Najdi forum

kunec pomoč!

Sama sem pred kakima 2 mesecema dobila kunca in sem se odločila podeliti nekaj izkušenj. Je pa to prvi kunec ki sem ga kdaj imela in tako obstaja možnost, da navedene izkušnje ne veljajo za vse kunce.
Sicer pa, če kdo razume hrvaško, priporočam stran http://www.zecovi.net, kjer sem se sama naučila skoraj vse kar vem o kuncih.

Torej:
Potrebuje kletko, natančne velikosti sicer ne vem, ampak mora biti dovolj velika za vso nujno opremo in da se kunec v njej lahko normalno giblje. V njej mora imeti WC (sama uporabljam v WCju lesene pelete ki odlično vpijajo, za kletko samo pa žaganje), posodico za hrano (sama uporabljam dve posodici, ena je za seno in je ves čas v kletki, drugo pa uporabljam za trgovinsko hrano in je v kletki samo takrat, ko je kaj v njej), posodico za vodo ali napajalnik. Kunci so zelo družabne živali in je fajn če imajo kunčjega prijatelja oz. prijateljico, kar pa ni nujno. Potrebujejo veliko ukvarjanja, vsaj dve ali tri uri na dan.
Prehrana – pomembno je da ima kunec vedno na voljo seno, ki je najpomembnejši del njihove prehrane! Hrana za hrčke in morske prašičke ni ravno primerna za kunce, hrana za kunce v ‘briketih’ (čeprav na taki hrani običajno piše, da je ‘popolna hrana za kunce’) je dodatek s katerim se ne sme pretiravati, pa tudi ne skopariti, in ne more nadomestiti sena!
Sveža hrana – kunec ne sme jesti kar katerekoli zelenjave oz. saja, malo pobrskajte po spletu, kaj lahko jejo in česa ne, običajno naj sveže hrane sploh nebi jedli do pribl. 5 meseca starosti, in takrat naj bi jo začeli uvajati postopoma kot dojenčkom.
Kar se tiče stranišča, moj Zoki se je dokaj hitro navadil da lula samo tam, vendar še vedno najdem kakce okoli stranišča čeprav jih je večina notri. Smrdi samo urin, kakci pa se ponavadi hitro posušijo in nimajo vonja. Pr tem imajo kunci dve vrsti iztrebkov. t.i. vitaminski iztrebki, so daljši in grozdaste oblike, kunec jih običajno poje direktno iz zadnjika.Ti iztrebki tudi smrdijo.
Obnašanje – obnašanje kunca je odvisno od tega koliko se z njim ukvarjate.
Kremplji – kremplji so predolgi, ko so daljši od kunčeve dlake. Kremplje lahko z dobrim priborom postrižete kar sami, priporočljivo pa je, da vsaj prvič za to greste k veterinarju ali izkušenemu skrbniku, da vam pokaže, kako je to treba.

Pazite, da ne kupite premladega kunca! Kunci morajo biti pri mami vsaj 2 meseca preden lahko grejo proč. Trgovci lahko poskušajo prodati premlade kunce, ki naj bi kot majhni in ljubki pritegnili kupce. Vendar tak kunec je bolj občutljiv, pogosto se zgodi, da ne preživi niti nekaj tednov potem ko ga prinesete domov.. Za začetnike je boljše, da nabavijo že odraslega kunca z ustaljenimi navadami.
Pa še to: kunci niso priporočljivi za otroke mlajše od 7 let.

več informacij najdete na http://www.zecovi.net

Na začetku sploh nisem bila proti s/k. Prav zares ne, k temu so me pripravili določeni ljudje na tem forumu. Zakaj? Ker s/k priporočajo, ne glede na to kakšen je v bisvu problem z muco ali psom, ker očitno mislijo, da žival ne more biti srečna, če je plodna, in ker ljudem, ki ugotovijo, da je njihova žival breja, priporočajo umor mladičev oz. odstranitev plodov še pred kotitvijo (kar je pravzaprav isto, eno je pač umor pred kotitvijo, drugo pa umor po kotitvi). Zato sem bila tako proti.. Sedaj nisem več tako 100% proti temu (pomagalo je, da sem začasno zapustila forum), ampak še vedno sem proti umoru mladičev in protu svetovanju s/k kot univerzalne rešitve vseh problemov ali načina, da 'osrečimo' žival.

