Najdi forum

živiš v Franciji?

Zivjo,

z zdravstvenim zavarovanjem sem imela sama kar nekaj tezav oz zapletov. Sprva sem obdrzala slovensko zdravstveno zavarovanje, ko sem dobila sluzbo pa sem se prijavila v Franciji. Trenutno sem se v postopku urejanja francoskega zavarovanja, so mi pa povedali na ZZZS, da imam lahko tako fr kot “slo zavarovanje” (kar pomeni, da grem lahko s fr zavarovanjem k zdravniku tudi v Slo, v Slo pa preneham s placevanjem zavarovanja). Kot pravim, bomo videli kako se bom uspela zmenit, ker tukaj poleg tega da vse traja in traja, tudi radi komplicirajo.
Glede prebivalisca, pa so meni rekli, da ni problema, ker sem iz EU.

Lp

Bonjour,
Sedaj bo ze 4 leto odkar bivamo v Franciji. Zacetek te tako tezak, da se vsako minuto sprasujes ‘pa kaj mi je bilo tega treba’. Ko pa se sprijaznis in nadaljujes pa vidis kaksne prednosti in lepote imas pred sabo. Pa ceprav je Slovenija dalec naljepsa drzava.
Z zdravstveno kartico sploh ni problema. ‘Vital’ se ji rece, pa se slikico imas gor. Kar se pa tice sluzbe, se pa tukaj zatakne. Vsi namrec sprasujejo ‘pa kje za vraga je ta vasa drzava’ in ce imam sploh dovoljenje za delo itd. Nekateri pa tudi ne poklicejo nazaj.
No, pa da ne dolgovesim, ce kdo zeli spregovoriti kaksno besedo, mi lahko pise na email,
secondechance2010@hotmail.com
cao,cao

Hvala za odgovore! Ja, sem vidla da se bom sprasevala kaj mi je blo to treba 🙂 ampak za ljubezen vse 🙂
se mi zdi da bo zdravstveno zavarovanje problem dokler se ne zaposlim, to bo pa ta prvi problem. Sej ce bi znala tekoce govoriti francoscino, ne bi bil tak problem ker sem med sestra. Secon chance hvala za mail, sigurno se bom kaj oglasila 🙂

Živjo!

Imam 2 sestrični, ki žvita v Franciji, na naslovu: 1 Rue du Commandant Marchand, 95400 Arnouville, Val-D’Oise, Île-de-France, France. Nazadnje sem ju videla 5 let nazaj in so nam medtev vlomili in pokradli računalnike tako da nimam več njunega kontakta. Vse kar imam je njuna številka, ki ni dosegljiva in ta naslov. Ime jima je Sarah in Norah De Cagny, vendar se je Sarah poročila, tako da nimam njenega novega priimka. Vem tudi, da je bila Sarah takrat zaposlena na letališču blizu njenega doma. Ali mi ju lahko kdo pomaga najti, ker gremo čez 2 dni u Nemčijo in imamo namen iti še do Francije na obisk.

Hvala za vsakršno pomoč 🙂

zdravo pa vam

jas zivim v franciji blizu lyona in sem se dobro integriral v to druzbo

jas pa nisem imel nobene kvalifikacije bil sem kovino strugar v zacetku in kasneje pa potni komercial ali ce hoces po françosko pa –representant de comerce ter delal v zacetku za eno podjetje potem pa za privatnike kasneje pa sem se na moj racun dal recimo na obrtnisko vpissal .

to mi je zadosti uspelo manj pa moje pravo druzinsko zivljenje v tem sem pa dosti cassa zgubljal z puncami ki pa niso ble za mene

koncno sem pa vse zaustavil ter se na pogojnisko dal ta pa ni zelo feyst dobra ker nisem imel vsa leta
sreca da sem si lahko hiso med delom kupil da mi to omogoca da tukaj z to malo penzijo ostanem ce ne bi se bil v slovenijo vrniti tam pa mi nihce vec ne ostane samo brat in sestra ki pa so pdedalec od mene .

edino kar pa naj ti svetim da si denar cuvas za tvojo pogojno ker se to hitro prajde in leta tecijo in se z 60 letnico znajdemo prav lep pozdrav iz lyona
ps jas samo razgovor ihcem nic drugega sem se znova v zivljenju znajdo in znova srecno z eno prima punco zivim
ki je vse boljsa kot dve prve z katerima sem prej zivel vcasih pa si damo prednost stvarem ki pa niso vazne kar je najvaznejse ka v svojem zakonskem ali nezakonskem zivljenju dozivimo denar je pa samo ordje ki nam pomaga
da zivimo v nobenem primeru pa za to ne smemo ziveti pozdravljena

Pozdravljeni,

rada bi navezala stike s komerkoli, glede izkušenj, družbe in vsega kar spada zraven.
Živim v Grenoblu in manjka mi “naš človek”.

