, ki daje razgled širom po okolici in kjer bova lahko vdahnili sveži zrak! In kjer se bova počutili, da sva to, kar sva … japkica in merči! Čau bejba!
Definitivno Lidl, najcenejsi, najugodnejsi in za povrh, ne prodajajo samo “no-name” produktov ampak tudi produkte oz. blagovne znamke znanih proizvajalcev, ki so v primerjavi z ostalimi trgovci v Sloveniji, se vedno najcenejsi v Lidlu. Tu se lepo vidi, kako nekateri t.i. giganti nabijajo svoje marze in potrosnika “skubijo”, kjer se le da.
Tudi nase doma, ki so prej bili zavzeti patriotski potrosniki pri Mercatorju, sedaj lepo pocasi navajam na Lidl, ker se nakup pri Lidlu resnicno splaca in se obrestuje. Slovenija je resnico rabila nove konkurente na trziscu, ki so Mercatorju in kompanjonom zaceli obrezovati ocitno prevec pohlepne lovke…
Ni v Lidlu vse najceneje.
Primer
Včeraj sem kupila vložke Always ultra normal plus 10/1 v Mercatorju in zanje dala 1.68€
Isti vložki so v Lidlu 1.99€
Pa še kaj bi se našlo
Je pa v Lidlu 100g mlečna čokolada Milka 0.77€ v Mercatorju pa 0.89€
Največ pa prišparaš če greš v nabavo samo v eno trgovino in ne v dve ali več. Preizkušeno.
Po mojih izkušnjah se najbolj splača kupovati v Mercatorju, in to ob torkih, ko imajo 10% popust. Ob koriščenju popusta namreč na koncu ugotoviš, da cene niso prav nič višje, kot če bi kupoval v drugih trgovskih verigah, ampak celo privarčuješ – je še ceneje.
Kar se tiče kvalitete izdelkov, se mi zdi, da je Mercator na prvem mestu. Kupcu nudijo največ artiklov slovenske izdelave, za slovenske izdelke pa smo lahko prepričani, da so precej kvalitetni (na njih je pogosto tudi poreklo). Po drugih trgovinah je slovenske robe malo, sicer pa po teti iz Nemčije vem, da tuje trgovske verige v Slovenijo rade vozijo “smeti”, ki jih pač Nemci nočejo kupiti. No, tudi v Mercatorju se da dobiti tako poceni “škart” robo.
Največ zdrave hrane in eko izdelkov je na voljo v Mercatorju. Vedno preverjam sestavo izdelkov, ki jih kupujem: na slovenskih izdelkih je raznih E-jev, konzervansov, umetnih barvil in ostalih aditivov precej manj kot v drugih trgovinah, kjer imajo pretežno tuje izdelke.
Da kvalitete sadja in zelenjave sploh ne omenjam: v Lidl-u in Hofer-ju izgleda vse skupaj preveč plastično, skoraj že kot gensko spremenjena hrana. Zadnjič sem šla firbcat v Spar, ko so imeli na akciji papriko, pa je bil tam le gnil kup nečesa, kar si ne zasluži imena paprika.
Sicer pa so cene v Sparu in Mercatorju na zelo podobnem nivoju. Pekovski izdelki v Sparu so porazni: vanje zmečejo toliko soli, da meni sploh ne grejo dol po grlu.
Sicer sem zvesta Mercatorju, Milko, pralne praške in take zadeve pa nakupujem v Mullerju, kjer so izdelki res boljše kvalitete, saj so delani za zahodni trg in na embalaži nimajo tiskanih slovenskih napisov. To se pozna predvsem pri prašku, ki ga prodajajo v manjši pakungi, pa mi kljub temu opere več cunj in to bolje, kot praški v Mercatorju, delani za vzhodni trg.
Sicer pa nakupovanje v več trgovinah, razen če so res zelo na kupu, ni smiselno, saj je le dodatna potrata denarja in časa. Poleg tega čisto verjamem varuhu konkurence, da se trgovski giganti med seboj dogovarjajo za cene: cene so zelo podobne, enkrat imajo eni na akciji nek izdelek, ki ga ima potem druga trgovina naslednji teden, ipd.
Skupno vsem pa je, da so vsi predragi. Hrana je postala predraga, zato ne razumem tistih, ki jo še vedno mečejo stran.
Vesna
1. Hofer kvaliteta in cena OCENA 5 (tu bi se znašel še Eleclerc)
2. Spar kvaliteta in cena OCENA 4
3. Mercator cenejši izdelki znamke Mercator se že zelo zelo težko tako kvalitetno kot cenovno primerjajo z znamko Hofer OCENA 3, ostalo je 50% dražje pa nič kaj boljše
4. Tuš OCENA 2 (bolgarsko, madžarsko, romunsko…samo Tuš je kakor slovenski…
5. Eurospin OCENA 1 (razen kakih suhih salaminov in še česa…)
6. Hardi, Diskont plus propadla ocen 0, ravno tako Hura
Všeč mi je, da nekateri date veliko na to, da je hrana slovenskega porekla. Nekdo je na začetku teme napisal “pa slovensko poreklo gor ali dol”, kar pa me je zelo zmotilo. Tu ne gre le za kvaliteto ( ki je po logiki višja, saj gre manj kupnine za prevoz izdelka in je treba hrano manj konzervirati, saj zaradi hitrega transporta ne rabi ostati dobra tako dolgo), temveč je tu tudi nekaj osnovne logike. Ste kdaj videli kako teto iz Nemčije, kako kupuje? Vsi kupujejo izključno nemške izdelke, saj jim je tale logika jasna. Kupujemo naše stvari, naš trg cveti, zaposlujejo se ljudje (med katere spadamo sami) in dobrobit naroda raste.
Kupujemo karkoli, samo da bo najceneje – bankrotirajo firme in se selijo na Kitajsko (kar se delno tako ali tako), ljudje nimajo služb, polom. To lahko vidimo danes okoli sebe.
Treba je ponovno vzpostaviti tist kanček patriotizma, zaradi katerega Slovenci nismo mogli prenašati odtekanje denarja z našim švicem pridelanega, v centralno Jugoslavijo.
Bodimo vztrajni in delajmo v blagor naroda, saj smo narod mi vsi. In če bo gospodarstvo cvetelo (ter če bomo končno pometli z nesposobnimi politiki), bomo imeli kaj kupovati, čene pa samo “sranje” iz tujine.
Ker res ne razumem, kako nekaterim ni jasno, da če je izdelek prišel iz Tajvana in je še vedno 3x cenejši kot domač, gre od te cene še vedno 70% za prevoz, torej so morale biti surovine absolutno poceni (beri smeti in odpadni produkti), otroci so nam izdelovali te čevlje (ali hrano ali karkoli) za pol sklede juhe iz žolce na dan, poleg tega pa tovarna zagotovo nima urejenega pravilnega odlaganja odpadkov in onesnažuje okolje.
Priporočam v vpogled – na googla vpišite “Story of stuff”