Zelezo
Pozdravljeni,
trenutno sem v 10 tednu nosečnosti, hemoglobin imam 124 in feritin 28.
na splošno se slabo počutim, brez energije, vrtoglavice, utrujenost.. vem da so to normalni nosečniški simptomi ampak bi rada svoj hemoglobin dvignila vsaj na 130 in feritin nad 50.
jemljem femibion 1 ki že vsebuje nekaj malega železa.
zanima me kaj mi priporočate za dvig železa? Ali si naj v lekarni dodatno kupim nekaj od njihovih prehranskih dopolnil.
koliko mg železa na dan je dovoljeno za nosečnico
ginekologinja pravi da so vrednosti ok, jaz pa nebi rada bila ravno na mejnih vrednostih ampak bi jih rada dvignila.
hvala
Zelezo, 10.07.2026 ob 19:15
Pozdravljeni,
trenutno sem v 10 tednu nosečnosti, hemoglobin imam 124 in feritin 28.
na splošno se slabo počutim, brez energije, vrtoglavice, utrujenost.. vem da so to normalni nosečniški simptomi ampak bi rada svoj hemoglobin dvignila vsaj na 130 in feritin nad 50.
jemljem femibion 1 ki že vsebuje nekaj malega železa.
zanima me kaj mi priporočate za dvig železa? Ali si naj v lekarni dodatno kupim nekaj od njihovih prehranskih dopolnil.
koliko mg železa na dan je dovoljeno za nosečnico
ginekologinja pravi da so vrednosti ok, jaz pa nebi rada bila ravno na mejnih vrednostih ampak bi jih rada dvignila.
hvala
Pozdravljeni,
vaše težave so res tipične za prvo trimesečje in glede na vaše izvide verjetno niso posledica pomanjkanja železa. Ste morda preverili delovanje ščitnice in vitamin D? Nosečnice rabijo več spanca in počitka. Zelo je pomemben večerni spanec.
Nosečnice imajo fiziološko nižje vrednosti hemoglobina (Hb) kot so referenčne vrednosti za ne-noseče, ker se kri razredči in spodnja meja je 110, v drugem trimesečju celo 105. Z nobeno terapijo ga ne moremo dvigniti na 130. Visoke vrednosti prej kažejo na neustrezno prilagoditev telesa na nosečnosti. Za feritin pa si želimo, da je nad 30 (ampak tudi 28 ni slabo).
Tako da se strinjam z vašim gin, da terapija ni potrebna. Strinjam pa se tudi z vami, da bi bilo dobro malce dvigniti zaloge železa (feritin), tako da vam svetujem da ojačate prehrano z živili, ki vsebujejo železo, lahko pa vzamete še kakšno prehransko dopolnilo, meni se zdi najbolj učinkovito Richter Ferro Bio, čeprav primerjalnih raziskav med različnimi dopolnili ni. Tako pri hrani kot pri prehranskih dopolnilih je treba paziti, da se ob njih uživa vitamin C oz kisla hrana (limone, paprika ipd) ter da se ne uživa sočasno kava, mleko, zdravila, ipd, ker to oslabi absorpcijo železa.
Če se zauživa več železa kot ga telo potrebuje, se le to ne absorbira in ostane v črevesju ter se izloči z blatom, tako da ni možno predoziranje s prehrano.
srečno, N