Kdorkoli bi želel poklepetati, oditi na pijačko, shopping…sem na voljo…

maja.kren@gmail.com

pozdravljena slovenka

kar zadeva mene pa je vse v rubriki
“”delati v franciji spaniji jas sem to po moje tam opisal vse kako sem se tu znajdo

saj francija ni tak tezka kot si ti mislis treba da se ji navadis pozdravljena

pozdravljena maja

kako tebi ?? ti zivis v grenoblu jas pa blizu lyona se pravi okoli 150 km
blizu tebe .jas zivim v druzini to znaci da ne ihcem prav nic drugega kot kontack in slovenski razgovor
takole ti bojo stvari jasne od zacetka ker na forumih je dosti fantov kateri ihcejo punce za prosti cas .
meni pa samo slovenska beseda zadosti pa cetudi bi bil sam ,nebi nigdar te vrste kontactov iskal na forumih posebno pa se na narodnih ker tukaj samo domace besede ihcemo vsi skupaj punc in fantov pa je zadosti vsescozi .od mene pa bos zvedla ze skoraj vse v rubriki delo v franciji in spaniji italiji
pod imenom lovro rajteric pozdravljena . moj mail fmoki@yahoo.fr tu pa me lahko posljes tvoj mail

ciao ciao

pozdravljena urska

jas sem ze stari slovenec pa sem zelo presenecen da vi mladina to tezko se znajdete v franciji

ker je zares zelo lahko tukaj za vse ker ce ti dobis eno delo pa samo papirje od delodajalca na
prefecturo prineses ter eno adresso kjer ti stanujes .. recimo pri enemu prijatelju ali tvojem pobu
pa bos hitro papirje za bivalisce takoj dobila ..zivis pa lahko v franciji ker slovenci imamo zelo
dobro relacijo z njimi .. in nas ven ne naganjajo kot rome romunske ali srbine ki majo manj srece ..

pozdravljena ps moj opis je v rubriki delo v franciji italiji angliji prelistaj bos najdla lovrota -rajteric

pozdravljena

kako pa tebi ali si se zmeraj na forumu gdaj pa gdaj

mene domnotuga tudi po 45 letih vzame ce hoces to je mail fmoki @yahoo.fr a bientot vsem ki zelijo
kontact ..slovenski blizji kot pa se slovenija nahaja

Pozdrav vsem skupaj,

v letu 2013 se selim v Francijo saj je moj fant francoz in sva se odločila za skupno življenje v Franciji (okolica Grenobla). V Sloveniji imam redno službo, ki jo bom obdržala. To pomeni, da bom živela v Franciji (s stalnim prebivališčem) in delala za podjetje v Sloveniji (redna zaposlitev). Zanima me, kako lahko to izpeljem brez večjih težav. Najbolj me skrbi zdravstveno zavarovanje (obvezno ter dodatno).

Lepo vas prosim za pomoč, ker ne vem na koga se obrniti. Do sedaj namreč še nisem uspela pridobiti vseh potrebni informacij.

Mateja

pozdravljena

to kar ti nameravas za tvoje delo je pa ze prima ker kar je pa zdaj najtezje da bi delo dobil ce njihovega francoskega ne klepis .. takole ko pa bos po internetu se dalje delala za tvojo druzbo -delodajalca pa ti bo malo pomagalo da se tudi pocasi fr naucis ..saj francoski jezik ni nic tezki ko sem jas tukaj prisel pred
45 leti pa sem samo 5-6 besed poznal in sem si malo z italjanskim pomagal katerega usualnega- sem gladko po enem letu govoril ( tekhnicnega pa sploh ne ) ves kar je najvaznejse da takoj cim bos imela
kakih 100 -200 besed naucenih pa da mislis po françosko in ne vec po slovensko ce ne to bos zmeraj v glavi prevajala pa kar mi je tudi zelo pomagalo pa so foto romani za mladice kar mi so slike ze same od sebe besede prevodile gdaj pa gdaj pa tudi slovar ce nisem bil siguren ..po enem letu sem ze moj vozni ispit napravil ter imel najboljsi skor theoricen …pa tudi vse vrste vecernih sol sem sledil da bi se samo obenem fr ucil – to ti zelo hitro pride ..in se tega ucis z veseljem …pozdravljena ce prides sem me lahko kontaktiras fmoki@ yahoo.fr jas tukaj zivim z mojo upam zadnjo zeno in vse je vredu ..

