Najdi forum

Naslovnica Forum Življenjski slog Prosti čas Vrtičkarstvo, zelišča in urejanje okolice Kako se lotiti priprave vrta na pomlad?

Kako se lotiti priprave vrta na pomlad?

Na novo smo preseljeni na vas. In sem popolna začetnica v vrtnarjenju. Prej sem imela samo par korit na balkonu, zdaj pa so možnosti neomejene in sem precej izgubljena.

Rada bi začela urejati vrt, pa ne vem, kako se lotiti, kaj vse potrebujem in kaj je smiselno urediti najprej???

Hvala za vse vaše izkušnje in mnenja!

Kakorkoli se boš lotila in začela – čestitam ti za odločitev. Vesela sem za vsakega, ki se odloči, da bo nekaj naredil za sebe, svoje zdravje, veselje in sprostitev. Predvsem si ne vzemi preveč zares in storitveno. Pristopi z veseljem po raziskovanju in ustvarjanju. Za začetek nekaj malega, potem pa dodajaš, ko dobiš več izkušenj. Sama sem začela pred 5-imi leti in zdaj imam vsako leto malo večji košček. Širim kot mi raste samozavest in kondicija z urejanje vrta.

Pozdrav

Živim v bloku. Del večjega balkona bi rada namenila “vrtičku”. Po spletu so oglasi za na primer jagode, ki rastejo vertikalno. Kaj svetujete za manjše prostore?

Draga moja,

čisto te razumem – ta preskok z balkona na “pravi” vrt zna človeka kar malo ohromiti. Toliko možnosti, da sploh ne veš, kje začeti. Ampak naj te pomirim: vrt se ne naredi v enem dnevu in tudi ni treba, da je takoj popoln.

Jaz bi ti svetovala, da začneš zelo počasi in premišljeno.

Najprej si vzemi čas in samo opazuj prostor. Kje je sonce zjutraj, kje popoldne, kje je senca, kje veter najbolj vleče. To je osnova vsega. Veliko začetnikov naredi napako, da takoj sadijo, potem pa ugotovijo, da rastlinam lega sploh ne ustreza.

Drugi korak je, da si razmisliš, kaj si sploh želiš od vrta. Ali bi rada imela zelenjavni vrt? Mogoče zelišča? Ali bolj okrasni vrt za uživanje? Ni treba vsega naenkrat. Jaz vedno rečem: raje en majhen, urejen kotiček kot pa velik, pa zapuščen.

Za začetek si uredi en manjši del vrta. Tam pripravi zemljo – če je treba prekopaj, odstrani plevel, dodaj kompost. Ne kompliciraj preveč s popolnostjo, zemlja se z leti izboljšuje.

Kar se tiče rastlin, izberi nekaj nezahtevnega. Zelišča so super začetek – peteršilj, drobnjak, meta. Če te vleče v zelenjavo, so bučke, solata in fižol hvaležni za začetnike. Ne saditi deset različnih stvari prvič.

Pomembno je tudi, da si olajšaš delo: uredi si dostop do vode, razmisli o poti do gredic, da ne hodiš po blatu. To so majhne stvari, ki naredijo veliko razliko.

In še nekaj iz izkušenj: ne boj se napak. Vrt je najboljši učitelj. Vsako leto boš kaj naredila drugače in bolje. Po petih letih boš gledala nazaj in se smejala, kaj vse si se naučila.

Najlepše pri vrtu pa je, da te malo umiri. Zato brez hitenja. Vzemi si ga kot veselje, ne kot projekt, ki ga moraš “opravičiti”.

Če te kaj konkretno zanima, kar vprašaj. Vedno se najde rešitev.

Lep pozdrav

Odgovor na objavo uporabnika
Nova vrtičkarica, 15.04.2026 ob 10:03

Na novo smo preseljeni na vas. In sem popolna začetnica v vrtnarjenju. Prej sem imela samo par korit na balkonu, zdaj pa so možnosti neomejene in sem precej izgubljena.

