čaj iz malinovih listov?
Pred nekaj časa je ne vem kdo začel govoriti o učinkih čaja iz malinovih listov. Naj bi mehčal maternični vrat in tako olajšal porod. Pa sem malo pogledala po knjigah o zdravilnih zeliščih (v zeli in njihove učinke zmerno verjamem in tudi uporabljam) in sem ugotovila, da to magično funkcijo, sicer tudi pripisujejo čaju iz malinovih listov, vendar je ta funkcija bolj povdarjena bi robidovih listih. Dober naj bi bil za olajšanje poroda tudi plešec (“POMAGA ZOPER PORODNE KRČE IN TAKO OLAJŠA POROD”) najboljši sploh pa pravi pelin (“”Posebno ga priporočajo ženskam ob porodih, ker dobro prekrvavi organizem in s tem olajša porod, popadki so močnejši in hitrejši”). Torej, prej (3-4 tedne), naj bi pile čaj iz robidovih listov (ali malinovih) na dan poroda pa čaj iz plešca in pravega pelina. In kaj me sploh zanima? Zanima me, kdo je začel govoriti o blagodejnem učinku malinovih listov in kako je preverjena ta informacija oz. ali gre lahko za pomoto malina – robida? Sama sem tudi pred porodom in bi pila tudi kozji urin, če bi mi ta garantiral lažji porod :), ali pa vsaj malo lažjega kot je bil prvi, zato bi res rada vedela, kdo je s tem začel in če tista, ki ga je pila in imela lažji porod res misli, da je bilo zaradi tega in zakaj tako misli. Hvala za odgovore in čimlepšo nosečnost in porod vsem Miele
Glede učinkov, raziskav in načina pitja čaja je najbolje prebrati zadnji link.
Drugače pa v Googlu odtipkaj “raspberry leave” pa dobiš ogromno zadetkov.
Miele, gre za liste rdeče maline (rubus idaeus) in ne za robide (Rubus Fruticosus folium). Robida ima tudi dobre učinke: “Droga učinkuje kot adstringens (sredstvo za krčenje in krepitev tkiv). Uporabljamo jo kot blago sredstvo pri vnetju sluznic prebavnega trakta, povezanih z driskami. Preparati iz listov vsebujejo veliko taninov, ki blažijo vnetja grla in ust. Zaradi flavonidov delujejo diuretično in pospešujejo izločanje balastnih snovi iz telesa”.
Ma o tem malinovem čaju je govora že kar nekaj časa, še preden je tale od Čopa imela ta intervju.
Jaz sem ga pila zadnja dva meseca v prvi nosečnosti. Takrat sem slišala, da mehča porodne poti in da je zato dober. V lekarni me je posvarila naj ne pretiravam, da je skodelica na dan popolnoma zadosti, da ni dobro popiti preveč. Tega sem se držala.
Rezultat…. kaj vem. Res sem med porodom slišala, da imam mehke porodne poti, torej nekaj je že pomagal. Nisem pa takrat nič slišala o tem, da naj bi pospešil porod in da naj bi zato hitreje rodila….. Mela sem nek čist normalen porod….. v porodni sem bila 3 ure. Od prvega popadka do rojstva je minilo natančno 12 ur.
A je to dolgo ali ne, precenite same.
Jaz sem konec junija letos sama nabrala malinove liste, jih posušila in v 35. tednu nosečnosti začela piti vsak dan po 1-2 skodelici (cca 3 dcl prevrete vode in dve čajni žlički posušenih listov).
Učinek – lahko rečem fenomenalen. Rodila sem ob roku, v 1 uri z zelo močnimi popadki, zmehčanim materničnim vratom- hitro sem se odpirala, tako da se je vse dogajalo zelo hitro in nisem dojemala, prav tako babica ni mogla verjet in bila vesela, ker ni imela veliko dela z mano. Skratka vse je bilo naravno braz umetnih popadkov. Je pa res, da je bil to moj drugi porod.
Prvi porod je bil čisto nasprotje drugemu porodu. Potekal je brez naravnih popadkov, se pravi samo z umetnimi, nisem se odpirala, dobila sem 2 tableti za mehčanje materničnega vratu in nato rodila po 8 urah mučenja. Pred prvim porodom nisem vedela za čaj iz malinovih listov in tega nisem preiskusila. T
Tako, da zdaj ne vem ali je bilo lažje zaradi malinovih listov ali zato, ker je bilo drugič? Ampak vseeno mislim, da se splača poiskusit. Vsaj meni se je splačalo, kajti ne samo, da sem hitro rodila, tudi zelo kmalu po porodu sem prišla k sebi, se počutila dokaj spočito itd. Prvič sem rabila precej več časa, da sem si opomogla.
LP, Simona