bris in ugotovitavljanje okužb
Zdravo!
Zanima me katere okužbe in bolezni se preverjajo v labaratoriju pri rednem odvzemu brisa brez dodatnih zahtev ginekologa?
Ker imam ponavljajoči PAP 2, PAP3 in pekoče bolečine v predelu mehurja že 2 leti, bi želela narediti test za vse ginekološke okužbe oy bolezni, ki so možne.
Toda ne vem, če bo moj ginekolog podprl mojo idejo, ker me vedno pregovarja, da to ni potrebno. Ali lahko zahtevam tak pregled in ali stroške v celoti krije zdravstvo
ali ne? Če ne, koliko to stane?
Lep dan,
Maja
Draga Maja,
Na tak način kot sprašujete ni mogoče odgovarjati. Niste napisali niti svoje starosti in nič od svoje ginekološko-porodniške preteklosti. Verjetno mislite, da taki podatki niso pomembni, pa so, saj se vašim podobne težave pojavljajo v vseh življenjskih obdobjih vendar imajo starosti primerne razloge, ki so lahko zelo različni. Tudi PAP III pri 25 letih je povsem nekaj drugega kot pri 40 letih ali celo pri 50-tih!
Razlogov za pekočo bolečino v predelu mehurja je veliko, najpogostejši je sicer infekcija, lahko pa gre za marsikaj. Preiskav ne morete zahtevati, lahko samo vztrajate pri tem, da težave ne minejo in resen zdravnik vas bo poslal na višjo raven obravnave. Če nihče nikjer ne bo mogel najti razlogov za vaše težave, je možno samo simptomatsko zdravljenje, torej »zmanjševanje simptomov«. Poleg ginekologa je za take težave pristojen tudi splošni zdravnik!
Kar zadeva plačljivost preiskav je tako, da je plačano vse, kar zdravnik sam oceni za potrebno, če meni, da ni, pa seveda lahko greste v zasebni laboratorij in preiskave plačate sami. Za odvzem brisov, za katere morda ginekolog meni, da niso potrebni pa lahko vseeno poprosite njega.
Kar zadeva PAP bris bakteriološki brisi res niso potrebni, ker ne povzročajo večjih sprememb na materničnem vratu. Najpogostejša, skoraj obvezna klica, ki povzroča spremembe na MV je HPV, humani papiloma virus. Ta žal ni odpravljiv z zdravili. Vse kar učinkovito lahko počnemo, je kirurško odstranjevanje sprememb na materničnem vratu, ko menimo, da so takšne stopnje, da v doglednem času lahko napredujejo so nepredvidljive stopnje ali celo do raka.
Zdravo!
Pošiljam vam še ostale podatke:
Stara sem 35 let. Od 26 leta imam stalenega partnerja. Do 32 leta sem imela normalen PAP. Nato sem imela PAP 3 in občasne rahle krvavitve. Ko so mi odščipnili delček na MV so ugotovili, da gre za kronično vnetje. V tem obdobju pa sem bila tudi na pregledu prehodnosti jajcevodov zaradi neplodnosti. Ugotovili so, da so jacevodi neprehodni, čeprav so kasneje z laprosokopijo ugotovili, da to ni res. Po posegu HSG sem morala jemati antibiotike vibramicin, da ne bi prišlo do infekcije. Po jemanju teh antibitikov je bil PAP noramelan pol leta.
Nato je sledil PAP 2. Istočasno sem imela bolečine v predelu mehurja in bakterije v urinu, zato sem morala jesti antibiotike. Po jemanju antibiotikov sem imela PAP spet noramlen okoli pol leta. Leta 2001 novembra sem zanosila z IVF. V petem mesecu je bil otrok mrtev, sledil je splav. Vzrok smrti ni pojasnjen. 5 tednov po splavu sem bila na ginekološkem pregledu. Vzeli so bris, imam PAP 3 in spet bolečino v predelu mehurja, čeprav nimam bakterij v urinu. Torej ena in ista zgodba se ponavlja tri leta: nenoramlen PAP, bolečina v predelu mehurja, čeprav ni nujno, da imam bakterije v urinu, po jemanju antibiotika npr. vibramicin, vse težave izginejo za okoli 5 mesecev, potem pa se spet iste težave ponovijo.
Mogoče pa si z možem podajava bakterije, kajti vedno se zdravim samo jaz. Katera bakterija bi lahko povzročala moje težave? Bi bilo potrebno narediti test za klamidijo?
Predno grem na nov postopek IVF bi se rada rešila teh nadlog. Ali so opisane težave lahko vzrok za smrt mojega otročička. Ne bi želelaa, da se to še enkrat zgodi.
Lep dan in hvala za vaše mnenje,
Maja
Draga Maja,
Glede na vašo zgodbo je težko sklepati, kaj bi lahko bil vzrok za celotno sliko vaših težav. Klamidija načeloma ne povzroča bistvenih sprememb v citološki sliki PAP brisa, lahko pa povzroča simptome, ki jih omenjate v zvezi z mehurjem, prav tako se klamidijo uspešno zdravi z vibramicinom. Verjetno je za spremembe PAP pri vas odgovorna kakšna druga infekcija in vnetni odgovor tkiva na infekcijo, za nihanja v izvidih PAP pa je lahko “krivo” tudi neenakomerno jemanje brisov. Pri neustreznem odvzetju brisa je možno dobiti “predober” bris (manj patološki) kot je res. Z brisom namreč lahko zaznamo patologijo le v 85% – 90% tudi, če smo kar se da skrbni.
patološkega kakšnega brisa? citološkega? bakteriološkega? ???
v tem primeru ni možno, da bi infekcija sečil vplivala na citološki bris MV.