Rada bi začela urejati vrt, pa ne vem, kako se lotiti, kaj vse potrebujem in kaj je smiselno urediti najprej???

Hvala za vse vaše izkušnje in mnenja!

ej, jaz sem bla par let nazaj na istem 😄 iz bloka direkt na vrtiček na robu mesta, čist brez pojma.

jaz sem naredila čist simple – prvi let sem si uredila samo eno malo gredo, res mini. prekopala (ok, bolj na pol), vrgla not malo kupljene zemlje/komposta in posadila par stvari: solato, bučke, pa zelišča. pol sem pa gledala kaj sploh uspeva.

ful pomembno: najprej poglej kje maš sonce, jaz sem to čist zgrešila na začetku in pol čudila zakaj nič ne raste.

ne kompliciraj s celim vrtom takoj, res ne. vsako leto malo dodaš. jaz še zdaj nimam vse “pošlihtano”.

pa voda – preveri da maš blizu, ker nosit kante je nočna mora 😅

uglavnem, začni na malo pa sproti širi. čist ok je če prvo leto bolj testiraš kot “vrtnariš”.

Jaz bi ti pa res svetovala še eno stvar, ki meni zdaj rešuje vrt – kompost.

Na začetku sem jaz vse dajala v smeti in kupovala zemljo… čist brez veze. pol sem si naredila en čist preprost kompostnik in začela metat not vse: olupke, travo, listje, ostanke z vrta. zdaj mam vsako leto svojo “zemljo” zastonj.

pa ni neka znanost – sam mečeš plasti “zeleno + rjavo” (trava + listje recimo) in pustiš. važno da ni vse samo mokro.

resno, kompost je top – izboljša zemljo, drži vlago in praktično ne rabiš več kupovat gnojil

če nimaš pojma kje začet, tole je meni ful pomagalo:

* Vrt obilja – https://vrtobilja.si/category/kompostiranje-in-kompostiranje

* Zeleni svet – bokashi kompostiranje https://zelenisvet.com/bokashi-kompostiranje/

Jaz bi rekla: začneš vrt = začneš kompost. to dvoje gre skupaj.

pa še to – postavi ga nekam v senco, da se ne izsuši, jaz sem to na začetku spet zgrešila 😄

tukaj imaš še nekaj info: https://www.dominvrt.si/zunanja-ureditev/abc-kompostiranja.html  “Začnite kompostirati”

https://www.itr.si/wp-content/uploads/2019/02/Kompostiranje-gradivo-kon%C4%8Dna.pdf  “KOMPOSTIRANJE ZA ŠOLE, VRTCE IN GOSPODINJSTVA”

Kompostnike pa tukaj poglej: https://www.bauhaus.si/kompostniki/c/10000998.

Jaz bi začela s kompostiranjem, potem pa počasi naprej.

sem ti hotela eno slikico pripeti, pa nekaj ne dela.

v glavnem pred 2 leti nisem imela ničesar. samo zapleveljen vrtiček. danes se mi zdi pravljica. tudi bila brez izkušenj, pa je kar šlo.

veliko sem uporabljala youtube za ideje, pa malo nasvete, pobrskala po tem forumu (žal ni bilo veliko uporabnega, ker tukaj so samo profesionalke LOL) -js  pa petešilja od zelene takrat nisem ločila.

če imaš globoko in dobro zemljo, za začetek preštihaj par metrov širine 100 cm, toliko da dosežeš do sredine iz obeh strani. potem zdrobi grudice in vrži neko seme (na embalaži ponavadi piše, koliko tega bo ptem zrastlo), ki hitro kali – npr. redkvice, ter posadi sadike. Za prvo leto ti bo to najboljša rešitev. kaka solata je ful hvaležna in vedno prav pride. Pa por, kasneje v maju boš lahko dala še kak paradižnik…

Super ideje in hvala vsem za vaše izkušnje. Problem je samo, da resnično ničesar ne vem in sem čisti začetnik. Ne potrebujem opisa postopka izdelave recepta, še osnovnih sestavin ne vem in ne poznam. Ampak recimo, da zdaj vsaj vem, na kaj biti pozorna in kaj sploh naj upoštevam. Hvala vsem.

