CISTA in problemi
Spoštovani!
Danes sem bila NA UZ trebuha,kjer mi je zdravnica rekla,da imam na desnem jajčniku enostavno cisto,ki meri 3 cm. MesEc do dva nazaj sem imela v predelu jajčnikov nekaj časa na vsake par dni čuden občutek,kot da bi imela PMS,pa ga nisem imela. Mesec dni nazaj sem tudi zaradi teh simptomov opravila, sicer ne pri svoji,ampak eni mladi nadomestni ginekologinji,ginekološki UZ,ki je bil pa BP-sedaj se sprašujem,kako da ciste ni videla??? Sedaj,po enem mesecu,na UZ trebuha,pa so jo odkrili.
Sedimentacijo imam zelo povečano (59),normalna je 15. Sicer sem imela puljenje zoba 3 dni nazaj in je zobozdravnica rekla,da je lahko povečano od tega,…tako da nisem sedaj sigurna,od česa bi bilo.
Skratka,zanima me,kaj ta cista pomeni,kako da ni bila vidna mesec dni nazaj-spregledana? Bi mi lahko ona povzročala probleme tiščanja v jajčnikih? Pa še-zdravnica radiologinja je rekla,da ponavadi taka cista poči med ovulacijo…le to sem imela 5 dni nazaj,pa očitno ni počila….koliko časa se lahko taka cista obdrži IN ali se lahko razvije v kaj nevarnega??
Iskrena hvala in lep dan!
Spoštovani,
mislim, da so vaše skrbi pretirane. cista premera 3 cm je nekje na meji med foliklom in cisto, saj jajčnik neprestano ustvarja takšne pojave. to je v reproduktivnem obdobju osnovna funkcija jajčnika, da tvori folikle. tu in tam kakšen folikel ne poči ampak se še poveča, čeprav presnovno spremeni svoj način delovanja, kot bi bilo prišlo do ovulacije. Pojav imenujemo LUF (luteinized unrupured folicle) in po takšnem dogodku včasih M izostane za nekaj dni, nekaj tednov in izjemoma celo nekaj mesecev, pa seveda ne gre za nosečnost. skratka, zaradi 3 cm velike vodne tvorbe, kar komaj lahko imenujemo “cista” in bi temu sam raje rekel malo večji folikel, po mojem ne potrebujete nobene posebne obravnave. Morda, za vsak slučaj, UZ kontrola stanja čez mesec dni ali pa nekaj dni po M. Sedimentacijo samo danes praktično ne interpretiramo več, ker je enostavno preveč možnih vplivov. Če že iščemo vnetja v telesu, preverimo še vsaj belo krvno sliko z levkociti in pa CRP, ki skupaj dasta mnogo bolj razumljivo informacijo, kaj se dogaja. Sedimentacija sama je v današnji medicini skoraj neuporabna.
Spoštovani,
novembra mi je ginekologinja odkrila cisto na levem jajčniku. Ker mi je takrat menstruacija že precej zamujala, sem dobila Orgametril. Vse je bilo tako, kot piše v navodilih; menstruacijo sem dobila tri dni po koncu jemanja tabletk. Naslednja menstruacija je glede na moj 24-dnevni ciklus prišla še dokaj normalno, 23. dan, potem pa naslednji dve kar 18. dan in zdaj se mi zdi, da bo spet pridrvela, čeprav sem zadnjo imela 31. januarja. Z ginekologinjo sva se novembra dogovorili, da pridem čez tri ali štiri mesece ponovno na ultrazvok, in ko ji bom povedala, kako pogoste menstruacije imam, se bojim, da mi bo predpisala kontracepcijo. V raznih forumih sem zasledila, da se tudi ciste zdravijo s kontracepcijo. Sodeč po bolečinah v levem jajčniku, ki so enake kot novembra, predvidevam, da so ciste še vedno tu. Nimam pa želje jemati kontracepcijskih tabletk, saj se s fantom že skoraj eno leto trudiva zanositi, zato me zanima, ali obstaja karkoli drugega, kakšna zdravila, ki bi pomagala pri mojih težavah in pri katerih bi lahko tudi medtem, ko bi jih jemala, poskušala zanositi.
Lep pozdrav!
Spoštovani,
čudežnega napoja proti cistam ni. Še za Orgametril in podobne progestagene nisem prepričan, da vemo, kako delujejo, ko delujejo. Edini drugi, zanesljivi ukrep proti cisti, ki noče izginiti več mesecev, je žal operacija. Po novem se to sicer dela laparoskopsko, zato ni treba več prerezati trebuha, ampak se po operaciji nekaj malega brazgotine vidi le še v popku in levo ter desno nad sramno kostjo drobni črtici dolžine 1 cm. Če se med OP slučajno kaj nepredvidenega ne zgodi in je vseeno treba narediti rez na trebuhu :-(… Ne glede na vse bo pač treba na kontrolo k ginnekologu, saj tako pogoste krvavitve niso v redu.
pozdravljeni, jaz sem bila preventivno na uz rodil in je levi jajcnik b.p maternica bp razen nekoliko zadebeljena (zdr pravi da pred menstruacijo) na desnem jajcniku je pa cista v velikosti (tako piše na uz sliki) 27,5min in 21mm će sem prav zapisala. Me pa v desnem jajcniku tudi malo boli. G imam naslednji teden me pa zanima je kaj za skrbeti? Hvala in Lp
ciste, ki so manjše od 3 cm je bolje imenovati folikli, če vztrajajo dalj kot 2 do 3 mesece pa persistentni folikli. Izjema so ciste, ki imajo gosto vsebino in močno poudarjeno ožilje. Le v takšnem primeru ni odveč večja previdnost in morebiti tudi invazivna diagnostika (laparoskopija), ampak tudi le, če takšna cista vztraja dalj kot 2 meseca.