ivf 2018
24+, res sem bolj leve solte za tale forum, ampak ko kliknem na ikono za dodajanje slike mi izpise
img/img potem na naprej javi Napaka: Velikosti slike ni bilo možno določiti. Prosimo preverite, če je povezava s katere ste jo prenesli pravilna.
pa sploh nimam nožnosti izbrati z katere datoteke ven naj doda katero sliko, ker mi že prej tole napiše :/
Zato ker predbidevam da nisi prav kliknila…. Ne smes kliknat na ikono za sliko dodajat ampak spodej cistooo ti pise….pod rdeco ikonoo oddaj… Ti piseee MOZNOSTI PRIPONKE
ti izberes priponke in potem ti vrze vn da dodas datoteko…. In lepo jo dodas in oddas objavo…. Upam da ves kaj mislim…. Cisto spodej mas to… Ne tm gor k je na desni sklicaa in k na njo kliknes napise sam img img… To nc klikat direkt dol spodej mas priponke…. Upam da najdes hehehe……
Želim- si
Hvala za pojasnilo. S partnerjem bila na testiranju in so ugotovili da imam translokacijo med kromosoma 12 in 13. In zato so ponavljajoči splavi.
Obadva s partnerjem pretresena. Še posebej, ker nam je po 3 mesecih od splava uspelo zanosit in sem sedaj v 7 tednu. In prepuščena ali bo ali nebo.
Prvi pregled imam 29.8 in če bo vse ok priporočajo biopsijo da vidijo ali je otrok bolan🙁
Priporočajo pa ivf s pgd.
Ima kdo kakšne informacije kako je s tem? Uspešnost? Ali je uspelo naravno zanosit in da je otrok brez posledic?
Hvala že vnaprej☺️In vso srečo vsem.
Alta1, mislim, da boš zdaj kar ti otvorila novo sezono 🤗
Jaz grem pojutrijšnjem v leonišče po napotnico, potem pa počakam na menstruacijo, ki jo pričakujem okoli 11. septembra, ko potem verjetno tudi jaz začnem z jemanjem estrofema (vsaj do zdaj sem bila vedno v stimuliranem ciklusu, zato pričakujem, da bom tudi tokrat). Glede na pretekle postopke bo potem pri meni 12. dan ciklusa sluznica verhetno že pripravljena, tako da pričakujem transfer enkrat konec septembra. 😊🤞
Clementina, poznam primer, ko se je po ponavljajočih splavih zaradi translokacije po naravni poti rodil zdrav otrok. Vmes niso imeli nobenih invazivnih pregledov, razen pogostega UZ, spremljanja preko genetike in Nifty testa. V kolikor ne gre za uravnoteženo translokacijo, bo sam od sebe sledil ss. Glede na to da si v 7t, si na dobri poti, da bo vse ok. Jaz bi na tvojem mestu šla na posvet h genetiku, kjer vama bodo povedali kakšne možnosti so in kakšne preglede vama priporočajo. Glede na to, da si zanosila naravno, bi šla jaz definitvno delat Nifty test, v kolikor pa te ni strah invazivnih testov, ti bodo pa gotovo predlagali tudi to, saj je tisto najbolj zihr. Meni je sicer tudi 1% za splav preveč, zato to ne bom šla v nobenem primeru.
Pri nama gre tudi za translokacijo, zato so nama predlagali pgd. Poskušala sva še naravno, vendar je vedno sledil ss že pri 6t. Zamrznjenček po prvem postopku pa se je prijel že v prvem poskusu. Trenutno sem že v 11t in čakam na nuhalno naslednji teden. Nama so na genetiki rekli, da naj bi bila pri pgdju možnost za kakšno kromosomsko napaka načeloma izključena, razen če pride do kakšne mutacije po 5.dnevu zarodka, da nikakor nihče ne more garantirati, da bo vse ok, do konca. Je pa rekla, da brezveze živeti v strahu in da naj raje uživam v nosečnosti.
Prejsnjic je tudi bilo v 7 tednu vse ok in pred nuhalno malenkost zakrvavela, kjer so ugotovili da je plod že umru takoj po prvem pregledu. Upam da zdej ne bo tako.
Drugače sem pa že bila na posvetu pri genetiku in kot si rekla priporočajo amniocitezo ali biopsijo ter redne kontrole in meritve ploda.
A lahko kaj več o samom postopku, enkrat ko si dobila napotnico za Ivf s pgd?
Hvala in srećno pri nuhalni☺️
clementina, postopek je precej podoben kot pri navadnem ivf-u. Najprej greš na konzilij, tam se tudi odločijo ali ti bodo dali kratek ali dolg postopek, sledi pregled pri dr., ki ti jo/ga dodelijo in naj bi te vodil/a in spremljal/a cel postopek.
