Knjiga20
Spoštovani,
danes sem imela sem pogovor z anesteziologom pred načrtovanim carskim rezom. Vendar pa ga nisem najbolje razumela, zato bi rada preverila še pri vas, ker ste tako vsestranski zdravnik.
Želela sem splošno anestezijo, vendar mi jo je odsvetoval, ker naj bi anestetik pri splošni anesteziji prehajal skozi posteljico in posledično bi bilo to slabo za otroka, ker bi postajal vedno bolj zaspan. Ali sem to pravilno razumela?
Predlagal je spinalno anastezijo, kjer slabosti za otroka ni. Pri tej anasteziji moraš prej pojesti neko tableto za črevo – ali je to varno za otroka, če pojem tovrstno tableto?
Posteljico imam zadaj, spinalna anastezija pa se daje tudi nekam zadaj, v hrbtenico? Ali je varno v primeru posteljice zadaj izbrati spinalno anastezijo?Ali je varno tudi za mojo hrbtenico?
Katero vrsto anestezije bi mi vi priporočili?
Hvala in lp
Spoštovani,
anatomija očitno res ni vaša močna stran… :-)… no, hrbtenica nima nobene zveze s posteljico, kjerkoli ta že je, saj je v maternici, ta pa je daleč stran od hrbtenice. Skratka, spinalna anestezija je povsem varna za plod in nosečnost. Enako velja tudi za splošno narkozo. Otrok bi bil zaradi te lahko bolj zaspan le, če bi vstopanje v maternico ob CR trajalo zelo dolgo, vemo pa, da je ta del postopka CR precej kratek, zato tudi za to ni večje bojazni. Ampak anesteziologi pri načrtovanih CR res raje uporabljajo spinalno anestezijo kot splošno, saj je ta vseeno predvsem za nosečnico bolj tvegana kot spinalna. Za nas je vseeno, ker je za kirurga pomembno le to, da operiranke operacija ne boli.
Splošna narkoza odvzame zavest in zahteva umetno ventilacijo, ker pacient ne diha sam. Že intubacija in ventilacija zagotovo prinašata več tveganja kot če to ni potrebno, pa četudi je tveganje še tako majhno. Vključuje tudi različna zdravila (uspavalo, mišični relaksans in močne analgetike – narkotike). Tudi ta zdravila niso pri vseh brez stranskih učinkov. Seveda je postopek izpiljen v največje podrobnosti, ampak še vedno…
mislim, da ne, ampak tako bi mogoče kateri od izvajalcev tega posega prikazal. Poseg mora vedno in popolnoma nadzirati izvajalec, zdravnik. Pri tem mora poskrbeti, da pacienta poseg ne boli in da je pri posegu suveren. Vedno se seveda lahko zgodi tudi nesreča, ampak ta je pri izkušenem izvajalcu tako zelo redka, da je skoraj nevredno omembe. Če bi namreč ne bilo tako, bi se ta poseg in način anesteziranja prepovedalo.