M.

Nena957, 15.04.2026 ob 10:28

Pozdrav

Živim v bloku. Del večjega balkona bi rada namenila “vrtičku”. Po spletu so oglasi za na primer jagode, ki rastejo vertikalno. Kaj svetujete za manjše prostore?

tole sem enkrat nasedla, pa je bil čsti nateg. ne vem, preveri kje to kupuješ. izberi kakšno priznano semenarno ali vrtnarijo. Ne preko spleta – so lahko katastrofa sadike.

Bi ti delila svojo izkušnjo, ker sem sama to ful pozno skapirala – zemlja je vse.

Če je zemlja slaba, lahko delaš karkoli pa ne bo neke sreče. sem tudi jaz imela eno leto čist poraz, pa sem mislila da nimam pojma… pa je bila dejansko “mrtva zemlja”, kot pravijo.

Zato res:
– začni dodajat kompost (če ga nimaš, ga začni delat)
– puščaj ostanke na vrtu ali jih vsaj vrni nazaj v zemljo
– ne imej gole zemlje, pokrij jo (trava, listje)

Jaz zdaj skoraj nič več ne “štiham”, pa imam boljši pridelek kot prej 😄

Pa še ena dobra iz foruma – ne komplicirat preveč in malo “kopiraj” druge 😄 jaz sem na začetku dobesedno gledala kaj delajo sosedje na vrtičkih in delala isto. Upam, da imaš kakšno dobro sosedo. To je zlata vredno.

Res, vrt se naučiš sproti, ni neke formule.

p.s. Kupi si tudi dobro orodje. Potrebuješ lopataste vile, vrtna motika – včasih so take, da imajo na dveh straneh različni orodji, Gardol ročni odstranjevalec plevela, škarje za trato, da boš kaj okoli vrtička obrezala, rahljalnik (na primer: https://www.bauhaus.si/kultivatorji/gardena-combisystem-rahljalnik/p/16072386), majhne grablje. Dobiš pa na primer tudi komplete vrtnega orodja.

Malo pobrskaj na https://www.bauhaus.si/vrtna-orodja/c/10000926?shownProducts=108.

Pozdravljena. Tudi sama sem začetnica. Pred kratkim smo se preselili v hišo, kjer imamo vrt. Trenutno sem raziskovala, kjer kupiti vrtno pohištvo in sem se odločila za Bauhaus. Nismo ga še postavili, čakamo na lepo vreme. Posadila sem tudi prve rastline. Vse sem našla v Bauhausu, kar mi je bilo super. Imajo tudi zelo lepe okrasne lonce, škarje in ostalo kar rabim. Zelo pomembno je, da dobro pognojiš in zalivaš, da se rastline primejo. Sama uživam pri delu, je prav sproščujoče. Veliko veselja pri ustvarjanju! :))

Živijo, midva s sinčkom nimava vrta sva pa na terasi postavila velika korita in se tako tudi skrila pred sosedi. Mali ful uživa, ko mi lahko pomaga in skupaj obrezujeva in skrbiva za rožice. Tudi na terasi se lahko naredi prava vrtna oaza. Plan imam, da bova posadila tudi začimbe, ki jih bova uporabila za kuhanje. Tudi jaz sem bila v Bauhausu, kjer imajo top izbiro in je res super, ker dobiš vse v eni trgovini. Zadnjič sem videla, da imajo celo palme. Pazi, da ne posadiš npr. bambusa, ki se preveč razraste in ga težko obvladaš. Npr. Bambus je za v korita. Lp, Alenka

Prva stvar, ki jo naredi, je da postavi dobro lopo, veliko ljudi pozabi na to. Rabiš nekaj takega: Plastične vrtne hiške | BAUHAUS, da notri pospraviš vsa orodja.

Nova vrtičkarica!

