Željena nosečnost
Stara sem 23 let, materialno preskrbljena…že nekaj časa pa si potihem želim otroka. Tudi fant s katerim sem 7 mesecev pravi tako, ampak nama ne uspe, čeprav v preteklosti nisem imela nekih večjih težav z spolovili. Kontracepcijske tablete sem jemala nekje leto dni se pravi od 19 do 20 leta (na začetku sem imela zaradi teh težave, saj sem dva meseca neprestano krvavela – potem sem dobila tablete CILEST in bilo je vse ok) Po prenehanju tablet si nisem želela nosečnosti, ker sem imela drugega fanta, te pa sem prenehala jemati kar tako. Tudi bivši fant mi je v prepiru večkrat rekel, da pa jaz otrok sploh ne bom morala imeti, ker je že večkrat, brez moje vednosti poskusil in ni ratalo. Sedaj, ko pa z novim fantom poskušava že 7 mesecev pa res ne gre, on tega sicer ne ve, ker se bojim že posmisliti na to da slučajno otrok ne bom morala imeti. Vse kar je bilo z menoj ginekološko narobe je bilo to, da sem ob jemanju kontrac. tablet dva meseca krvavela, ob zamenjavi pa je bilo vse dobro. Kako naj se prepričam, da je z mano vse ok.
Hvala za odgovor!
Draga Melita,
pogovorite se predvsem s svojim partnerjem, saj sta tako za “zanositev” kot za potomstvo potrebna in odgovorna oba. Ne igrajte se “skritih igric” in ne “poskušajte” nekaj potihem, posebej ne zanositi. Iz vaše zgodbe ni razviden noben tehten razlog za neplodnost. Če se bosta oba z željo po nosečnosti strinjala, obstaja obilica možnosti, najprej diagnostika za odkrivanje morebitne neplodnosti pri vsakem od vaju, nato za vsakega primerno zdravljenje, če bo potrebno. Po recimo 12 mesecih vstrajnega poskušanja ima šele smisel se posebej ukvarjati z iskanjem problema, ker pred tem še ne moremo vedeti ali problem sploh obstaja. Imejte najprej nekaj potrpljenja, potem pa se obrnite na svojega ginekologa.