za socialno to pa se ti pozanimaj na veleposlanistvu v parizu pa mislim da je tole dolznost delodajalca
te te osigura vse socialne tista katera je na glavo delavca in tista katero pa delodajalec placuje za delavca to mora znesti v tvoji stroki okoli 60 % tvoje place se pravi ce ti imas placo 1200 euros
to kar je mini obvezno tukaj to pomnozis za 0,6 in dodas na tvojo placo pa ti imas ceno katera bo tvojega gazda kostala … tu notri imas ” socialno obvezno ” se pravi zdravstveno in socialni prispevek ..
pa pogojniska pa tudi zavarovalna za nesrece v delu v tvojem primeru pa se bo to omejilo na sami risk da se tvoj ordi uzge da si tu roke ali noge zapalis in hiso zagoris =stanovanje ali pa da ti ordi na noge padne . pa ti nimas osiguracije za pot od dnevne sobe pa do kuhinje ali v klet ker v tvoji hisi delam tu se pa hecam .. ajde pozdravljeni lovro

Mateja a hoces da ti prevedem tole zgoraj Ha ha ha ha…Upam da ne zapalis roke ali noge posebno ne pojdi v klet brez osiguracije, saj ves kdo te caka tam, z svojim ordiju v roki.

Pozdravljeni,

Izgleda, da so uradniki pred prazniki bolj produktivni….sem namreč uspela priti do nekaj odgovorov iz dursa ter zavoda za zdravstveno zavarovanje…v glavnem vse se, da izpeljat brez večjih težav….sem tudi sama pregledla ogromno pogodbo, sporazumov med SLO in Francijo tako, da ne problemov 🙂 Po novem letu grem še na DURS na en razgovor, da razčistim še nekaj podrobnosti…

Kar se jezika tiče, en tečaj FRA sem že zaključila, vsak teden pa se dobivam še z eno punco, ki mi pomaga nadgrajevat…ko bom tam bo lažje….ko si 24 ur na dan obkrožen z enim jezikom ti počasi pride v kri 🙂

hvala vam za odgovore in upam da se nekoč spoznamo 🙂

Ne misli da bos delo naso v Franciji ce jezika ne govoris
to pa sploh danes ni vec mogoce –moras da se potrudis
da v tem jeziku uspes .uci pa uci in se uci vse ostalo
hocem reci zabavo v daj strani daj ker to ti ne bo odprlo vrata
v Franciji…Prej je lahko blo samo za navadne delavce
za visje poklice pa je tudi zmeraj tezava jezika bila…
Danes je vse veliko vec migracije in veliko manj dela vse skozi
pa se delodajalci vse manj zanimajo za tiste kateri niso
takoj produktivni –efikacija = Maitre mot excelencija tudi
da bi delo dobil moras boljsi biti kot drugi ki so pret teboj
in za teboj –hocem z tem reci ce se na delo predstavis in
imas 50 kandidatov ti si pa vsredi njih ..Zato pripravi se
in ne sanjaj ker obuda ti bo vse tezja ce si nesposoben..
Pa se moras zmeraj na mesto delodajalca dati in objectivno premisliti
koga bi ti na njegovem mestu izbral zivijo ..Delo –Travail , Arbhait – Robota -Posel -Job-Lavoro

Da bi ga dobil daj si moznosti nebo samo prislo

Pri prebiranju gornjih postov imam občutek, da Lovro nekako brani, da bi še mladi šli v Francijo.

lovro res živiš v Franciji že dolgo let, in tako hrepeniš po domači slovenski zemlji, da si še slovenščino pozabil in jo mešaš z neko srbščino in hrvaščino – danes ni več srbohrvaščine ampak sta jezika ločena. Zelo verjetno je, kar sklepam, da tudi o situaciji, ki je v Sloveniji veš bolj malo.

Začeti neko delo tudi v Sloveniji ni lahko, in moraš tudi fino travaille, da si ustvariš svoj položaj, pa še potem nisi varen.

