Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Hormonske motnje bazedovka-izvid

bazedovka-izvid

Pozdravljeni!

Hvala za hiter odgovor. Danes so oči malo boljše, bom pozorna na dogajanje.

Zanima me, kdaj bi se lahko že začeli kazati učinki athyrazola. je to vprašanje tednov, mesecev?

Hvala za odgovor.

Spoštovani,

običajno traja nekaj tednov, da se hormoni ob zdravljenju z Athyrazolom znižajo da take mere, da začutite izboljašanje.

Lep pozdrav

******************************************* doc. dr. Katja Zaletel, dr. med.

Pozdravljeni!

Mene pa zanima – ali bolniki z bazedovko spadamo v rizične skupine pri novi gripi? lahko zaradi naše bolezni pride do kakšnih zapletov?

najlepša hvala za odgovor.

lep pozdrav

Spoštovni,

ogroženost in občutljivost na okužbo z novo gripo je pri bazedovki odvisna predvsem od funkcijskega stanja. Če bolezen še ni umirjena in ste še vedno hipertirotični, je telo izpostavljeno presežku ščitničnih hormonov. Zato bi bil potek okužbe z novo gripo lahko težji in tveganje za zaplete večje, okužba pa bi lahko tudi poslabšala vašo ščitnično bolezen.

lep pozdrav

Pozdravljeni!
Stara sem 38 let.Leta 2001 sem prejela radioaktivni jod. Od takrat sem bila cca 1 leto brez zdravil, sedaj pa redno jemljem Euthyrox-i.
Moj zadnji izvidi izpred 14 dni so: TSH:9.13, T3:3,6, T4:17.88
Osebna zdravnica se je posvetovala z dr.Gaberšček, ki mi je dnevno dozo dvignila iz 75µg na 100µg.Na začetku tega leta, mi je že enkrat dvignila dozo iz 75µg na 100µg, po parih meseci pa ukinila nazaj na 75µg, ker sem se izredno potila pod pazduho in probleme pri dihanju sem imela.
Čez poletje je bilo stanje malenkost boljše, sedaj pa je spet vse po starem (že od septembra). Potenje je zelo izraziti in meni ZELO moteče, pa tudi problemi z dihanje niso zanemarljivi (včasih imam občutek, kot da me nekaj tišči okoli grla in da ne pridem dovolj do zraka).Naj povem tudi to, da sem se v slabem letu zredila za 4kg, kljub temu da pazim na prehrano in se poskušam čim več gibati.
Prosim, še za Vaše mnenje- glede dnevnega odmirka- in kako umiliti moje probleme?
Hvala za vaš odgovor in lep pozdrav.

Spoštovani!

Glede na navedene laboratorijske izvide je dvig odmerka Euthyroxa, iz 75 na 100 ug dnevno, primeren. Težave zaradi prekomernega potenja so lahko delno posledica pridobivanja na telesni teži. Z zvišanjem odmerka je pričakovati, da se bo presnova ustalila, da ne boste več pridobivali na telesni teži, oziroma ob dieti morda celo nekoliko shujšali. Morda se bodo v tem primeru tudi zmanjšale težave s potenjem in občasnim občutkom dušenja.

Lp

************************** Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog

Pozdravljeni!

Na planetzdravje.com, sem odkrila olje št.80, ki je bogato z organskim, aktivnim jodom (hladno stiskano, nerafinirano olje na osnovi bučnega ali orehovega olja in vsebuje aktivno, organsko vezano obliko joda.). Ker pa jemljem Euthyrox 100ug, diagnoza bazedovka, me zanima ali je to olje primerno zame, bi ga lahko jemala, ali ne?

Hvala za Vaš odgovor in lep pozdrav!

