Boleča simfiza ob koncu prvega trimesečja
Pred časom sem vam že zastavila eno vprašanje o porodu. Zahvaljujem se vam za hiter odgovor.
Tokrat me muči nekaj drugega. Prebrala sem vse vaše stare odgovore, ki se nanašajo na podobne težave, vendar nisem našla ustreznega odgovora.
Noseča sem tretjič, danes začenja 14. teden. V drugi tretjini prve nosečnosti so se mi pojavile bolečine v simfizi, ki so se zelo stopnjevale do te mere, da sem se še komaj premikala. Pol leta po porodu so bile še vedno precej močne, zato sklepam, da je šlo za prelom simfize. Tega stanja mi nikoli niso diagnosticirali, saj moj takratni ginekolog mojih pritožb med in po nosečnosti ni resno jemal, češ saj bo minilo.
V drugi nosečnosti so se bolečine pojavile v tretjem mesecu nosečnost, večino nosečnosti nisem mogla v stoječem položaju dvigniti ene noge. Sčasoma sem ugotovila, kateri položaji mi povzročajo največje težave in sem se jim izogibala. Od petega meseca do poroda sem bila nezaposlena, tako da sem doma lahko veliko počivala. Po porodu so bolečine v treh mesecih ponehale.
Sedaj v tretji nosečnosti so se bolečine v simfizi pojavile že osmem tednu nosečnosti in postajajo vedno hujše. Na delo se vozim zelo daleč, sedenje v avtu mi povzroča takšne bolečine, da se komaj spravim iz avtomobila. Hodim kot nosečnica tik pred porodom. Zaradi stalne obremenitve med vožnjo in v službi (moje delo je stoječe in sedeče), tudi pri ležanju bolečine ne ponehajo. Skoraj ne najdem več položaja, ki bi mi olajšal bolečino. Stati na eni nogi pa je zame že zdaj popolnoma nemogoč podvig.
Zasledila sem, da je edina mogoča pomoč v takšnih primerih poseben pas, ki se nosi okoli bokov. Ne predstavljam si, da bi ta pas jaz lahko uporabljala, saj sem precej močne postave. Mogoče se motim, nikoli ga še nisem videla.
Glede na izkušnje iz prejšnjih nosečnosti pričakujem, da se bo v naslednjih mesecih stanje še močno poslabšalo. Bojim se, da bi spet prišlo do preloma. Ali mi lahko zdaj med nosečnostjo kako pomaga fizioterapija? Obstaja še kakšna druga možnost razen popolnega počitka? Mi lahko ginekologinja zaradi bolečin v simfizi predpiše bolniški stalež?
Spoštovani,
vsekakor vam ob tako izrazitih bolečinah nihče ne more odreči bolniškega staleža, žal pa drugega kot je močan pas, ki ga zapnete okrog medeničnega obroča ne more pomagati, vkolikor gre res za poko v sramni zrasti. Priznam pa, da tako zgodaj simfiziolize v nosečnsoti še nisem videl. Žal tudi nobena fizioterapija ne pomaga, razen, če je vzrok za bolečino v mehkih tkivih in ne v skeletu.
Hvala za hiter odgovor.
Lahko rečem še tole, da ugotavljam, da je bolje, če kak dan veliko počivam, tako da sklepam, da do preloma še ni prišlo. Pa poslusila sem tisto vajo dviganjem pete do kolena v ležečem položaju. Lahko jo še izvedem, sicer stežka in samo po dolgotrajnem počitku, ko se bolečina poleže. Po prihodu domov iz službe pa ne gre.
Torej ni kaj, “pazite” nase in verjetno bo vse v redu. Izogibajte se torej sunkovitim gibom, skakanju in hitri (kolikor to sploh zmorete) hoji po stopnicah.
Spoštovani,
teoretično je sicer možno nekaj sklepati tudi z UZ slike vendar zato potrebuje preiskovalec izkušnje, kolikor vem pa takih izkušenj ginekologi pri nas nimamo. Morda bi kaj več vedel rentgenolog diagnostik, ki opravlja tudi UZ mehkih delov skeleta (mišice, kite, hrustanec). Sicer pa je RTG še vedno standardna preiskovalna metoda, ki velja za diagnostično.
Spoštovani!
Sem v 26. tednu druge nosecnosti, prva se je koncala s ss v 7. tednu. Že od cca. 15. tedna dalje imam bolečine v sp. delu trebuha oz. v predelu mehurja in te bolečine so zdaj zelo močne. Ginekologinji sicer vedno tožim zaradi bolečin in pritiskanja navzdol, pa mi po uz pregledu vedno zagotovi, da je vrat zaprt in dovolj dolg, tudi z mehurjem je vse bp. Bolečine v predelu mehurja imam predvsem, ko stojim in ko hodim, vezi ob strani pa me bolijo, ko se v postelji premaknem iz enega boka na drugega ali ko dvignem nogo na sklopko ali po gin. pregledu, ob tem me boli tudi v kolkih. Ko ležim na boku, bolečin nimam. Bolečine v predelu mehurja so tako močne, da ne morem pripraviti niti kosila, kaj šele, da bi šla na sprehod, ko nosim med. pas, je bolje, vendar imam po nošenju občutek, kot da mi bodo boki razpadli (ko si ga odpnem). Morda še ta infirmacija, da peto lahko pristavim k nasprotnemu kolenu.
Gre v mojem primeru tudi za težave s simfizo ali gre za kaj tretjega? Predvsem me boli v sredini, v predelu mehurja in pod trebuhom in ne samo na straneh. Vnaprej iskrena hvala za vaše mnenje.
