Dviganje otroka po laparoskopiji
Spoštovani,
pred dobrim tednom sem na UKC Lj imela laparoskopijo zaradi neplodnosti, naredili so adheziolizo zarastlin v mali medenici, poskusili so tudi ločiti maternico in mehur na mestu velike zarastline spredaj, kjer so mi dve leti in pol nazaj delali carski rez. Tega zadnjega postopka se niso odločili izvesti do konca, saj naj bi bilo pretvegano.
V odpustnici mi piše, da je naslednji porod elektivni carski rez s preparacijo tkiva ali pa naravni. Urgentni ne sme biti, ker bi lahko prerezali mehur, ki je zraščen z maternico na mestu prvega reza. Glede na to, da je imel že prvi otrok 38 cm glavo in imel 60 cm in 4,5 kg dvomim, da bi si sploh želela poskusit naravno in bi šla v vsakem primeru najraje že v 38. tednu na cr.
1. Kaj če dobim popadke prej in bo carski rez urgentni? Zdravnik mi je rekel, da se v primeru, da je z mehurjem kaj narobe, le-ta pač zašije. Imam lahko potem kakšne posledice?
2. Nekje okvirno so mi samo rekli, nič pa pisali, da ne smem dvigat otroka (15 kg) še 4 do 6 tednov. Kako bom vedela, da ga lahko dvignem?
Lep pozdrav
Spoštovani,
glede odločitve o načinu poroda pri naslednji nosečnosti ne skrbite preveč. Res je vaša dilema, kako preprečiti potrebno po urgentnem CR tudi naša, povsem strokovna dilema, ampak v načelu pride v poštev le, če bi prišli do porodnega termina, če se zgodi predčasen porod pred 38. tednom, pa je takšna dilema bolj ali manj odveč (izjeme so seveda vedno močne, ampak če želimo preprečiti prav vse primere, bi bodisi ne smeli biti noseči ali pa bi CR morali opraviti tako zgodaj, da bi s tem lahko povzročili težave pri otroku zaradi prezgodnje rojenosti).
Kar zadeva dvigovanje je to eden od velikih okostanjakov vomari medicine in izvira še iz časov, ko medicine sploh še ni bilo ali pa je bila v povojih. Za vsa stanja, kjer medicina ni imela zdravila ali druge rešitve, je prevladalo mnenje, da mora pacient “ležati in nič početi”, ne dvigovati bremen itd. O fiziologiji takšnih navodil redko kdo sploh razmišlja samostojno, ker so se tovrstna navodila zalezla v bit zdravniškega dela. Če sem konkreten, dvigovanje je lahko problem le pri težavah s hrbtenico in neposredno po operacijah na trebuhu, po možnosti z mediano laparatomijsko rano (rez po sredini), kjer je povečano tveganje za razvoj trebušne kile, če se rana razpre ali premi mišici ostaneta vsaksebi. Pri rezih po Pfannenstielu ali Misgav Ladach, kot zadnjih 50 let delamo carske reze pa je takšno navodilo skoraj odveč oziroma naredi več škode kot koristi.