Astenozoospermija
Pozdravljeni!
Zanima me vaše strokovno mnenje.
Mojemu fantu so na pregledu semenskega izliva postavili diagnozo Astenozoospermija.
Semenski izliv primernega videza in konzistence, z normalnim časom utekočinjenja. Koncentracija semenčic (70×10 na 6/ml) in skupno število semenčic v SI (210×10 na 6) je normalno. Delež hitro progresivnih gibljivih semenčic ( 15 % ) je nižji od normalnega. Delež negibljivih semenčic ( 55 %) pa presega normalne vrednosti.
Delež morfološko normalnih semenčic je normalen.
Hvala
Kaj naj dodam? Diagnoza je sicer ustrezna, vendar s takšnim spermiogramom vseeno lahko zanosite. Kar šteje pri spermiogramu je dejansko število normalnih spermijev in teh je pri 3x prekoračenju minimalno predpisane koncentracije kljub pol manjšemu deležu normalnih, vseeno še v pribitku nad minimumom, ki je zahtevan za oploditev v primernem času.
Pozdravljeni,
moj partner je dobil izvide spermiograma. Koncentracija semenčic (48×10 na 6/ml) in skupno število semenčic v SI (96×10 na 6) je normalno. Delež hitro progresivno gibljivih semenčic (05%) je nižji od normalnega. Delež negibljivih semenčic (65%) pa presega normalne vrednosti. Delež morfološko normalnih semenčic je normalen (06). Diagnoza: astenozoospermija.
Ali je ta rezultat zelo slab? Na pregledu, ko je doktor pod mikroskopom pogledal, je namreč dejal, da je spermiogram na prvi pogled super.
Spoštovani,
“prvi” in “kvantitativni, strokovni pregled” sta lahko zelo različna, tako kot lahko zelo različen vtis naredita fotografija ali filmski zapis. Pri spermiogramu je bistveno bolj pomembno, koliko je “atletov” in bistveno manj, koliko je “trupel” in “invalidov”. Slednji namreč ne štejejo nič, česar pa se na fotografiji seveda ne vidi, se pa vidi na filmu.
Torej izvid je slabši, ni pa brezupen. Zdaj bo treba malo preveriti življenjski slog partnerja in tam morda kaj spremeniti, morda dodati kakšne vitamine in antioksidante, nato čez 3 do 4 mesece ponoviti pregled in če bo enako, uspeh pri naravnih prizadevanjih pa bo izostal, potem ostane še OBMP.
Hvala za odgovor. Imam pa še eno vprašanje. Pozabila sem omeniti, da je pod gibljivost, kjer so referenčne vrednosti opredeljene kot stopnje se pravi 1-4, rezultat 2. Se to da popravit s prehrano ali vitamini. Po navodilih zdravnika (ker so bili takrat plodni dnevi pri meni) je bil zadnji SO v torek zvečer, vzorec pa je bil dan v četrtek opoldne, morda tudi to kaj vpliva, glede na to da je bilo manj kot 48 ur med enim in drugim izlivom?
poskuša se vse mogoče in obstajajo celo pripravki, ki bi naj služili izboljšanju izvidov spermiogramov (Astasan, Profertil, Fertulup ipd.), ampak je uspešnost takšnega zdravljenja zelo dvomljiva in statistično ne odstopa pomembno od tudi siceršnjih možnih nihanj v kakovosti semenskega izliva brez takšnega “zdravljenja”. Krajša abstinenca med izlivoma pri normalnem izvidu ne bi igrala prav nobene vloge.
Pa je pri takem izvidu možnost naravne zanositve? Sama sem namreč dobila Femaro za spodbujanje ovulacije in se sprašujem o smiselnosti, če s takim spermiogramom zanositev sploh ne bi bila možna. Sicer vem, da je za oploditev potreben samo 1 spermij, pa vseeno, ko se trudiš že več kot 2 leti se potem sprašuješ o vsem.
Spoštovani,
kaj naj dodam k temu? Če ne poskusiš, ne moreš uspeti. Sem zapisal, da je rezultat slabši, a ne brezupen, zato se pač poskuša še z drugimi konzervativnimni pristopi. IVF je zadnja, ne prva možnost in ni nič prijetna, zlasti za žensko.
Pozdravljeni,
najprej bi se vam rada zahvalila za vse vaše odgovore in čas, ki si ga vzamete za nas ?. Po spermiogramu v zgornjih objavah, ki je bil slabši, sem bila napotena na PCT test, ki pa je na veliko presenečenje mene in mojega zdravnika pokazal precej živih semenčic 14 ur po spolnem odnosu. Lahko potem na podlagi tega testa sklepam, da je imel moj partner takrat samo “slab dan” oz. kateri rezultat je bolj zanesljiv?
Spoštovani,
PCT je funkcionalni test ki pokaže predvsem na tiste spermije, ki so funkcionalno primerni za oploditev, zato bi ocenil, da so možnosti za oploditev, če je pri vas vse kot mora biti (prehodnost jajcevodov, ovulacije) ustrezna. To žal ne izključuje neplodnosti “nejasnega izvora” in če se v največ dveh letih ne zgodi zanositev, bo kljub vsemu treba poseči še po OBMP.
Pozdravljeni,
na ponovljenem spermiogramu je izvid sledeč.
Koncentracija semenčic (62×10 na 6/ml) in skupno število semenčic v SI (186×10 na 6) je normalno. Delež hitro progresivnih semenčic (15%) je nižji od normalnega. Delež negibljivih semenčic (50%) pa ne presega normalne vrednosti. Diagnoza: astenozoospermija.
Spolna abstinenca je bila v tem primeru 5 dni.
Je s takim spermiogramom možna naravna zanositev, glede na to da je bil PCT test ok?
da, s tem spermiogramom je možna oploditev, če so tudi ostali parametri v redu, ker jih niste navedli.
Pozdravljeni! S fantom se vodima na klinika za neplodnost, vzrok astenozoospermija, jaz bp. Oba opravila teste na SPB, oba bp. Imela sem 4 prenose zamrznjenih zarodkov, ni prišlo niti do vgnezditve. Zarodki so bili dobre kakovosti. Ima pa fant že od začetka močan (smrdljiv) vonj semena. Tudi na spermiogramu je pisalo, da ima seme nenormalen vonj. Bil je tudi pri andrologu, ki baje tega ni komeniral. Vonj je enak po spolnih in samo oralnih odnosih. Bi lahko kakorkoli vonj sperme vplival tudi na njeno kakovost oz. bi lahko to bil vzrok, da se ne vgnezdijo zarodki? Hvala.
mislim, da vonj izliva na gnezditev zarodkov nima nobenega vpliva niti zveze. Ko enkrat pride do oploditve, je spermij opravil svojo nalogo in vse v nadaljevanju je odvisno od drugih pogojev in okoliščin.