Spoštovani,
žal res ne vem, kako bi vam na daljavo lahko pomagal. Očitno imate neke težave v zvezi z nosečnostjo, boleče vezi in morda tudi nestabilno medenico, ne bi vedel natančno. Morda bi vam lahko koristil obisk pri fizioterapevtu, ki ima izkušnje s težavami v nosečnosti, da vam pokaže prave vaje za prave mišice. Druga, verjetno pa le začasna rešitev, pa so zdravila proti bolečinam. Nekega “čudežnega dotika”, ki bi vam vse skupaj odčaral, žal ne poznamo, spodbudno pa je, da praviloma po porodu vse te bolečine minejo kot bi odrezal.
Pozdravljeni,
pišem vam ker sumim, da so se tudi meni pojavile zgoraj omenjene težave. Stanje je tako, da ne zmorem več pol urnega sprehoda brez bolečine, oziroma pokanja v sklepu, ki je neprijetno, spremeni se mi vzorec hoje – hodim kot da bi imela nogo krajšo. naj poudarim da se to pojavlja trenutno zgolj ko hodim dlje časa. Poka mi drugače sklep večino časa, sploh je veselo po stopnicah.
Zelo sem razočarana, ker bi rada hodila in se gibala, pa me to omejuje.
Naročila sem si tale medenični pas: http://www.natego.si/si/medenicni-pas-za-nosecnice-pas-za-nosecnice-i165.shtml
in me zanima, ali lahko ob uporabi pričakujem izboljšanje.
Ali lahko s hojo nadaljujem, ali je v primeru, da so ti sklepi občutljivi boljše mirovanje, izvajanje pilatesa (ki ga sicer redno izvajam). Kaj pa fizioterapija?
Se pri tem sploh kaj pomaga a je to pač posledica relaksina, in težave po porodu izginejo?
Bolečine se sicer selijo. Če pretiravam s hojo, se pojavljajo povsod. Malo v trtici, na sramni kosti, v sakro-iliačnih sklepih…Sem pa v 23. tednu nosečnosti in so se težave pojavile v zadnjih 14 dneh. Prej težav ni bilo.
Spoštovani,
na daljavo težko ocenjujem če gre za problem sramnične zrasti ali ne, po zgodbi sodeč pa je večja verjetnost, da je nekaj narobe z vašim koljkom kot s sramnično zrastjo. Pri sramničnem razmikanju ni pokanja v sklepih niti bolečih sklepov ampak boli sramnična zrast in bližnja okolica oziroma se bolečina lahko premakne tudi v križ, kjer so posledično preobremenjene križničnosednične zrasti. No, poskusite s pasom. Če bo bolje, gre morda tudi za problem nestabilne medenice, kar še ni nujno simfizioliza. Priporočam vsekakor sodelovanje izkušeniz fiziterapevtov, najbolje kar specializiranih v problemih pri nosečnicah.
Pri nas na Ginekološki kliniki sta vsaj dve takšni:
Lidija Žgur in Darija Šćepanović.
Če dobite naročilnico za malo FTH storitev, bo dovolj.
Pozdravljeni,
Noseca 31.tednov in mocne bolecine v simfizi (hodim kot racka) bolecine so ko hodim,ko sedim,ko lezim,vedno.naj povem da se delam v sluzbi.ginekologa imam konec meseca in mu bom vsekakor omenila tezavo,me pa do pregleda zanima kaj to pomeni za porod,otroka in mene.zakaj taksne bolecine.kaksne so lahko posledice?..dva tedna sem bila na bolniski in sem res samo lezala pa me je kljub vsemu bolelo.prvic sem rodila na carski zaradi kpd.sedaj je ginekolog rekel da je 50:50 ali bo carski ali naravni porod.ce se bo odvijalo vse tako kot mora ce je vse bp bom lahko tudi naravno rodila.po tem pogovoru po tem pregledu pa so se zacele bolecine v simfizi.zdaj pa me zanima kako to vpliva na porod,mene in otroka? Hvala in lp.
Pozdravljeni,
Noseca 31.tednov in mocne bolecine v simfizi (hodim kot racka) bolecine so ko hodim,ko sedim,ko lezim,vedno.naj povem da se delam v sluzbi.ginekologa imam konec meseca in mu bom vsekakor omenila tezavo,me pa do pregleda zanima kaj to pomeni za porod,otroka in mene.zakaj taksne bolecine.kaksne so lahko posledice?..dva tedna sem bila na bolniski in sem res samo lezala pa me je kljub vsemu bolelo.prvic sem rodila na carski zaradi kpd.sedaj je ginekolog rekel da je 50:50 ali bo carski ali naravni porod.ce se bo odvijalo vse tako kot mora ce je vse bp bom lahko tudi naravno rodila.po tem pogovoru po tem pregledu pa so se zacele bolecine v simfizi.zdaj pa me zanima kako to vpliva na porod,mene in otroka? Hvala in lp.
Spoštovani,
resnica je ta, da bolečine v osramju in medenici nimajo vpliva na izid poroda. Bolečine so najverjetneje posledica nestabilnosti medenice, zaradi zmehčanja hrustančnih povezav med posameznimi kostmi medenice (križnico, sednico, sramnico in črevnico). Pravzaprav takšna gibljivost celo pomeni večjo prožnost medenice pri porodu in zato večjo verjetnost, da bo porod po naravni poti uspešen. Razen občasne uporabe kakšnega analgetika (npr paracetamola ali metamizola) pa trenutno ni mogoče storiti ničesar.