da bom sigurna…
Pozdarvljeni!
Da naj nosečnice, ki še nismo bile v stiku s toksoplazmozo, ne bi jedle suhomesnatih izdelkov, masti, neprepečenih zrezkov in podobno, nepasteriziranega mleka in mlečnih izdelkov domačih proizvajalcev, vem. Za “ziher” pa me zanima še za naslednje izdelke, ki mi, ŽAL, med nosečnostjo včasih zelo zadišijo, kljub temu, da jih ne jem prav pogosto. V 1. nosečnosti sem se jim raje izogibala, sedaj pa sem se odločila, da kar vprašam:
a) pasterizirana mesnina, kot npr. mortadela, posebna salama, piščančje prsi v ovoju, … (sklepam, da pasterizacija tudi pri mesnih izdelkih zadostuje za uničenje toksoplazmoze)
b) paštete, predvsem ribje (turistična, tunina)
c) jetrca, npr. telečja, dodobra zapečena
d) tuna in ostale ribe v konzervi (o tem smo poslušali v porodnišnici celo razpravo, da rib iz konzerv tako ali tako ne bi smeli jesti porepogosto, ker vsevijejo svinec)
Se opravičujem, ker sem vas mogoče razjezila z “govoricami”. S takimi in podobnimi se ljudje srečujemo vsak dan, potem pa se moramo “zazihrat” pri človeku, ki glede prehrane v nosečnosti to najbolje ve. Kot npr. vi. Najlepša hvala za odgovor.
🙂 no, “najbolje” je huda trditev, vsekakor lahko zapišem, da nobeno hranilo od naštetih pod navedenimi pogoji glede toksoplazmoze ni problematična.
Lepo pozdravljeni,
Včeraj sem pojedla na pikniku nekaj kosov domače klobase, ki so jo konkretno spekli na ognju. Šele zvečer,sem razmišljala,če bi to sploh smela in, ko sem šla googlat sem se zelo zelo prestrašila. Sicer sem te klobase jedla tudi pred nosečnostjo,nikoli ni bilo težav in tudi vem,da so narejene varno v dobrih higienskih razmerah. Ali mislite, da bi morala biti zaskrbljena? Nekako mi ne gre iz glave in sem res v krču…
Toksoplazmo naj bi že prebolela.
Noseča sem 6t3d.
Najlepša hvala in lep pozdrav.
kaj naj rečem? Vaše skrbi so brez osnove.
listerioza je še mnogo redkejša infekcija od toksoplazmoze, je pa ni mogoče ugotavljati z nobenimi klinično uporabnimi testi kot so brisi ipd. Zato nehajte iskati vire o listeriozi, ker od njih nimate drugega kot nepotrebno vznemirjanje in nervozo.
res je