Zanima me če ste kunca že oddali?

prosim za pomoč!!

moja kunčica kaka vsepovsod. Ni tistega enga kota, kamor bi hodla kakat. Polula se res samo v kletki, ampak ne v posodico ki je namenjena WCju. Kaka pa vsepovsod. Po celotni kletki in tudi ko je zunaj se pokaka, kot da sploh nebi vedela da se je.

Prosim pomagajte mi, da jo naučim te navade da bo hodila v to posodico kakat in lulat.

Kaj je najboljše imeti v tej posodici? Mačji pesek? Žagovino? briketke? karkoli drugega?

najlepša hvala za odgovore.

Živio!
Sicer pozen odgovor, a mogoče ti še pride prav. Kunci od začetka vedno kakajo in lulajo vsepovsod. Kasneje jih lahko navadiš samo na wc. Meni je kolegica povedala trik, ki je pri nas začel delovati že prvi dan. Ko sem ji kupila Wc, sem nanj položila nekaj kakcev, ostalo sem počistila, da so bili kakci samo v Wc, ostalo pa čisto. Od takrat naprej kaka in lula samo v Wc, tudi, ko je zunaj gre v kletko na obe potrebi in nazaj.

Samo priporočam ti nekaj. Moj sestrič je imel že nekaj časa nazaj zajčka. In sicer pustil ga je v ogradici kjer se je lahko prosto gibal. Zajec pa je skopal luknjo v zemljo in mu ušel. Tako da pazi na to!

se opravicujem za naslednji komentar-pa vendar:
jst imam 2 kunca (samca kastriranga in samico ki bo kmalu sterilizirana), NIC ne smrdi. na wc se navadijo ce imas pravo tehniko. tepih more bit, ker drugace kunec lahko zulje dobi-kar pa ni prijetno. stroski-so tudi vecji. kletka-te mere so za hrcka, kunec rabi kletko kjer se lahko pokoncno stegne ter naredi 3 poskoke v dolzino. kletko pa zacne grist ce je zaprt (moji so skos na prostosti-tudi ko me ni oz. spim (kletka odprta da gre lahko na wc oz. jest.

Lepo pozdravljeni!

Doma imam pritlikavega kunca starega nekje 6 mesecev in imam z njim en velik problem. Zelo jezen ter agresiven (grize in mrči kot pes) postane ko mu pričnem čistit kletko. Navajen je da je dan in noč spuščen iz kletke in se prosto giblje po prostoru.Včeraj je prišlo že tako daleč da me je ugrizno v lice ter dvakrat v roko. Ali mi lahko kdo svetuje kako ga naj pomirim in kaj naj storim???

Hvala za odgovore in Lp

Pozdravljena.

Na srečo nimam izkušnje s tem, ampak po moje bi bilo v redu, da ko prideš v sobo kjer ga imaš spuščenega, ga najprej malo pocrkljaš.. pobožaš.,.. daš kak priboljšek ali karkoli podobnega.. da se “spomni” oz zaveda da si to ti, ki si skoz ob njem in skrbiš za njega… in šele nato se približaš kletki in jo začneš čistit… če pride zraven… medtem ko čistiš.. in te radovedno gleda ter te ne ugrizne mu daj priboljšek… češ: priden si, da mi dovoliš. ampak za vse je potreben čas,… ne obupaj.

to je moje osebno mnenje… 🙂

upam da sem ti pomagala..

Lp

Hvala za pomoč vendar sem že poskusila ta način in je žal neuspešen. Vedno ko pridem v sobo se najprej posvetim njemu,pa čeprav mu dam in ima pred seboj priboljšek, samo kak sliši da vzamem metlo in smetišnico postane čist drugačen. Mogoče pa je razlog v tem da je preveč zunaj kletke in želi bit gospodovalen ter obsesiven???Kaj pa vem bomo še poskusili kaj???

pol pa ga probaj zavest in zamotiti…. na eni strani sobe mu daj hrano ali pa če ma rad solato, da se bo ukvarjal z njo in jo jedel… ti pa ta čas počisti…. pa metlo prestavi na drugo mesto, ali pa jo zamenjaj.. 🙂 mogoče mo pa prav metla ne odgovarja 😀 nebi vedla 🙂

No sedaj pa že vem kje je problem!Včeraj sva bila z Bonijem pri veterinarju in veterinar mi je razložil da ko kunci dopolnijo svojo starost (nekje od 5 meseca starosti) se začnejo parit, zato pa začnejo postajat vse bolj agresivni, napadalni, pričnejo grist, skakat v ljudi,…zdaj sem se odločila da ga dam kastrirat( da se bo umiril) saj imam doma manjšega otroka in ne želim da mu zajček kaj naredi!! Tako da metla in čiščenje kletke nista problem =)