Samo začni, ne kompliciraj preveč, uživaj v vrtnarjenju, ne rabi biti vse popolno. Tudi rastline niso popolne. Pomembno je, da pravočasno vse posadiš, mogoče si poglej setveni koledar. Ker si nova v tem se pozanimaj, katero zelenje, zelenjava je lažja za “vdrževat”. Obstajajo tudi namakalni sistemi, da ne rabiš sama zalivat. Zgoraj so že omenili Bauhaus, kjer vse najdeš. Drugače pa malo vprašaj trgovce, ki se spoznajo.

LP

Če si čista začetnica bi ti svetovala, da se včlaniš v kakšen klub in priporočila bi ti Samooskrbni, kjer je toliko veliko ljubiteljic in ljubiteljev vrtnarjenja, da te bodo z veseljem podprli pri vseh vprašanjih. Ogromno tudi že imajo objavljenega gradiva v video knjižnici. Povezava: https://www.samooskrbni.net.

Drugo priporočilo pa je da slediš Jitki Hreščak. Bila je tudi gostja na MON: https://medover.zurnal24.si/delo-na-vrtu-je-lahko-odlicna-terapija/. Ravno zdaj začenja tečaj: https://www.rajnazemlji.si/

Držim pesti zate.

Jaz pa svetujem dobro vrtno orodje. Za začetek si kupi dobre rokavice (v bauhausu imajo celo roza), da ne boš popraskana tako kot sem sama :0

Popraskane roke, 15.04.2026 ob 16:22

Jaz pa svetujem dobro vrtno orodje. Za začetek si kupi dobre rokavice (v bauhausu imajo celo roza), da ne boš popraskana tako kot sem sama :0

haha, to imaš pa prav! :-))))

temu kar so ti že svetovali bi pridala še idejo da razmisli o vrtu brez prekopavanja. Boš morala malo raziskati z googlom, ker je preveč da bi ti vse napisala, ampak je vredno. Precej tudi poenostavi.

Pa za prve grede obstaja tudi način s polaganjem kartona kar na travo, pa potem zemljo gor. Tudi priporočam.

Sem šla malo brat to temo + še malo širše… in bi dodala par stvari, ki jih začetniki skoraj vedno spregledamo (jaz sem jih sigurno)

zastirka

to je meni totalno spremenilo vrt. na začetku sem imela lepo “čisto” golo zemljo… pol pa plevel, suša, stalno zalivanje. zdaj dam gor travo, listje ali slamo in je čisto druga zgodba – manj plevela, zemlja ne presuši ()

ni treba vsega preštihat vsako leto

to se ful ponavlja po forumih, ampak res drži. jaz sem se ubijala s štihanjem, pa v bistvu s tem rušiš strukturo zemlje. veliko ljudi zdaj samo rahlja zgornjo plast in dodaja kompost.

kolobarjenje (čeprav zveni komplicirano)

to pomeni samo to, da ne sadiš vsako leto iste stvari na isto mesto. če tega ne delaš, se zemlja izčrpa in pridejo bolezni. jaz sem si začela samo zapisovat kaj je bilo kje in je dovolj ()

ne pozabi na zalivanje že na začetku

to je ena taka banalna stvar, ampak ful pomembna. preveri, kako boš zalivala (cev, sod, karkoli), ker poleti je to največ dela ()

ne pretiravat z gnojenjem

tudi to sem jaz naredila 😄 več ni vedno bolje. kompost ja, ampak zmerno, ker imajo rastline različne potrebe ()

pusti si prostor za učenje

ni treba imet vse “po pravilih”. tudi če daš stvari malo po občutku, bo raslo. vrt ni laboratorij.

če bi jaz še enkrat začela: manj kompliciranja, več zastirke in komposta, pa opazovanje. Za vse ostalo je tukaj lokalna kmetijska zadruga ali bauhaus, če tam nimajo. na koncu pa tržnica, če ti nič ne rata. 😉

Dobra zemlja ti ful olajša vse. Pa izberi nekaj “hvaležnih” rastlin za začetek, da dobiš malo motivacije, ko začne lepo rast 😊

Tema je zaprta za komentiranje.

New Report

Close