Bulica
Spoštovani,
Stara sem 22 let, sem pozitivna na mutacijo gena BRCA in sem pred 2 dnevoma pri samopregledovanju prsi začutila majhno bulico na zunanji desni strani prsi. Bulica je res majhna, malo manjša kot grah, trda in se na dotik premakne gor, dol ter levo, desno. Ko pa z dlanjo na hitro podrgnem gor in dol, ne čutim, da bi se premaknila iz mesta, obenem pa začutim ostrost bulice pod svojimi prsti. Zdi se mi, kakor da se razlikuje od okoliških lifmfnih vozljičev, imam pa premalo znanja, da bi z gotovostjo rekla, kaj bi lahko bilo. Naj omenim še, da sem se v zadnjih 2 – 3 mesecih kar nekajkrat ponoči prepotila tako, da sem si mogla zamenjati pižamo, kar se prej nikoli ni dogajalo. Seveda bi lahko to bilo tudi od preproste pregretosti telesa pod odejami ali stresa, ampak vseeno dopišem. Naj omenim, da je mama pred 5imi leti pri 45 zbolela za rakom na prsih, sama je prav tako BRCA pozitivna in je mutacijo podedovala od svojega očeta. Njen stric po očetovi strani je zbolel in umrl za rakom na prostati pri 28, ni bil nikoli testiran, a sumimo, da je bil verjetno pozitiven. Prav tako je sestrična njenega očeta zbolela za rakom na prsih, a se ni šla testirat na BRCA gen. Drugih BRCA povezanih rakov v družini naj ne bi bilo. Ne bi rada delala gužve po nepotrebnem, ampak me zanima, ali bi se vam vseeno zdelo smiselno, da grem stvar pokazat k svoji osebni ginekologinji?
Hvala za vaš čas in odgovor.
Spoštovani,
zaskrbljeni z ugotovljeno mutacijo BRCA in tako neugodno družinsko anamnezo nikoli ne delajo “gužve” po nepotrebnem. Glede na opisano vam seveda dopisno ne morem zatrditi, za kaj pri opaženi zatrdlinici v dojki gre, vsekakor pa bi priporočil, da jo preveri najbolj pristojen za to, kar bi bil mamolog. Trdota in slabša premakljivost sta zagotovo signal, da mora na spremembo pozornost usmeriti strokovnjak.
lahko se obrnete tudi na svojega osebnega družinskega zdravnika, ker ginekologi nismo več eksluzivno zadolženi za dojke.