HPV in nosečnost
Spoštovani dr. Pušenjak,
Bliža se moj datum poroda, sama pa sem zaskrbljena zaradi okužbe s hpv.
V preteklisti sem imela genit. bradavice, ki so mi jih odstranili z laserjem, nekaj še sicer tipam globoko a ginekologinja pravi da so to gube v vagini, ne vem. Lahko da sem si okužbo prenesla tudi v usta, saj sem videla eno malo bulico podobno temu na sluznici. Vedno sem zelo pazila za zdravo spolnost, zgodilo se je na faksu, z enim fantom ki me je najbrž varal.
Ginekologinja pravi, da načeloma ni problemov glede genitalnih bradavic in poroda. Prebrala sem si o tem na internetu
Me pa zanima iz vaših izkušenj:
– ali se dojenček lahko okuži med porodom in ali ste imeli že primer papilonatoze pri dojenčku ( berem da lahko od tega umre)
– ginekologinja iz MB je na netu napisala drugače, da se ni treba bati za novorojenčka ker je večina okužb nemih in izzvenijo
– smrtno se bojim prenosa hpv na nodočega novorojenčka med nego, kaj lahko naredim? Moram pri menjavi plenic res nositi rokavice? Res ne bi rada to povedala družini in možu, nerodno mi je
Najlepša hvala za vašo pomoč in lep vikend,
hvaležna
Spoštovani,
predvsem nima smisla delat iz muhe slona. Teoretično možno je marsikaj, verjetnost, da bo zaradi omenjenega kaj narobe, pa je zanemarljivo majhna, primerljivo s tem, da vam lahko npr. pade opeka s strehe na glavo s kake hiše v sicer zgledno urejenem mestu. Tudi rokavic zaradi tega pri negi ni treba nositi.
Po prebranem na internetu o papilomatozi sem umrla od strahu.
Ali je potem mnenje ginekologinje iz ukc mb, ki piše na netu da se pri zdravih novorojenčkih ni treba bati teh stvari korektno?
Ali menite da pretiravam? Imate kaj izkusenj glede tega? So dojenčki večinoma ok ali je treba za prevencijo posledic delati carski rez?
bom hvaležna za odgovore
z dojenčki se sicer ne ukvarjam, ker se moj delo neha pri porodu oziroma pri ženskah, ampak še nisem srečal primera, ko bi mi pacientka potožila, da ima njen otrok papilomatozo.
Najlepša hvala za nasvete.
Torej kolikor razumem, ni zadeva tako nevarna kakor sem se jaz ustrašila.
Vaše pacientke, ki imajo to težavo do torej živele normalno nosečnost in nego otroka?
Mi lahko prosim svetujete kako bi z otročkom ko se rodi ravnali vi, da ne prenesem okužbe. Mislite da je osnovna higiena in dobro umivanje rok pred nego dovolj?
Resnična hvala za vaše zlata vredne komentarje in poklon za tale forum, veliko nam pomagate.
otroka lahko negujete povsem običajno z običajno higijeno rok. Prav nobeni posebni ukrepi niso potrebni.
npr. pri zelo razširjenih, vulgarnih papilomih po celi vulvi, pa še to predvsem zato, ker bi sicer lahko prišlo do pomembnih poškodb spolovila pri porodu.