Menopavza
Spoštovani,
stara sem 41 let in trenutno že drugi mesec nimam menstruacije. Zadnja je bila 14.11.2023.
Do sedaj sem imela menstruacije redne, nekje na 26-30 dni.
Prvega otroka sem rodila pri 35. letih, uspelo v drugem poskusu, za drugega otroka sva se odločila pri 37. letih in sem dvakrat zanosila ampak je bil spontani splav. Vmes smo preverjali tudi hormone. AMH je bil namrec leta 2020 le 0,81 ug/L, FSH pa 10,4 E/L.
Kljub slabim rezultatom sem ponovno naravno zanosila in pri 39. letih rodila.
Glede na to, da je zdaj očitno napočil čas menopavze, sem brala da gre pri meni za zgodnjo menopavzo, kar pa pomeni da me čakajo zdravstvene težave na večih področjih in krajša življenjska doba, saj je nastop menopavze pri 41. letih v teh časih res prezgoden.
Zanima me torej ali moram kaj narediti v tej smeri? Kdaj se gre h ginekologu na pregled? Je za zgodnjo menopavzo predvideno kakšno zdravljenje? Kaj če se ne zdravim, kakšne posledice me čakajo?
Vnaprej se že zahvaljujem za odgovor.
spoštovani,
morda ste res v klimakteriju, ni pa nujno, da gre že za menopavzo. Ta je definirana z vsaj 1 letom od zadnje menstruacije. Če M ne bo vsaj 3 običajne cikluse, da poenostavim, mesece, se lahko dogovorite za obisk pri ginekologu, da se preliminarno preveri, če je za aktualni izostanek morda krivo kaj drugega, eventualno luteinska cista, lahko tudi le začasno izostajanje ovulacije, kajti ta je tisti dogodek, ki determinira ciklus. Če bi nastopile težave, značilne za pomanjkanje delovanja jajčnikov, kot so vročinski polivi, motnje koncentracije in spanja, “možganska megla”, uroginekološke težave, suha nožnica ipd., pa seveda obstajajo možnosti nadomeščanja hormonov.