Krvavenje med nosecnostjo
Pozdravljeni! Sem v 10. Tednu nosecnosti in jutri bo dva tedna odkar krvavim. Imela sem tri preglede, pri treh razlicnih ginekologinjah (urgenca, ter leonisce). Ne znajo mi povedati iz kje vzrok za krvavitev. S plodom je vse ok, samo malenkost manjsi je (pravijo da zna biti da je prislo do poznejse oploditve). Krvavitve se nikakor ne ustavijo. Pride pa dan, ko dopoldan ni krvavenja niti malo, samo rjav izcedek, popoldan pa ponovno mocna krvavitev s svezo krvjo. Obcasno tudi krci in menstrualni strdki. Kontrolo (nuhalno) imam sele cez 3 tedne, do takrat pa trepetam iz dneva v dan. Zanima me kdaj je razlog za preplah? Meni se ze sedaj zdi kriticna situacija. Se bo krvavenje sploh umirilo? Kaj bi lahko bil vzrok tega? Bi morala pocivati?
najlepsa hvala za odgovor in pomoc!
sem vam bil že odgovoril včeraj:
problem krvavitev v prvi polovici nosečnosti je ta, da nanje nimamo nobenega vpliva, če prihajajo iz notranjosti maternice. Večinoma so v takšnem primeru posledica vraščanja posteljice v podlago (maternično sluznico), kjer naleti na različne žile in te včasih zakrvavijo navzven. Mnogi dajejo v teh primerih terapijo progesteron (Utrogestan), ampak ta ne deluje, zato ga nima smisla uporabljati. Če je plod živ in če bo živ čez 2 do 3 tedne ob NS, potem so možnosti, da se bo normalno razvijal dalje precej velike. Krvavitev v nosečnosti pač ni normalna, ni pa vedno usodna. Dodatni pregledi do NS so sicer možni, ampak pomembno je samo prisotnost plodovih srčnih utripov. Vse drugo je bolj ali manj nepomembno.
Pozdravljeni,
vceraj sem koncala na urgenci saj sem zakrvavela (9t4dni) , ob pregledu je ugotovila rjavkaste izcedke v noznici, plodek je vitalen, srcek dela tako kot mora, od pojava vceraj je tam pa tam se malo rjavkastega izcedka, sveze krvi ni prisotne, predpisala mi je utrogestan 2×200mg vaginalno in ob krcih spazmex ter pocitek. Pa me zanima od cesa pride tak pojav? saj mi je vceraj povedala vendar sem iskreno bila prevec razstresena, da bi sploh dojela kaj mi je govorila.hvala vam
nosečnost je po svoji naravi pravzaprav parazit, torej “zajeda nosečnico”. ampak to “parazitiranje2 je seveda smiselno in zgolj začasno ter v prid vrsti. Zajedanje nosečnosti poteka v obliki vraščanja v maternično sluznico in prisvajanja materinega ožilja, pri tem pa prihaja do nesreč, ki povzročajo iztekanje krvi navzven. Te nesreče so relativno pogoste, saj v prvi tretjini nosečnosti krvavi približno 1/4 nosečnic. Le včasih takšna nesreča zaključi v splavu in proti temu je vsakršno ukrepanje neuspešno, tako progesteron kot zdravila proti krčenju maternice, čeprav to kot papige ponavljajo generacije za generacijami ginekologov. Če vas iskreno zanima, torej že vsaj 1000x povedano ponovim še 1001. : karkoli boste počeli ali ne počeli, bo izid enak. Plod bo preživel brez posledic ali pa bo odmrl in na srečo jih velika večina preživi.