Zmešnjava
Ponovno pozdravljeni. Torej, da bom cim bolj kratka: 40let, prekomerna teza, 1x rodila, do januarja 2024 redne menstruacije.
9.3.2024-abrazija zaradi krvavitve,ki se ni ustavila. Po abraziji izcedek 4dni, drugace bp.
31.3.2024-ponovna krvavitev, ki se stopnjuje.
1.4.2024-obisk gin. urgence in sprejem. Prejela sem injekcijo za krcenje maternice na 8ur in 2tableti Primolot-nura, prav tako na 8ur Krvavitev se je precej zmanjsala. Na UZ je ginekolog izmeril debelino endometrija 9.7mm.
Zanima me, kako dolgo so lahko potem obcutne posledice injekcije in glede na to, da naj bi bile po primolot-nuru mocnejse menstruacije, me torej po vsakem koncu jemanja primolotot-nura caka bolnica in abrazije?
Vse skupaj me je zelo izcrpalo, predvsem te krvavitve in psiholosko in sedaj samo razmisljam kaj se lahko zgodi.
Za vase odgovore in potrpezljivost se vam iskreno zahvaljujem.
Spoštovani,
načeloma terapija s progestagenom v drugem delu ciklusa ali z namenom omogočiti normalno luščenje sluznice po daljši odsotnosti M deluje podobno kot abrazija, zato temu zdravljenju nekateri rečemo tudi 2mekična abrazija”. Poglavitni razlog, da se krvavitve v obdobju kasne reproduktivne faze (lahko se imenuje tudi klimakterij ali prehodna faza – v menopavzo) ponavljajo, so težave z ovulacijami, ki izostajajo ali kasnijo. Zato prevladuje estrogenska faza ciklusa, ki lahko traja predolgo in se endometrij (maternična sluznica) ob tem preveč odebeli, lahko se tudi začne spreminjati v atipično ali se v skrajnem primeru razvije celo rak maternične sluznice). Pravzaprav bi bilo pri vas verjetno najbolje, če bi se vam Primolut Nor predpisalo kar redno vsak mesec 12 dni vsaj za pol leta, nakar bi se po vsaki terapiji zgodila menstruaciji podobna krvavitev. O intenzivnosti takšne krvavitve odloča prvenstveno velikost maternične votline, ki je večinoma večja pri ženskah, ki so rodile kot pri tistih, ki niso. Sodelujejo tudi dodatni faktorji kot npr. prisotnost miomov ali kakšna dodatna stanja, kot je lahko diabetes, debelost, motnje v delovanju ščitnice itd., kar pač vpliva na presnovo kot takšno, katera pač doprinese tudi k razlikam v ciklusih med različnimi ženskami.
Injekcija za krčenje maternice (verjetno methergin) deluje nekaj ur, torej nima daljših učinkov.
Hvala za hiter odgovor. Naj se dodam, da ne jemljem nobenih zdravil (npr za tlak ali sladkorno, krvni izvid so normalni), pa tudi izvid histologije po abraziji je brez posebnosti. Predlagali so mi se amb. histeroskopijo in pa predpisali Primolot-nur.
Upam, da se bo zadeva koncno umirila, vam pa se zahvaljujem za odgovore in vam zelim vse dobro.
Spoštovani,
ambulantna histeroskopija bi sicer še malo povečala stopnjo varnosti, ampak že negativen histopatološki izvid abradata je v bistvu dovolj, tako da je histeroskopija bolj stvar dogovora, ne pa nujni medicinski poseg. Vseeno bi z namenom preprečitve podobnih ponovitev težave predlagal 6 mesečno terapijo nadomeščanja progesterona v drugem delu ciklusa, ampak tudi to ni nujno, če ste pripravljeni tvegati, saj v preko 2/3 primerih se takšne krvavitve ne ponovijo znotraj enega leta.
Pozdravljeni. Po vsem zgoraj napisanem, ko so me v torek 2.4. odpustili domov, sem v nocnih urah zaradi obilne krvavitve zopet obiskala gin. urgenco. Zopet so mi dali injekcijo za krcenje maternice in me poslali domov, čes da zdaj gre za menstruacijo in da zdravnica pričakuje, da bo umirila nekje v roku 7dni. Danes je sobota 6.4. in ni videti da bi se menstruacija umirjala, iz mene padajo strdki, krvavitev pa je zelo močna (paket vlozkov na dan). Ali naj še kakšen dan počakam, ali naj uzamem Primolut nor za ustavitev (ce da, za koliko dolgo), ki so mi ga sicer predpisali, da bi ga zacela jemati 14.4.(mišljeno kot 15dan ciklusa). In če sedaj uzamem Primolot, kdaj bi potem z njim nadaljevala naslednjič oz. kako šteti ciklus po zaustavitvi? Res si ne želim zopet v bolnico, sem pa zelo izčrpana od vseh teh krvavitev in obiskov urgence. Izvidi histologije po abraziji so bp, debelina sluznice v sredo 3.4. 9mm.
Hvala za pomoc in lep pozdrav.
Spoštovani,
če že 7 dni krvavite s strdki, bi lahko že razvili anemijo, zato bi vseeno priporočil, da se oglasite v bolnišnici. Morda potrebujete transfuzijo krivi? Kar se vam dogaja ni normalno, zato bi vas vsaj zdaj resneje sprejel v bolnišnico in bi vas nehal zdraviti ambulantno. Kdo ve, kaj je za vsem skupaj. Lahko da gre za kakšno eksotiko (odprta večja žila, ki se ne bo sama zaprla?, kak submukozni miom?, morda hujši endometritis po abraziji, ki se prav tako lahko kaže s krvavitvijo…). Vsekakor se mi zdi, da je skrajni čas, da se vas obravnava resno.
Dezurna zdravnica je v sredo sodeč po uz rekla, da gre za menstruacijo in da lahko traja do 10 dni in da so te krvavitve tudi po injekciji za krcenje maternice normalne. Dali so mi se dve tableti primolut nora-torej samo za en dan. Strdki pa se pojavljaljo bolj od srede zvecer in so s prekinitvami. Dopoldan bolj, zvecer manj.
Upam, da sem razumno napisala ker sem res popolnoma zmedena kako in kaj,saj mi tole vse skupaj vlece in sploh ne vem več kako bi ukrepala. Ali je to mogoce umiriti z daljsim jemanjem primolut nora ali kaksnih drugih zdravil brez kaksne skode ali mi res kot edina resitev ostane zopet bolnisnica?
Hvala za odgovor in trud.
ne vem kaj bi ta hip bilo najboljša terapija, ker ne vrem, zakaj krvavite in zakaj tako močno. Še vedno mislim, da potrebujete osebno obravnavo 1 na 1 z zdravnikom in dokončno oskrbo in ne poskušanje s tem in onim in še to ambulantno.