01.12.2012 10:

no nekaj imam za uprašati zakaj je moj kunec star 2 lete in pol že kar 1 teden primeru in se ne premakne, noče jesti in piti no mogoče kdaj naredi kakšen požirek ali ugrizek. sedaj po nevem ali ne more kakati ali kaj takega.

prosim vsi ki veste kaj bi mu lahko bilo res zelo zelo prosim, da bi mi povedali.

najlepša hvala

no nekaj imam za uprašati zakaj je moj kunec star 2 lete in pol že kar 1 teden primeru in se ne premakne, noče jesti in piti no mogoče kdaj naredi kakšen požirek ali ugrizek. sedaj po nevem ali ne more kakati ali kaj takega.

prosim vsi ki veste kaj bi mu lahko bilo res zelo zelo prosim, da bi mi povedali.

najlepša hvala

In ti po enem tednu, ko revež ne more ne jesti ne piti, mogoče niti kakati, ti še nisi pomislil, da bi ga bilo potrebno odpeljati k veterinarju?

Živjo.
Tudi jaz imam manjši problem z mojim kuncem. Imam samičko pritlikavega kunca in je stara približno 3 mesece. Ker vem da ji gibanje v kletki ni dovolj jo vsak dan spustim tudi ven iz kletke po stanovanju, takrat pa sem rada zraven, vendar neustavljivo gize moja oblačila. Sploh je nič drugega več ne zanima, kot samo to, kaj lahko pogrize. Ima kdo kakšen nasvet da jo ustavim? Kako naj jo odvadim od grizenja mojih oblačil?

heila.

Moji mami je moj kunček tudi začel grizti hlače, in ga imam v istih pogojih kot ti. vendar ko je to ušpičil, sva dvignile glas in sledil je strogi NEE!! Predvidevam da išče tvojo pozornost, oz mu zna biti tečno.
Sama sem svojemu iz kartonov naredila “Igralnico” -> eno škatlo sem stlačila v drugo škatlo, jih malo zrezala, polepila in nastal je nekakšen “labirint” kjer se on lahko skriva, divja,… med drugim tudi to veselo grize. Namreč imela sem velik problem saj je moj kunček iz grizenja hlač prešel na grizenje lesa okrog oken. sedaj se veselo zabava v tej igralnici, jo grize in skaklja. lahko mu po sobi nastaviš tulce (od wc papirja). skratka obožujejo trgat karton…. poskusi s tem. upam da ti bo kaj pomagalo.

pa veselo druženje z kunčkom.

Hja, pri nas smo zadevo rešili isto kot pri npr. pasjih mladičih, ki radi grizejo :p
Kar je pospravljeno in izven dosega, je nemogoče uničit, torej…
V prvi vrsti je treba itak vedno prilagodit stanovanje oz. prostor živali, ki bo tam prebivala.

Res hvala za tvoj nasvet, bom tudi jaz tako poskusila. Upam da ji bo ušeč nova “igralnica”. 🙂

Na NEEEE moaj dva ne palita… :))) Hahah, smešno, ja 🙂 Ona dva prav vesta kaj ne smeta in ko rečeš ne, te gleda in gleda in čaka, da kakor umakneš pogled, bo naredila isto…

Imata svojo sobo cca 25 m2 in ni notri sicer nič takega, edino grizeta podn, ki je iz neke gumi podobne snovi, tako da me kdaj skrbi… Sam ga ne jesta, ampak delat nesnago. Nekaj moram imet po tleh, ker puščata fleke, pa če je to rjuha, jo vseeno grizeta. Včasih grizeta en stiropor, tako da tega res pazim, da ne pustim – imam ga zaradi mačk, ker ni vrat, da n eprideta tja notri. Res moram pazit, kaj pustim v sobi, ker grizenje takih predmetov je lahko tudi usodno za njiju.

mene pa nekaj zanima… imam kunčka. samca.
pa me zanima vaše mnenje, oziroma podatki
nekajkrat sem razmišljala da bi mu pripeljala družbo. vendar nekateri pravijo, da mu ne smem prinesti še enga samčka, ker se bosta do smrti pogrizla. ali je to res ??
kakšne izkušnje imate glede samčka in samičke ? seveda zaenkrat ne želim mladičkov.

hvala za mnenja.

New Report

Close