Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Stomatologija Otroško in mladinsko zobozdravstvo bolečina v čeljustnem sklepu

bolečina v čeljustnem sklepu

Pozdravljeni,
moj problem je naslednji:
Pred letom in pol mi je začela pokati čeljust v desnem sklepu, potem se mi je začela tzatikati, tako, da sem lahko usta odprla le za 2 cm. S silo sem jih vedno spravila narazen, ko pa ust nekega dne nisem mogla odpreti 6 ur več kot za 2 cm sem se odločila da grem k zdravniku, to je bilo po treh mesecih. Potem so mi na maksiofacialni oz. čeljustni kirurgiji pregledali ortopan posnetek čeljusti, mi dali vaje za sklep in povedali da se stanja ne da izboljšati, lahko pa z vajami poskrbim da ostane na tem, kar je. Svetovali so mi tudi odstranitev vseh štirih modrostnih zob, ki mi še niso začeli rasti. Mislila sem, da bo to mogoče pripomoglo k stanju moje čeljusti in res je bilo kakšen mesec popolno (oz. normalno za druge), čeljust ni pokala, se ni zatikala. Po tem prelepem mesecu pa so se spet začele težave in se stopnjevale do te mere, da me po izvajanju vaj še bolj boli, bolečina je zelo zoprna saj mi poka zelo na tanko, kot bi bilo neko trenje, čeljust imam kar zaskočeno in ko končno spravim narazen čutim obenem olajšanje in neznosno bolečino v obraznih mišicah, ko pa usta zaprem se mi spet zaskoči čeljust. Zaboli me ob vsakem grižljaju, trde hrane se izogibam, ne morem niti ugrizniti v jabolko, ker ne odprem dovolj ust.

Ne vem več kaj naj storim, ali obstaja kakršna koli rešitev za to, kajti po enem letu in pol se še nisem navadila na pokanje in bolečino, to pa me dela depresivno saj sem stara komaj 21 let in ne vem zakaj me je to doletelo.

Včasih se pred spanjem namažem z gelom proti bolečini v mišicah in sklepih, da lažje zaspim. Obstaja še kaj za lajšanje bolečin?

Hvala za odgovor, Nina

SPoštovana nina,

za lajšanje bolečin imate na voljo veliko analgetikov, ki bodo verjetno bolj uspešni kot mazilo – Naprosyn, Nalgesin, Ketonal,…. Vseeno pa menim, da je vašo težavo potrebno malo bolj raziskati in poskušati odpraviti vzrok. Pri vaši starosti vas pa res ne gre pustiti z napol priprtimi usti.
Svetujem vam, da se ponovno naročite k maksilofacialnemu kirurgu. Kaj več vam pa sama žal ne znam pomagati.

New Report

Close