Spoštovani,

ščitnica za svoje delovanje lahko uporablja le anorganski jodid (in ne organskega, ki je vezan in ga ne more izkoristiti). Le anorganski jod lahko vstopa v ščitnico in se vključi v sintezo ščitničnih hormonov. Glede na to, da takega joda dobite ravno dovolj s soljo, je dodajanje joda ne glede na to, ali je ščitnica bolna ali zdrava, nepotrebno, v primeru bolezni ščitnice pa lahko celo škodljivo. Enako velja tudi za vašo ščitnično bolezen – preparat vam zanesljivo ne bo koristil, lahko pa glede na vsebnost joda povzroči celo poslabšanje vaše bolezni.

lep pozdrav

Hvala za Vaš odgovor!

Lep pozdrav

Pozdravljeni!

Pred 1 mesecom so mi dozo Euthyrox-a dvignili iz 75µg na 100µg. Koliko časa traja, da začne odmerek delovati? TSH imam (sem imela) povišan in sicer 9,13.

Hvala za Vaš odgovor

Spoštovani,

odmerek začne delovati takoj, vseeno pa je smiselno TSH kontrolirati šele čez 2-3 mesece, saj nekaj časa traja, da se med ščitnico in hipofizo vzpostavi novo ravnotežeje.

lep pozdrav

Pozdravljeni!

Prosim za vaš nasvet….TSH imam trenutno 0.45, to je po 2 mesecih jemanja Euthyrox-a 100µg. Za pred čašni pregled pa se je osebna zdravnica odločila zato, ker sem imela zadnje dni lanskega leta pospešeno bitje srca, močno potenje rok in pod pazduho, ter hudo dušenje (najhuje je bilo 30 in 31.12-takrat sem končala tudi na urgenci). Sedaj jemljem 75µg Euthyrox-a (po nasvetu internista na iip-ju). Zdravnica me je napotila še do dr.S.Sotovšek, ker očitno gre pri meni še za druge probleme. Kontrolo ščitničnega hormona pa bom imela ponovno čez tri meseca. Sedaj pa mene zanima, kako naj jemljem naprej Euthyrox 75µg (po navodilih internista) ali 100µg (po vaših navodilih).
Hvala za Vaš odgovor!

LP

Spoštovani,

izvid TSH je bil ob Euthyroxu 100 mcg idealen, zato ni bilo nikakršnega razloga za znižanje odmerka na 75 mcg, ki vam glede na izvide ne zadošča in ste ob njem v stanju pomanjkanja ščitičnega hormona. Menim, da za znižanje odmerka ni bilo nikakršnega razloga, ne nazadnje se za spremembo odmerka vedno odločamo na osnovi izvida hormonov in ne le na osnovi težav, ki imajo lahko razlog drugje. Priporočam, da se držite navodil tirologa, ki vam je svetoval Euthyrox 100 mcg, razlog za težave pa poiščete drugje.

Lep pozdrav

Pozdravljeni!

Pred 4imi dnevi sem prejela 587MBq radioaktivnega joda. Zanima me ali po enem mesecu lahko obiščem bazene, savne -toplice?

Poleg tega me zanima v kakšnem času lahko pričakujem spremembe v telesu, počutju, telesni teži, – saj lahko pričakujem da bom imela sedaj Hipotirozo?

Prosim, če mi lahko nekdo, ki je pred kratkim dal skozi terapijo z radiojodom, pove kako se stvari odvijajo potem.

Vnaprej najlepša hvala.

Spoštovani,

po enem mesecu ni zadržkov za toplice ali savno. Verjetnost hipotiroze je odvisna od ščitnične bolezni, pri bazedovki je pričakovan in zaželjen izid zdravljenja. Pri bazedovki je običajno prva kontrola po 6 tednih, druga kontrola pa po 2-3 mesecih. Ko se delovanje ščitnice zmanjša (občajno okrog 3 mesece po radiojodu), je potrebna uvedba nadomestnega zdravljenja.

lep pozdrav

Spoštovani,
imela bi nekaj vprašanj v zvezi s hipertirozo oz. bazedovko. V letu 2009 se mi je bolezen ponovila po približno desetih letih, prvič so mi jo diagnosticirali pri 17ih letih. Na prvem pregledu v ambulanti za bolezni ščitnice mi je zdravnik dejal, da so razlogi za bolezen dednost ali pa morebitne okužbe. Glede na to, da v moji ožji družini nihče nima težav s ščitnico, bi me zanimalo, o kakšnih okužbah je govora v tem primeru.

