Bolecina desno
Dober vecer!
Sem v 26 tednu nosecnosti, zadnji teden po malo cutim od zlicke desno, pod dojko pekoco bolecino. Kjer je tudi zolc, jetra.. Danes je malo bol pogosto, ampak ni zelo hudo. Ce lezim, manj cutim. V prvi nosecnosti sem imela na koncu blago preeklampsijo, tako da sedaj jemljem preventivno aspirin.
Pritisk si merim doma in je naceloma ok. Se zgodi, da pride dan ko je veliko nizji okoli 100/60, danes je namerjeno najvec 110/73. Drugih tezav nimam, le utrujenost.
Bi to bilo za nujno obravnavo ali lahko pocakam do ponedeljka, v kolikor bo stanje enako in ne slabse?
hvala za odgovor
ni za obravnavo sploh, če težave niso hujše.
Pozdravljeni!
Najlepsa hvala za odgovor!
Lahko se prosim za vase mnenje glede prisotne zareze?
Imela sem pregled 3D/4D, kjer smo preverili tudi pritoke, desna stran, kjer lezi posteljica je v redu, na levi pa je zal prisotna zareza. Kaj lahko po vasem to pomeni? Kaj lahko storim sama v tem primeru, da zmanjsam moznost? Zelo se bojim ponovitve preeklampsije!
Meritve pa so bile
gestacija po uz: 26 3/7
PSU 132
cerebulum: 32
BPD 63mm
HC 239mm
AC 226 mm
FL 50mm
OTP 1030 g
popokovnica bp, 3 zile
če je zareza v zapisu pretokov skozi maternični arteriji le na strani, na kateri ni posteljice, na posteljičini strani pa je ni, potem je to takorekič normalno in je tveganje za ponovitev preeklampsije izredno majhno. Zraven mer ploda pa žal ni podatka o percentilah vsake meritve, zato težko rečem karkoli na pamet, ampak izračunana teža ploda je normalna.
vedno obstaja tudi možnost, da nekdo neko drugo žilo zamenja za maternično. Težko se na daljavo in na pamet spuščam v to, ampak v predelu iskane žile je precej gost pletež žilja in če položaj AU ni povsem tipičen, se lahko zgodi tudi zamenjava. Praviloma namreč “zareza” tekom nosečnosti lahko le izgine, ne more pa nastati.
Pozdravljeni!
Ponovno se obracam na Vas za mnenje.
Sem 29 4/7 teden. Zadnje 4 dni so se mi ponovile tezave z pekoco bolecino desno v predelu jeter. Bolecina vmes mine in se zopet pojavi. Ni hudo, je pa motece, saj mi povzroca samo skrb. Vceraj me je tudi dvakrat malo zapeklo okrog popka.
Danes ponoci mi je bilo slabo in sem enkrat bruhala, potem je bilo takoj boljse, to sicer mislim, da je zaradi hrane, saj me ze res vse tisci v zgornjem delu trebuha in vcerajsnja vecerja je bila malo prevec obilna.
Naslednji pregled imam 10.4. 24
Ali lahko pocakam do takrat, v kolikor te tezave ne bi bile res slabse ali je boljse, da grem na pregled prej?
Ostalo je trenutno vse bp, tudi pritisk, prisotna je le utrujenost, tako kot do zdaj.
Najlepsa hvala za odgovor!
Spoštovani,ž
kaj naj rečem? Načeloma je treba v 3. tretjini nosečnosti tovrstne težave jemati precej resno, ker obstaja vsaj eno, z nosečnostjo povezano nevarno stanje, ki jih lahko povzroča, sindrom HELLP ali pa jetrna okvara v nosečnosti. Zaradi tega bi bilo smiselno čim prej preveriti nekaj osnovnih krvnih izvidov (kompletno rdečo krvno sliko, jetrne teste) in urin na prisotnost beljakovin. Sicer se strinjam, da je osnova preeklampsije praviloma zvišan krvni tlak, ampak včasih je ta sicer zvišan, pa še vedno v normalnih okvirih pri ženski, ki ima sicer zelo nizek krvni tlak.
Pozdravljeni!
Sem dala danes zjutraj kri, kar zdaj vem od izvidov, je, da je CRP 25, kalcij 2, ostala krvna slika (jetra, ledvice) pa je bp, v mejah normalne. Jutri popoldan imam pregled pri osebni ginekologinji.
Mislite, da lahko pocakam do jutri, ali je boljse, da grem se danes na ginekoloski pregled?
v tem primeru mislim, da pregled lahko varno počaka do jutri popoldne.
ne, noben od navedenih odklonov ni znak preeklampsije. Res ne bi vedel, če katerikoli od navedenih odklonov sploh karkoli pomeni. Kalcij je v nosečnosti pogosto nižji že v osnovi, ker plod le tega jemlje iz vašega obtoka. Lahko ga torej nadomeščate, npr. 1g/dan.
Torej v kolikor bi/bo se preeklampsija ponovila, se bi naj pricakoval se vsaj kaksen simptom zraven?
Kako pa je glede hellp sindroma, sem brala, da se lahko tudi zamenjajajo simptomi gastritisa, zolcne tezave itd. za ravno to tezavo. Bi ga naj bilo vcasih tezko diagnosticirati. To drzi?
Najlepsa hvala za vas cas!
Lp
ne razumem o kakšni “ponovitvi” preeklampsije pišete. Ste jo slučajno v kakšni prejšnji nosečnosti že imeli? Preeklampsija ne pride in gre, ampak je njena edina učinkovita terapija zaključitev nosečnosti.
v tem primeru se podobno stanje lahko ponovi, čeprav je kasna preeklampsija praviloma drugačnega izvora in tudi manj nevarna kot zgodnja (pred 32. tednom) in prav tako je tudi Aspirin pri preprečevanju ali odlaganju kasne preeklampsije manj, če sploh kaj uspešen. Ponovitvena verjetnost podobnega stanja pa je v drugo cca. 50%.