Potem pa čakaš na začetek postopka, povejo ti kateri mesec lahko prideš na postopek, tebe sicer naročijo še par tednov prej na posvet k sestram na ivfu, kjer ti vse razložijo, spet podpišeš miljon stvari in ti tudi pokažejo kako izgleda špikanje. Ko pa pride tvoj mesec, pokličeš 1.dan menstruacije(to je takrat, ko se ti vlije, ko je kri živo rdeča, vse kar je prej-če imaš samo malo pikic na hlačkah, se ne šteje), potem prideš 1.ali 2.dan menstruacije iskat zdravila(pazi, ker morajo biti v hladilniku; pa vrečko imej s sabo, ker so kar velike škatle). Špikanje z inekcijami začneš 2. dan in ni tako strašno kot se sliši. Jaz sem si jih dajala ob 10h zvečer, tako da tudi v primeru, da bi se slabo počutila, sem se lahko takoj ulegla. Sledijo pregledi na UZju, kjer gledajo rast foliklov-ko je vodilni dovolj velik, ti dajo stop inekcijo, ki naj bi zaustavila nadaljno stimulacijo, folikel naj bi počil in takrat te tudi naročijo na punkcijo.
Punkcija je invaziven postopek, kjer ti spunktirajo celice in jih oplodijo s partnerjevim semenom(odda ga takrat ko greš na punkcijo, ali pa ga prineseta s seboj in oddata v sobi za oddajo – največ 1 uro po izlivu-tako sva naredila midva, je bilo lažje za partnerja). Postopek traja samo kakšnih 15min, nič več. Naj bi šel tja s polnim mehurjem(meni ni nihče tega povedal), vmes pomaga če si pritiskaš na trebuh-no saj ti sestre povejo kaj in kako. Po punkciji počivaš 1uro v sobi za počitek, spiješ čaj in greš na wc, če je vse ok greš lahko že skoraj takoj domov. Jaz sem bila tam kakšni dve uri, ker je bila zame punkcije res boleča(še vedno mislim, da je bilo zato, ker sem prepozno vzela tista zdravila, na vrsti sem bila pa ful hitro), pa še veliko celic sem pridelala in so me kar velik prešpikali, sem pa potem doma cel dan prespala(ko je pomirjevalo končno prijelo haha).
Dobiš bolniško mislim da 5 dni, prav tako dobiš bolniško tudi za transfer 3dni. Jaz sem jo kar izkoristila, ker je moje telo res potrebovalo počitek in mi ni žal, če pomislim za nazaj, ko me je skrbelo, kaj bodo v službi rekli, če bom manjkala..Res je pomembno, da si takrat odpočiješ in daš telesu čas, da pride nazaj v normalno.
1 teden kasneje te pokličejo na posvet, da ti povejo koliko zarodkov imaš in koliko jih bodo poslali v Rim na testiranje. Potem pa sledi 1mesec (pri meni je trajalo še malo več ker so bili vmes še prazniki) čakanja na rezultate. Ko dobiš rezultate-če je prišel nazaj vsaj kakšen zdrav zarodek, greš do te svoje dr.na kliniki po napotnico za prenos zarodka in s to napotnico nazaj na kliniko v sprejemno-oz,mislim, da se lahko naročiš tudi preko maila. Potem spet sledi čakanje na naslednjo menstruacijo – spet isto, pokličeš 1.dan menstruacije oni pa te naročijo na predviden dan ovulacije(če nisi v stimuliranem postopku). 5 dni po ovulaciji sledi transfer. V isti sobi kot je bila punkcija, z razliko, da traja samo kakih 5minut, občutek je podoben ginekološkemu pregledu in da greš potem lahko takoj domov. Aja dobiš tudi progesteron za podporo. Pa ne pozabit, za srečo za kosilo takrat jest kalamare 😀 Midva sva jedla lignje na žaru hehe.
Sledi dolgih 14dni – zame najbolj naporen del, ker ne veš, nič ne moreš narest, vsak simptom analiziraš.. Potem sledi krvni test, kjer preverijo bHcg – če je nosečnost. Kakšen dan prej lahko že sama preveriš z domačim testom, če te prej ne preseneti menstruacija. Po krvnem testu sledi spet malo čakanja do potrditvenega UZ-ja, kjer že lahko vidiš bitje srca.
Upam, da sem bila kar izčrpna, če te pa še kaj zanima, pa kar vprašaj. Če sem kaj narobe napisala, me kar popravite.
Sicer pa srčno upam, da ti ne bo treba skozi postopek, da se bo nosečnost obdržala in da bo vse ok!!!! Srečno!🌞
Evo mene spet po dolgem času. Sem mislila v postopek septembra, pa me je m. zezala kot vidim veliko vas, nevem ka je blo to čez poletje. Sem jo dobila končno po 2 mescih, prej nisem nikoli mela kaj podobnega in sem rekla zdaj pa da grem čez 2 meseca lepo v postopek da se mi to še malo stabilizira, pa da zaj fajn papcam razne dodatke, tako da bojo oktobra celice lepe zrele in številne.