Kakšen prašek naj uporabim – tekoči ali v zrnih? Prosim za pomoč!
Sploh ne vem več kaj naj uporabljam. Črne cunje smrdijo, ne glede na to koliko praška dam in na kakšni temperaturi perem, svetle cunje (otroške) se ne operejo dovolj (na 40 stopinjah), določeni puloverji smrdijo pod pazduho pri likanju. Kakšen prašek? Tekoči ali v zrnih? Mi prosim poveste kakšna je razlika? Hvala!
Perem samo s tekočim Dash-em, pa cunje ne smrdijo.
Težave pa sem imela s strojem. Sem mislila, da privarčujem, če perem na ta kratkem programu na 40 (pere cca. 60 minut), pa so cunje pri likanju smrdele in otroške se niso oprale dovolj. Ko sem nehala in začela prati na normalnem programu na 40, se to ne dogaja več. Otroške cunje pa največkrat perem kar na 60. No, tudi ostale (samo res občutljivih ne) občasno dam na 60, zaenkrat so še vse prenesle :).
Nekoč sem že pisla o tem.
Nisem naletela na razumevanje, ampak vseeno ponavljam.
Najprej izberi dober prašek (tekoči) npr Dash, Persil…(preveri, če je izdelan za Zahodno EU področje). Ne boš verjela,kakšna je razlika v kvaliteti! (jaz kupujem v Trstu originalen Dash na zalogo).
Glej navodila proizvajalca praška (doziranje glede na količino (kg) perila! Je pomembno, čeprav tukaj večina trdi, da dajajo male doze, ker želijo privarčevati oz. koristiti zdravju….
Perilo peri po programu pralnega stroja:
belo na 60 ali do 90.
pisano na 40 ali več (po navodilih)
sintetiko, volno do 30
Ne skrajšuj programa po svoji logiki. Proizvajalec pralnega stroja je že vedel kaj je ustvaril. Lahko izpustiš predpranje, saj po navadi vsi nimamo vsak dan tako zeloooooo umazanega perila.
Glede mehčalca: dodaj ga le v pisano perilo, ki ga ni potrebno likati. Tudi pri pranju nogavic je potrebno dati mehčalec, sicer so nogavice trde in jih potem težko navlečeš na nogo.
Če po vsem tem perilo še vedno smrdi (kar je skoraj nemogoče) preveri delovanje stroja. Nekaj je narobe pri izpiranju oz. pritekanju vode. Mogoče je zatajila črpalka. Pokliči servis ali pa naj ti ga mož popravi, če se razume na tehniko.
No, jaz mehčalca že par let ne uporabljam. Imamo pa sušilca. Pisano perilo perem vse na 40. Edino belo na 90, pa bom tudi poskusila s 60. Vse tipi topi oprano. Če pa je kaj obupno zaflekano, pa najprej namočim, potem pa operem na programu za zaflekano perilo. Takrat pa je temperatura večja.
Odkar imam pralne kroglice, dam praška res samo za vzorec in je zmeraj oprano.
Za začetek menjaj prašek.
Uporabljam dash kupljen čez mejo in perilo vedno diši. Če to ne bi pomagalo je pa lahko tudi s strojem kaj narobe.
Sem pa po branju tu na forumu prejšnji teden kupila Tandil v Hoferju. Groza. Perilo je tako smrdelo, da sem ga morala še 1x oprat. Ne vem kako odstranjuje madeže samo vonj je katastrofalen.
Ni vse v pranju, veliko je tudi v sušenju perila. Lahko pa da stroj ne izpira perila tako kot bi moral. Jaz imam francoski stroj Brandt, ki sam oceni ali mora dodat dodatno vodo za izpiranje, prav tako zazna, če je detergentov preveč. Ja bil je drag, ampak je vreden denarja.
Prav tako vedno ko kupuješ pralne zadeve, preveri ali so za trg Balkan ali za zahodne sosede (Nemce) V Mullerju je vse za nemški trg, pri nas pa so izdelki za Balkan.
Ja tržniki že vdo kaj delajo. Pojdi enkrat v Avstrijo, tam kupi isto znamko šampona, ali parfuma ali čistila. 100% razlika.
Pr