Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Ginekologija Nosečnost in obporodno obdobje zlatenica pri novorojencku

zlatenica pri novorojencku

Pozdravljene.

Zanima me kako je z zlatenico pri novorojenckih? Kateri dan se pojavi,
jo vedno uspesno pozdravijo in ali se zaradi nje ostane kak dan dlje v
porodnisnici?
Verjetno je bilo ze kaj napisano o tem vendar upam da mi uspe vseeno
dobiti kak odgovor. Hvala vsem za informacije.
Lep pozdravcek vsem.

Ostane se v porodnišnici,kjer je otrok pod lučko,še posebej če je bolj huda.
No,otrok ki ima zlatenico je malce bolj len in ga je treba sposbujati k hranjenju, ga zbujati.isti dan ko se rodi,naslednji dan se lahko pojavi….

A to je potem non stop pod lucko? Kako je pa potem z dojenjem?
To je samo nad lucko ali se kaj drugega?
Hvala ti za odgovore.

Naš je bil pod lučko in so me sestre klicale v tisto sobo za dojenje in sem hodila tja in ga podojila kolikor je pač šlo (midva sva imela velike težave).
Zlatenica se mu je pojavila 3 ali 4 dan po porodu in potem sva ostala notri še nekaj dni.
Ponavadi so vse uspešno pozdravljene in ni zapletov.
Sem pa slišala, da sedaj po novem zlatenico zdravijo nekako drugače kot z lučko, ampaka informacija ni preverjena in ne vem kakšen način naj bi to bil. Morda bo povedala še katera kaj več o tem.
LP,
Nina
39 t

Moje izkušnje, stare mesec dni…

Zlatenica se je pojavila tretji dan. Hčerka je bila pod lučko 4 dni – v sobi poleg mene (lučko so pripeljali k nam v sobo). Terapijo je imela vse dni predpisano po 12 ur, čas se podaljša za vse podoje, previjanja,… Tako je bila lučka ubistvu prižgana po 14, 15 ur dnevno. Poleg tega je dobila še nek prašek, imena pa žal ne vem. Vrednost bilirubina je bila nekaj nad 350. Zdravnik mi je rekel, da, če vrednost zraste veliko preko 400, da je potrebno otroku menjati kri (ja, sliši segrozno, jaz sem bila šokirana) – imava pa midve z našo malo neskladje krvne skupine – jaz imam 0, ona pa A. Midve sva bili v porodnišnici 10 dni, vendar je bila rojena v 35 tednu, kar je menda tudi en od razlogov, da je bila zlatenica močnejša.

Z dojenjem zaradi tega nisva imeli težav, res pa je bila zaspanka in sem jo budila na 3 do 4 ure – ampak ko sem jo zbudila se je dojila lepo normalno.

Eko, tako je bilo pri nas sedaj. Prvi otrok pa zlatenice ni imel. :))

LP

----------------------------------------------------------------------------------------------- Naučil sem se, da nihče ni popoln dokler se ne zaljubiš vanj. (Andy Rooney) ------------------------------------------------------- Slovenec ti odpusti vse, samo uspeha ne! :)

No,so ti že druge prej povedale,tako da jaz ne rabim 🙂
Nič bat,vse bo ok

Mi trije (Prvič in drugič – z obema) smo bili v porodnišnici zaradi zlatenice kakšen dan več kot ti sicer pripada, potem pa so nas odpustili. Pogoj je bil padanje bilirubina in dokaj običajno zbujanje za podoj, nikakor pa ni padel do neke normale.

Zlatenica se je pri obema vlekla še dva meseca, vendar naj bi to ne bilo nič posebnega ali nevarnega, dokler je pod neko mejo in pada. Pri prvi sem še kasneje hodila na pogoste preglede glede količine bilirubina v krvi, vendar ker je ves čas počasi padal, niso nič ukrepali – ne vem pa kako bi, če ne bi. Tudi zdravnica mi ni tega povedala, ko sem jo izrecno vprašala.

Sedaj pri drugem mi je pediatrinja omenila, da je tako dolga zlatenica lahko znak za kakšne presnovne bolezni, na netu pa sem zasledila, da gre lahko za alergijo na materino mleko. Pri prvi se nam sedaj (20m) kaže intoleranca na laktozo, vendar še vedno upam, da se bomo izvlekli. Pri drugem pa je še prezgodaj za kakšne zaključke (3m).

Kdaj je nastala in terapija v porodnišnici pa je bila ista kot so že opisale.

Super. Najlepsa hvala vsem ki ste mi tako lepo objasnile to stvar.
Sprasevala sem ker je sestra v ponedeljek rodila in so ze kmalu po prvem
dnevu opazili znake. Kolicina je bila cisto na meji, oziroma celo malo pod
mejo ampak so ga vseeno dali pod lucko. Zato vsa ta vprasanja.
Lep pozdrav vsem.

taja

MOja jo je dobila par dni po rojstvu. Vrednost je bila na meji, zato so me spustili domov in sem jo morala naslednji dan pripeljati spet na meritev. Ker je vrednost počasi padala, smo šli domov z napotkom, naj bo čimveč na svetlem, zunaj (ne na direktnem soncu, seveda), ker UV žarki pospešijo izločanje bilirubina iz krvi (kot pod lučko). Je pa to trajalo kake 3 tedne, da je hči izgubila kanarčkasti videz, beločnice so bile še največ časa rumene. Pa tudi zaspaaana je bila, pa poooočasi je sesala. No, smo pa preživeli.

Moja prva je bla dva dni pod lučko,drugi pa 5 dni na intenzivnem oddelku zaradi zlatenice!Upam,da nas bo sedaj ven spustla!

Ja tudi jaz imam krvno 0 in menda je tedaj zlatenica pogostejša. Pri nas so jo imeli vsi trije otroci in pri vsakem je bila močnejša, zato sem bila tudi z vsakim kak dan dlje v porodnišnici. Računam, da bo na žalost tudi v četrte tako… Težko mi je tudi, ker več ko je otrok, bolj si želiš domov. Ampak samo, da bomo zdravi, a ne, pa bomo že malo potrpeli!

panda

New Report

Close