laneno seme
Spoštovani dr.Pušenjak,
na spletni strani Mayo klinike sem prebrala, da ne priporočajo uživanja lanenega semena v času nosečnosti in dojenja ( domnevno zaradi estrogenskega učinka). Sedaj sem v 25. tednu nosečnosti in kot tudi pred nosečnostjo redno uživam 1 žlico lanenega semena na dan. Zanima me ali sem s tem škodila plodu, ki se sicer do sedaj v redu razvija. Zanima me tudi, ali je uživanje rib ( sardele, losos) 1x tedensko in majhnih količin margarine Becel dnevno dovolj za pokritje potreb po omega 3 MK v nosečnosti. Kapsule omega 3 MK ste mi namreč ob sočasnem jemanju Aspririna odsvetovali.
Za odgovor sem vam vnaprej zahvaljujem!
Spoštovani,
posebnih potreb po omega 3 maščobnih kislinah sploh ni. Z njihovo pomočjo zgolj lahko vplivamo na sicer spremenjeno ravnovesje v maščobnih kislinah in presnovo levkotrienske kolone presnovkov, na katere po svoji plati že vpliva tudi aspirin. Če ste pozorno brali moj dopis v zvezi s kombiniranjem acetilsalicilne kisline (aspirina) in omega 3 maščobnih kislin, potem bi opazili, da oboje preprosto nima smisla. Mislim, da z omenjenimi homeopatskimi odmerki naštetega itak nimate nobenega vpliva niti na presnovo niti na plod ali nosečnost, zato lahko svoj ritual prehranjevanja nadaljujete po lastni presoji tudi vnaprej.
ne, omega 3 ne škopdi, pač pa zmanjšuje učinke aspirina ki zmanjšuje učinke omega 3 MK, torej želim povedati le to, da oboje nima smisla. torej le eno ali le drugo.