BOSCH
Kaj pa kupujete drage firme. Danes je važno, da ima stroj 5 let garancije, če po petih letih crkne kupiš novega. No name firme ala Beko in Indesit so primerljive z Boschem, Gorenjem, Candyjem, preverjeno ne operejo nič slabše, cena je pa občutno nižja.
Besede serviserja: rezervni deli so dragi, edino kar šteje je 5-letna garancija. Tako da on Miele odsvetuje.
isto ugotavljam jaz. Mam 1/2 leta starga pralca, pa ni bil pocen (prej 600, znižan 500 €) pa pere zanič. Če ne dam opcije dodatno splakovanje, mi ostaja detergent v cunjah, belo perilo se še kar opere, včasih mam občutek da so cunje muckaste – ne vem zakaj, tko da zelo nezadovoljna, Bolj ko je novejši slabši je.
Ni kriv Bosch … Vsaka novejša generacija pralnih strojev je narejena in se celo promovira s tem, da je bolj varčna in bolj nežna do perila. Kaj to pomeni? Da porabi manj vode in da manj “uničuje” perilo. Ok. Vendar, to hkrati pomeni, da slabše opere, ker bistvena dejavnika za pranje perila je voda (ne detergent) in pa trenje perila – še pomnite, kako so včasih prale perile ob potoku, ko so ob tiste rašple drgnile in perilo ej bilo oprano? Tako da, preveč varčen in prenežen pralni stroj.
IMAM BOCCH STROJ IN SUSILEC.SUSILEC NE SUSI DO KONCA OZ,SO CUNJE PO KONCANEM PROGRAMU SE VLAZNE,SENZOR PA JIH ZAZNAVA KOT SUHE IN NOCE SUSITI,DA NE GOVORIM O PRALNEM STROJU.IMAM BOSCH MAXX ZA 7KG PERILA IN SEM SELE SEDAJ,KO IMAMO DOJENCKA UGOTOVILA,DA NE SPLAHUJE CUNJ,OZ,DA OSTAJA DETERGENT PO 3KRAT NEM PRANJU SE KAR GOR,SEM DALA PLENICKO V BANJICO IN SE JE VODA BELO OBARVALA NAKAR UGOTOVIM ,DA JE TO OD PRASKA.PREDLAGAM DA POPENIMO NA UVOZNIKA ,DA TEH JAJC NE PRODAJAJO VEC,SRAMOTA!NE VEM KAJ NAJ ZDAJ VRZEM OBE MASINI SZARI DVE LETI STRAN?in kaj naj kupim,da bo splahnjevalo”?
Bosch je ena vrhunskih znamk, imajo pa vsi “pametni” pralni stroji ta problem s slabim izpiranjem: manj vode pa daljše pranje. Boscheve dražje znamke imajo dodaten gumb za dodatno vodom, drugače je treba dodatno izplahniti.
Verjetno niti navodil niste prebrali ob nakupu.
Noben sušilec ne posuši do suhega, to bi pa že ja lahko vedeli, ampak najbolj je udrihat čez znamko in delat antireklamo.
Pa dej no a si ti predstavnica Boscha al kaj, da tako zagovarjaš to firmo. Tud jst sem jo, dokler nisem kupla novega pralnega stroja. Navodilo sem zelo skrbo prebrala in to ne samo 1x. Sem se pogovarjala tudi s trgovkami, ki imajo izkušnje in so mi povedale, da so res težave pri teh novih strojih, ki so fensi – razred A, pa zelo mal štroma pokurjo, pa mal vode porabjo – ampak zato slabo splaknejo. Mam dodatno tipko za spiranje pa se še ne splakne dobro perilo. Pa tud pere ne dobr. Sem mela prej kombiniranega Boscha (pralc-sušilc), polno hvale kako je dober, ki je crknu po 6 letih. Tko da novejši in sodobnejši stroji so slabši so, krajša je življenska doba, ima pa ostaja ja, ki se ga plača.
Jaz imam tudi Boscha in pere, kot se šika.
Star je cirka pet let in ne vem, ali imajo novejši tudi tak patent – ampak pri B. pralnih strojih je v bistvu tako, da sta predpranje in pranje skupaj normalen cikel pranja – torej tak, kot je pri drugih strojih samo pranje. Če pa daste samo pranje brez predpranja, je pa v bistvu polovični cikel za manj perila.
Jaz perem v njem tudi tisto, kar naj bi se pralo na roke, svilo, viskozo, ročno pobarvane stvari, pa nisem še ničesar uničila.
Pol leta uporabljam pralni stroj Miele, prav tega, ki je dosegel kriterije najboljšega pralnega stroja. Precej razočarana nad njim. Vse bombažne majice, trenerke so uničene, muckaste. Kljub temu da dam zelo malo pralnega gela skoraj nič. Najbrž že znano, da varčnost vode, ki jih novejši pralni stroji dovajajo muckajo perilo, s tem pa imam večina majic razparanih po šivih. Ko grem likat moram vedno imeti ob sebi škarje, neverjetno kako veliko majic je razparanih. Če pa dodam program dodatnega dovajanja vode, pa se bombažne majice zelo raztegnejo.
V vseh teh letih pranja in konstantnega discipliniranega razvrščanja, se mi ni zgodilo, da bi bila kdaj razočarana nad pralnim strojem. Sedaj v šestih mesecih imam uničene skoraj vse majice. Da niti slučajno ne omenim, da dam srajce prat na program, ki je namenjen prav za srajce največ 6oo obratov, dobila ven srajce vidno raztegnjene, takšne ki jih žal ne nosim več. Tako da uporabljam za srajce program bombaž.
Ko je partner kupil pralni stroj( mnenja da je vse kar je drago najboljše, namreč še zdaleč ne drži) mi je nenehno naprej metal, da ne znam več prat in da najbrž uporabljam napačna pralna sredstva, ki imajo belilo in da nisem dovolj previdna, ker so bile vse majice barvne zelo posvetljene. No, pol pa sem vse prepustila njemu in je opazil, strašansko razliko med novim in najinim starim gorenjevim( zelo pogrešanim) pralnim stojem.
Moja mami ima boschovega novega in pravi, da ji mucka perilo in stroj ne zežene, kjub temu da vstavi pravo količino detergenta. Tašča ima novega najbolj poceni, pa zelo nezadovoljna z njim, dobi isto ven muckasto perilo.
Takšne so moje izkušnje, kaj pa vaše.