In nenazadnje, če imaš partnerja v Franciji, zakaj nebi smela iti živet k njemu? Danes ni višjih poklicev in poklicev brez izobrazbe, saj imajo naši otroci vsi po vrsti končano vsaj srednjo šolo in takšnih z osnovno šolo v Sloveniji je zelo malo. Visokošolski kader pa je tudi zelo dobro podkovan, sistem izobraževanja je podoben Francoskemu in se imenuje Bolonjski šolski oziroma izobraževalni sistem ali na kratko bolonjski študij. In ja slovensko mladino ni sram prijeti za nižje plačana dela, ne glede na njihovo izobrazbo. Tvoja pripomba glede nesposobnih pa je v tem, da jih je v Sloveniji na visokih položaj zelo veliko, zato pa mladi gredo iz Slovenije. Francoščina pa tudi ni takšen bav bav se za naučiti. če nekdo govori angleški jezi, iz njega lahko potegne zelo velik besedni zaklad, saj je mnogo besed enakega pomena, samo izgovorijo se drugače. Razumljivo je, da ga moraš znat govoriti, vsaj osnove, kako boš pa kaj v trgovini kupil itd…. tudi jaz načrtujem odhod v Francijo, pa nimam več 20 let……. žal vračajo se časi iz leta 1964 in še prej, ko so ljudje odhajali s trebuhom za kruhom.

In dragi lovro, kako je kaj za “travaille pour une guide des touristes et pour traductrices” – daj nam razjasni še ta pogled.

pozdravljeni

jas sele zdaj pocitam tvoj mail pa ti zares nebi svetoval v teh casih priti za delo turisticnega poklica.
V tem poklicu je ze bolj tezko dela dobiti posebno pa v tej periodi krize .Ihci v drigih smereh bos lazje najdla .. kar bi ti lahko pomagalo ce ti poznas eno turisticno organizacijo v sloveniji z katero bi lahko delovala za delo kot turisticni vodja V izkurzijah do Franciji
Posebno pa je bolj treba racunati z Anglezi ali Nemci katerih je dosti v okolici Pariza– na obisk pridejo
Ce pa ti ta dva jezika zelo dobro obvladas pa je treba vzeti kontakt v turisticnih podjetjih Francije ..
Bo to sigurno prevec ( ker to ti sama ves )ce ti se dodam da ti bo treba se nauciti vsega o Parizu poznati vsaki kamen vsaki prehod vso zgodovino tega mesta –tako kot vseskozi …Vidim da si se ze na Francosko dala to je ze prima
samo nadaljuj in ce si uspela za veliko obrazbo to ti ne bo treba dolgo uciti –da se tega jezika naucis
ki ima nekaj anglo-germanik in posebno se latinskih korenin ..Treba ti bo se casa da se zaobrnes in vse opravis ,ter tvoje gnezdo naredis ..Problem pa je tole Da prvic moras imeti Stanovanje potem probas pa obljubo z delodajalcem dobiti z tem pa gres na obcino to je PREFECTURE po franconko in ti vse to omogoca da zacasno dovoljenje za delo dobis in tudi pravico da zacasno v Franciji zivis.. to pa se lahko podaljsas ce se zmeraj delovno mesto imas in stanovanje tudi ..Oprosti mi mojo slabo slovenhcino
katera je vsa zaprasena in vse jezike mesam 45 let je ze odkar sem zunaj pa tudi visoke sole nisem imel da bi se mi to v glavo zakovalo za zmeraj ..fmoki@yahoo.fr Lovro iz lyona

Živjo Lovro, kje iz Lyona pa si? Nisem brala več od tvojega zadnjega posta : )
Odgovori kmalu, če boš videl ta mejl sploh 🙂 Trenutno sem še 1 teden v Saint Etienne, zanimivo mestece, poznaš?

Lep pozdrav,
Kaja

No pa je že skoraj prišel moj čas….8. aprila se končno selim v FRA. Najbolj od vsega me še vedno skrbi zdravstveno zavarovanje ampak bom to rešila, ko pridem tja. Kdorkoli od vas, ki živi v bližini Lyona, Grenobla oz kje drugje v bližini naj me prosim kontaktira, ker bi bilo lepo se spoznati. 🙂 Moj mail naslov: mateja.cernic1@gmail.com

Lep pozdravček vsem!
Sem Admira, stara 24, iz Maribora 🙂 Jaz se tudi selim v Francijo in sicer poleti (julija). Selim se v mesto Angers in tudi pri meni je razlog L’amour :)) Ker ne poznam nikogar iz Slovenije tam, bi bila zelo vesela če bi se kdo oglasil, malo da podelimo informacije in izkušnje. Ni važno od kod 🙂

Moj mail..admira.halvadzic@yahoo.com 🙂

Lp,

Admira

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close