HPV
Pozdravljeni
Prijateljica je bila nedavno operirana na noznici zaradi napredovalnega HPV. Priblizno 7 mesecev po njeni operaciji sem prisla k njej domov na obisk kjer sve spale v isti postelji zaradi prostorske stiske, včasih sem si sposodila tudi njeno trenirko in kozmetiko (šampon) ter se kopala v isti kadi kot se je ona malo pred ali za mano. Ker se HPV zna hitro prenesti me zanima ali je kakšna možnost da sem se od nje okužila in ga imam zdaj še jaz ? Kot zanimivost HPV je imela tudi njena mama (in ker je neozdravljiv ga verjetno obe še vedno imata), prijateljica je stara 30 let njena mama pa okoli 60, njeni mami so zaradi raka na MV odstranili maternico.
Zelooooo me skrbi da sem se okužila.
Spoštovani, tipov HPV je več. Načeloma se virus prenaša ob tesnem stiku, kot je spolni odnos, res tesen stik koža-koža, sluznica koža, sluznica sluznica. V določenih primerih se lahko prenese tudi preko predmetov – recimo ob souporabi istih brisač, kjer prihaja do intenzivnega drgnjenja obolelih/ okuženih predelov; pa ob posedanju na mokrih lesenih deskah – z nezaščitemi/ okuženimi anogenitalnimi predeli. V vašem primeru – uporaba šampona, kadi, ti tvegana – trenirka pa bi bila v primeru, da bi imela prikateljica spremembe po anogenitalnem predelu, po njim drgnila trenirko; takoj za tem pa bi jo oblekli vi. Isto velja za spanje v isti postelji: rjuha v intenzivnem neposrednem stiku z njenii spremembami na spolovilu in nato z vašo golo kožo/sluznico – anogenitalnega predela.