Najdi forum

Naslovnica Forum Življenjski slog Prosti čas Vrtičkarstvo, zelišča in urejanje okolice Kako se lotiti priprave vrta na pomlad?

Kako se lotiti priprave vrta na pomlad?

Živijo, mi imamo tudi manjš terasico – tam 3×3 metre. Imamo nekaj rož, ampak ko tele berem, me mika, da bi tudi kaj “prehranskega” posadili. Kaj je smiselno, glede na omejen prostor? Začimbice? Paradižnik? Se da še kaj? Pa kje sploh dobit orodje in semena?

Se pridružujem vsem, ki so ti predalgali Bauhaus. Sama sem bila čista začetnica, par let nazaj sem imela samo francoski balkon, danes imam pa manjši vrtiček in visoko gredo. Vsakič, ko sem kaj rabila, je bila tam ena fajn prodajalka, ki mi je vse razložila – od primerne zemlje, do tega katere rastline grejo skupaj in katere ne, kdaj se lotevati česa, katero gnojilo je pravo… Na tolko stvari je treba pazit, da se splača mal vprašat. Mojmu je bilo pa najbolj všeč, da sem potem vse dobila na enem mestu in me ni rabil peljat od ene štacune do druge.

Hvala za odgovor in nasvet. Bom raje izbrala “old school” način 🙂 Manj pa za ziher!

Sledim tej zanimivi debati!

Odgovor na objavo uporabnika
mlada babi, 15.04.2026 ob 14:17

Nena957, 15.04.2026 ob 10:28

Pozdrav

Živim v bloku. Del večjega balkona bi rada namenila “vrtičku”. Po spletu so oglasi za na primer jagode, ki rastejo vertikalno. Kaj svetujete za manjše prostore?

tole sem enkrat nasedla, pa je bil čsti nateg. ne vem, preveri kje to kupuješ. izberi kakšno priznano semenarno ali vrtnarijo. Ne preko spleta – so lahko katastrofa sadike.

Hvala za odgovor in nasvet. Bom raje izbrala “old school” način 🙂 Manj pa za ziher!

Sledim tej zanimivi debati!

Če mene vprašaš – najprej uredi zalivanje in orodje 😊 Ker ko enkrat začne sezona, hitro ugotoviš da brez dobre cevi/zalivalke in osnovnega orodja ne gre. Potem pa počasi naprej z zemljo in sajenjem.

Nova vrtičkarica, 15.04.2026 ob 10:03

Na novo smo preseljeni na vas. In sem popolna začetnica v vrtnarjenju. Prej sem imela samo par korit na balkonu, zdaj pa so možnosti neomejene in sem precej izgubljena.

Rada bi začela urejati vrt, pa ne vem, kako se lotiti, kaj vse potrebujem in kaj je smiselno urediti najprej???

Hvala za vse vaše izkušnje in mnenja!

Če imaš prostor in te take stvari veselijo, priporočam, da investiraš v kompostnik. Mi ga imamo sicer že kar nekaj let in potem kompost uporabljamo kot naravno gnojilo. Ne vem kateri model imamo, nekaj podobnega temu pa nam je super: https://www.bauhaus.si/kompostniki/juwel-aeroplus-kompostnik-6000/p/20819073.

Ima kdo kak nasvet glede drugih gnojil? Sem slišala, da ni kar vsako za vse pa me zanima, če bi bilo dobro, kaj dokupit.

tudi jaz živim na Primorskem, nova hiša in manjši vrt, pa sem lani začela čisto iz nič. Zemlja pri nas na začetku ni bila najboljša, zato sem se kar malo lovila, kako sploh začeti.

Veliko so mi pomagali v Bauhausu, kjer so mi svetovali glede zemlje in osnovnih stvari, tako da sem potem lažje štartala. Nisem si zadala preveč naenkrat, ampak sem šla postopoma in sproti gledala, kaj pri nas uspeva.

Imam pa tudi urejen en manjši kotiček za orodje, da imam vse pri roki, kar mi res olajša delo 🙂

Zdaj v tem res uživam in počasi nadgrajujem 🙂

Tema je zaprta za komentiranje.

New Report

Close