Želodčna?požiralniška kila?
Spoštovani !
Star sem 31 let in imam približno eno leto hude želodčne težave. Približno 1 uro po zajtrku me začne tiščati v predelu pleksusa. Bolečina je ravno toliko huda, da me močno moti. Bolečina me nato spremlja preko celega dneva z občasnimi obdobji nebolečin. Moti pa me toliko, da se v službi ne morem skoncentrirati in se včasih počutim resnično ”kot rastlina”. Bil sem tudi na gastroskopiji. Tam so mi napisali poročilo, ki se glasi:1.Požiralnik1.1.Refluksniezofageitis I,(II),III,IV, 1.4.Hiatus hern.,Lokalizacija opažanja: EG40?ali EGho? 2. Želodec 2.3.Spremenjena sluznica – blag pingistritis?, Ureazni test na Hp – negativen 2.Dvanajstnik-Bp 8.Poseg: Biopsija 2, 9.Diagnoza: RE – Berofogitis in hiatalna hernija ?
10. Predlagana terapija: PPI in antirefluksni režim.
Od osebnega zdravnika sem le v nekaj stavkih izvedel, da imam nekoliko tog požiralnik, ki se ne zapira ustrezno – elastično in mi zaradi tega uhaja vsebina iz želodca v požiralnik. Zaradi tega je menda tudi možno , da imam posledično zaradi tega težave s kroničnimi vnetji žrela ne le pozimi pač pa tudi poleti. Zaradi tega – refluksa? mi je del želodca potegnilo v zgornji del prsnega koša? pleksus?. V pleksusu me namreč tudi boli. Zdravnik mi je predpisal zdravilo CONTROLOC 20 mg (1x/dan na tešče), katerega jemljem že 14 dni. Svetoval mi je tudi, da naj zvečer po 6 uri jem čim manj tekoče hrane (naj ne zalivam s čajem ipd.). Kaj naj torej sploh večerjam če ne čaja in piškotov ? Kaj svetujete za zajtrk in kosilo (hitro pripravljena hrana). Ali obstajajo kaka zdravila za trenutno ublažitev bolečin? Ali bi bilo dobro delati kake telovadne vaje za potisk želodca iz pleksusa-prsne votline? Kakšne čaje oz. naravna zdravila priporočate? Po kolikem času bi se moralo stanje izboljšati po jemanju zdravila Controloc – ali je nato rešitev le operacija in kako to izgleda?
Opravičujem se zaradi dolgega besedila a vas iz dna srca prosim, da se mojemu pismu posvetite in mi obširno odgovorite, saj me kljub moji mladosti bolečine spremljajo iz dneva v dan. Resnično najlepša hvala že vnaprej in lep pozdrav.
Spoštovani!
> Bil sem tudi na gastroskopiji. Tam so mi napisali poročilo, ki
> se glasi:1.Požiralnik1.1.Refluksniezofageitis I,(II),III,IV, = VNETJE SLUZNICE POŽIRALNIKA, KI NASTANE ZARADI ZATEKANJA KILINE IZ ŽELODCA
> 1.4.Hiatus hern., = ZARADI KILE V DIAFRAGMI SE ŽELODEC POMIKA PROTI PRSNEMU KOŠU Lokalizacija opažanja: EG40?ali EGho? =NAJBRŽ EZOFAGOGASTRIČNA STIČNICA, TJ. MEJA MED SLUZNICO POŽIRLANIKA IN ŽELDCA2.
> Želodec 2.3.Spremenjena sluznica – blag pingistritis = VNETJE ŽELODČNE SLUZNICE?, Ureazni
> test na Hp – negativen = NI PRISOTNIH BAKTERIH HELICOBACTER PYLORI, KI POGOSTO DODATNO SLABŠA TEŽAVE. 2.Dvanajstnik-Bp 8.Poseg: Biopsija 2,
> 9.Diagnoza: RE – Berofogitis =ETZOFATGITIS = VNETJE SLUZNICE in hiatalna hernija ?= KILA POŽIRALNIKA
> 10. Predlagana terapija: PPI = ZDAIVLA – ZAVIRALCI PROTINSK ČRPALKE in antirefluksni režim. NAVODILA, DA PO 6 URI NE UŽIVATE GOSTE HRANE IN MELKA ALI MLEČNIH IZDELKOV, UŽIVATE MANJŠE OBROK, ZA CCA. 5 CM DVIGNETE POSTELJO PRI VZGLAVJU, NE DVIGUJETE S POLNIM ŽELODCEM…
> zgornji = SPODNJI del prsnega koša? pleksus?. V pleksusu me namreč tudi
> boli= NORMALNA LOKALIZACIJA BOLEČIN ZARADI ŽELODCA V ŽLIČKI. Zdravnik mi je predpisal zdravilo CONTROLOC 20 mg (1x/dan
> na tešče), katerega jemljem že 14 dni. Svetoval mi je tudi, da
> naj zvečer po 6 uri jem čim manj tekoče hrane (naj ne zalivam s
> čajem ipd.). = NENAVADNA NAVODILA Kaj naj torej sploh večerjam če ne čaja in
> piškotov ? Kaj svetujete za zajtrk in kosilo (hitro
> pripravljena hrana). = ČIM MANJ GAZIRANE PIJAČE, PAPRICIRANIH JEDI, OCVRTIH ALI ZAŽGANIH IN PRIPRALVJENIH S PREŽGANJEM, ČEBULO… BOLJ KUHANO. Ali obstajajo kaka zdravila za trenutno
> ublažitev bolečin? = RUPURUT Ali bi bilo dobro delati kake telovadne vaje
> za potisk želodca iz pleksusa-prsne votline? = NE Kakšne čaje oz.
> naravna zdravila priporočate? = META, MELISA, KAMILICA VENDRA ZELO BLAGE. Po kolikem času bi se moralo
> stanje izboljšati po jemanju zdravila Controloc – 4 – 6 TEDNOV ali je nato
> rešitev le operacija = PA ŠE TA NI PRETIRANO USPEŠNA IN SE TUDI REDKO IZVAJA in kako to izgleda = DEL ŽELODCA PREŠJEJO OKOLI POŽIRALNIKA, DA GA ZATESNI, KO JE POLN.?
Lep pozdrav!
Janko Kersnik