Prav tako mi je zdravnik dejal, da priporoča radiojod, ker obstaja velika verjetnost, da se mi bo bolezen v prihodnje še ponavljala. Vendar v času zdravljenja o tem nisva nikoli več govorila. In tudi na izvidu po zadnjem pregledu piše le, da so »TSH, FT3, FT4 v mejah normale, TSI pa je negativna. Bazedovka je v remisiji. Zdravljenje ni potrebno.«

Predvsem bi me zanimalo, kako naprej. Kakšna je verjetnost, da se mi bolezen ponovi? Ali bi morala pred načrtovanjem družine nujno vzeti radiojod?

Vnaprej hvala za vaše odgovore.
Prijazen pozdrav!

Spoštovani!

Genetska predispozicija je najpomembnejši dejavnik za pojav bazedovke (avtoimunske hipertiroze). Sprožilni dejavniki so lahko ukužbe, tako virusne kot bakterijske, nekatera zdravila, hormonske spremembe, stres…Verjetnost, da se vam bazedovka ponovi je približno 70%. Pri večini bolnikov se belezen ponovi v prvem letu po prenehabju tirostatskega zdravljenja. V nosečnosti bolezen navadno miruje, pogosto pa se ponovi ali poslabša v poporodnem obdobju. Odločitev glede zdravljenja z radiojodom pred morebitnim načrtovanjem nosečnosti je vedno individualna. Glede tega priporočam posvet z izbranim zdrravnikom in ginekologom.

Lp

************************** Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog

Pozdravljeni,

tudi sama imam postavljeno diagnozo bazedovke, ki se mi je pojavila po porodu. Zdravim se 6 mesecev. Trenutno jemljem zdravilo Euthyrox (25 mg), in sicer 1 tableto na tešč, in pa 1/2 tbl Athyrox. Zanima me, ali je pomembno, da zdravila jemljem vedno ob enakem času.

Zadnji izvidi so bili sledeči:

TSH: 4,636
FT4: 10,9
FT3: 2,91
TSI: 2

Prosim, če mi lahko komentirate, kaj te vrednosti pomenijo in kakšne izkušnje imate s časom zdravljenja pri meni podobnih pacientih. Z možem namreč želiva še enega otroka in se bojim, da zdravljenje ne bi trajalo predolgo. So izvidi zaskrbljujoči? Naj povem še, da zdravljenje z radioaktivnim jodom ni najboljša opcija trenutno, ker imamo 18 mesecev starega otroka. Na zadnjem pregledu sem bila klinično evtirotična. Sicer se počutim dobro, opažam edino poslabšanje vida in sem se tudi že naročila h okulistu.

Prav tako me zanima, če bi morala spremeniti prehrano (manj slano) oz. športno aktivnost.

Za mnenja in nasvete se vam lepo zahvaljujem že vnaprej.

Spoštovani!

Glede na navedene izvide je bilo pri vas zdravljenje bazedovke uspešno. TSH je v zgornjem območju normale, pT4 in pT3 pa sta (za večino laboratorijev) že nekoliko znižana. TSI protitelesa nizka. Pričakovati je, da boste v par mesecih lahko prenehali z jemanjem zdravil. Terapija z radiojodom trenutno verjetno ne bo potrebna. Z morebitno nosečnostjo priporočam počakati dokler ne boste brez zdravil in bodo vrednosti TSH in ščitničnih hormonov v mejah normale.

Lp

Pozdravljeni.

Hvala za odgovor. Zanima me še naslednje.
Naslednji teden gremo na dopust in bi si rada premaknila menstrualni ciklus. Zanima me, ali je to priporočljivo glede na mojo bolezen in če da, katera zdravila bi bila najbolj primerna in ali so na recept oz. v prosti prodaji.

Hvala že vnaprej za odgovor.

New Report

Close