gibalni razvoj 6-mesecnega dojencka
Pozdravljeni!
23.8. bo moja puncka stara ze 7 mesecev. Ker sem glede njenega gibalnega razvoja malo zaskrbljena, se obracam na vas in vas prosim se za vase strokovno mnenje ali je njen gibalni razvoj v redu ali pa malo zaostaja z razvojem?
Puncka se je rodila s CR rezom (tretji carski rez zame) en teden pred PDP. Ob rojstvu zdrava, Apgar 9/10/10, teza 3170g in dolzina 51 cm.
Na prvem sistematskem pregledu pri stririh tednih je nadomestna pediatrinja rekla, da je hipotona, oziroma da deluje mlahavao. Ko jo je potegnila v sedeci polozaj ji je takrat glava mocno zaostajala. Ampak to je bilo pri starosti 4 tednov kar se je meni zdelo se cisto v redu. Je pa puncka bolj mirne narave.
Na sistematskem pri treh mesecih ji je glavica še vedno zaostajala pri potegu v sedeci polozaj. V sedecem polozaju pa jo je lepo drzala pokonci. Pediater je takrat rekel, da je to cisto v redu za njeno starost. Glavico je potem imela stabilno nekje okoli starosti 4 mesecev.
No sedaj pri starosti 6,5 mesecev veliko ceblja, vriska, se smeje, se igra z igrackami, v vsaki roki drzi po eno igracko, jih mece na tla in jim sledi s pogledom, sploh je zelo radovedna. Prijema se za nogice in jih daje v usta, prevali se na levi ali desni bok, na trebuh pa ne. V sedecem polozaju ( v narocju ) je zelo stabilna. Skrbi me samo to, ker se se ne obraca. Obrne se na bok, naprej pa ne gre. Pa veliko vadiva na tleh. V bistvu ji sploh ne manjka veliko. Medenico ze v celoti obrne, zatakne se pri ramenih. Zgoraj ne zmore narediti celotnega obrata. Pri pasenju kravic ima glavo lepo dvignjeno, jo obraca v obe smeri, naslonjena je na rokici. Vcasih dvigne medenico in se hoce postaviti v stirinozni polozaj. Naj povem se to, da sistematskega pregleda pri 6 mesecih nisva imeli, ker je bila takrat bolna.
Rada bi omenila tudi to, da najraje spi na boku. Vendar vcasih glavico v bocnem polozaju zategne nazaj.
Zanima me vase mnenje glede njenega gibalnega razvoja. Je njen razvoj se v redu in lahko se pocakam ali pa ze potrebuje pomoc?
Hvala za vas odgovor.
Zaenkrat ni videti, da bi se kazala kakšna motnja v gibalnem razvoju. Tudi za obratge je po statistični porazdelitvi še čas. Pomagate ji z vztrajnim obračanjem preko boka, pomembno je, da pri obratu zamahne z rokico in si s tem pomaga v obrat in nato preko boka na trebuh. Vsakodnevna vadba, večkrat po nekaj obratov v obe smeri, pa bo.
V spanju otroci pogosto zvrnejo glavo povsem navzad, pri tem pa so povsem sproščeni. S tem si bolje odprejo dihalno pot.
Pozdravljeni,
bi vas lepo prosila za mnenje glede gibalnega razvoja 7mesecne hcerke (v cetrtek bo dopolnila 7 mesecev). Do 4. meseca smo imeli hude krce in posledicno zategovanje nazaj…ko jo imam v narocju se vedno stisne roke v pesti in pokrci v komolcih in jih vlece nazaj. Gibalno se prevali z enga na drug bok, obcasno ji rata obrat s hrbta na trebuh…ko pase kravice pa se tezko opira na roke, sicer jih steguje naprej, ampak se nanje noce naslanjat…veckrat jih ima pokrcene, v zraku ali vcasih celo nazaj…popravlham jo ze od njenegac 3meseca. Koncno smo dobili tudi posvetovalnico in fizioterapijo pa je zaradi nastale situacije vse odpovedano. Res me skrbi za njen razvoj, saj ji sama ne znam dovolj pomagat…vmes sem bila tudi ze na privat terapijah…dajrm jo tudi ze v bocni sed na mojo nogo pa se z rokico noce odrinit…dajem jo na skatlo, da se sama odrine z rokami od skatle, to ji nekako gre po 1,5mesecu vaje vsak dan 3x po 10min…na skatli se lepo drzi tudi po kako minuto dve…znanja odriva pa v kravicah ne zna prenest…vcasih ji dvignem prsni kos pa se malo opre in takoj spusti…naj povem se to, da ko se more malo potrudit za kaj je takoj utrujena…aja trudi se malce s pivotiranjem, ampak to zgleda tako, da rine z nogami in ritjo navzgor in premika prsni kos, roke pa so v odrocenju, se ne opira na njih…Do fizioterapije pojma nimam kdaj bomo prisli…verjetno sele ko bo 10mesecov+…ali je lahko z njo kaj narobe? hvala za pomoc.
Deklica zaradi zakrčenosti rok (pesti, verjetno tudi ramenskega obroča), kar povzroča motnje gibanja v naslednjih stopnjah (obrati iz trebuha na hrbet, postavljanje v 4nožni položaj, kobacanje) in fine motorike (prijemanje) res potrebuje takojšnjo nevrofizioterapevtsko obravnavo. Seveda se tudi z zakasnitvijo obravnav popravlja gibalni vzorec, vendar pa mnogo prej in uspešneje, če je obravnava pravočasna. Žal so v tem trenutku vse nenujne (iz vidika varovanja zdravja/pred nalezljivimi boleznimi/poslabšanja kroničnih bolezni) takšne obravnave odpovedane in najverjetneje kakšen mesec ali dva bo vse zamaknjeno. Če se imate možnost posvetovati z nevrofiziterapevtom, to storite.
Joj, na zalost te moznosti nimam…res mi je hudo, ker so me takrat klicali in mi je terapevtka prav grdo rekla, da tudi ko bo spet zalaufaloda najprej nujni primeri ostali pa potem…nekaj posnetkov sem poslala privat terapevtki, ki mi je svetovala, da naj jo ob pasenju kravic dam na svitek…ampak na svitku se samo naslanja s prsnim kosem…imam jo veliko na tleh, se igrava tako da steguje rokice in nogice, lovi zogico, … hudo mi je, ce bo imela kasneje kaksne tezave…enostavno ne vem kaj bi…
Vprašajte ponovno fizioterapevtko, kateri ste poslali prvo vprašanje. Žal ni mogoče s pisno besedo nadomestite tistega, kar se lahko pokaže ob otroku. Zagotovo ne gre za stanje, pri katerem bi bilo potrebno nujno ukrepanje, potrebno pa je ukrepanje čim bolj zgodaj. Nič še ni zamujenega in v nekaj tednih bo tudi ta fizioterapija omogočena.