zelo smrdeč urin
Spoštovani,
2 letna punčka je pravkar prebolela blago virozo z bruhanjem (2-3× dnevno), brez driske (redko smrdeče blato 1× dnevno) in vročine.
Bruhala je samo 2 dni, potem je imela še 2 dni redko blato. Nato je kakala normalno, pojavil se je samo blagi nahod in kašelj. Ves čas je jedla in pila. Zdravil ni jemala. Po 2h dneh pa se je danes zjutraj pojavil neznosno smrdeč urin. Punčka zvečer spike Cca 4 dcl tekočine, zato je plenica zjutraj kar težka od urina. Je normalno razpoložena in ne kaže znakov bolezni oz. bolečin.
Kaj je lahko vzrok smrdečega urina?
Hvala za odgovor.
Pozdravljeni, MatejaHana,
do jutri zjutraj naj otrok dobro pije, vsaj 1 liter tekočine (katerekoli). Če bo urin še smrdel, morata na pregled in oddati urin na preiskavo.
Ko otrok bruha, driska, ima vročino, je lahko blago dehidriran in če ne nadomesti dovolj tekočin, potem je urin koncentriran in smrdi. Smrdeč urin je lahko tudi po zdravilih. Skratka, dobro shidrirajte, če bo jutri še smrdeč, pa na pregled.
Spoštovani,
hvala za ogovor, urin ni nehal smrdeti, pa smo pri zdravniku dobili diagnozo ZELO BLAG BRONHITIS in PRIMOTREN + TRPOTČEV SIRUP.
Pediater je poslušal pljuča, drugih preiskav ni bilo.
Zanima me, kaj je Primotren, je to antibiotik? Ali uničuje še kakšne druge bakterije poleg navedenih. Bojim se, da bi se poškodovala črevesna flora otroka, ki je drugače zelo zdrav.
Hvala za odgovor in lep pozdrav
No, če je bil problem urin, potem je najmanj, kar bi opravili, pregled urina.
Primotren je antibiotik, s katerim zdravimo predvsem vnetja sečil in ne dihal.
Draga mamica, antibiotik je zdravilo, ki je rešilo milijone in milijone ljudi na svetu. Se sicer zelo zelo strinjam, da se predpisuje prevečkrat in nekritično (konkretno v vašem primeru, brez pregleda urina ali krvi), vendar razno uničevanje flore in favne v telesu še zdaleč ni nekaj tako pomembnega, kot je npr. smrt zaradi bakterijske sepse.
Seveda sem proti uporabi antibiotika samo v nenujnih primerih, ne pa nasploh.
Nisem omenila, da sem imela s sabo polulano plenico-zaradi vonja, kar je pediater tudi preveril.
Sem vprašala, če je neprijeten vonj tudi posledica bronhitisa, in je rekel da je. Je to res?
Mogoče je na podlagi vonja plenice predvidel vnetje sečil in zato tudi predpisal Primotren (česar mi ni omenil). Je to mogoče, glede na to, da je vonj urina neznosno oster oz. jedek in po vonju sploh ne spominja na urin (gre za čez noč močno polulano plenico, prek dneva ni tako hudo)?
Kaj bi Vi predpisali pri zelo blagem bronhitisu?
Hvala za odgovor.
Pozdravljeni, Matejahana,
viroza, ki prizadene vse telo, lahko povzroči tudi blago vnstje sečil oz. pogosto vidimo v urinu nekaj levkocitov ali sled beljakovin, zaradi slabšega vnosa tekočin (večje potrebe, tudi ob vročini) pa je možno, da je urin bolj koncentriran in ima močnejši vonj. Vendar ne sme “smrdeti”. Verjetno je res ubil dve muhi na en mah in predpisal Primotren, ki ni v nobenih strokovnih navodilih kot antibiotik, ki se uporablja pri bronhitisu ali drugih vnetjih zgornjih dihal.
Vsekakor pa ni primerno diagnosticirati vnetje sečil brez pregleda urina.