Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Ginekologija ABC ginekologije in porodništva zdravila v nosečnosti

zdravila v nosečnosti

Spoštovani!

Stara sem 29 let in imam 5 let staro hčerko. Po prvem porodu sem imela nekajmesečno poporodno depresijo, ki pa je počasi minila sama od sebe brez tablet in terapije.

Letos januarja (po petih letih) pa se je brez kakršnegkoli vzroka zopet pojavilo slabo počutje, brezvolje…. Splošna zdravnica je po pregledu krvi, ultrazvoka trebuha (vsi izvidi so bili b.p.) ugotovila, da se je pri meni zopet pojavila depresija in mi predpisala tablete Zoloft (1x na dan 1 tableta 50mg). Po jemanju teh tablet sem se kmalu bolje počutila in po dveh mesecih ni bilo nobenih znakov depresije več. Vendar mi je zdravnica svetovala naj še nekaj mesecev vseeno jemljem zdravila, zato da ne bo prišlo do ponovitve tega stanja. Ker pa v kratkem načrtujem nosečnost me zanima, ali lahko vplivajo zdravila na zarodek, če bi slućajno zanosila sedaj, ko še jemljem to zdravilo. Ali naj rajši počakam z nosečnostjo do konca jemanja zdravil.

Hvala za odgovor in lep pozdrav!

Draga Petra,

sicer se še enkrat posvetujte z osebno zdravnico glede potrebe po zdravljenju z antidepresivi vendar sertralin, učinkovina v zdravilu Zoloft spada v skupino B po priporočilih FDA, ki določa stopnjo nevarnosti zdravila v nosečnosti, kar pomeni, da je zelo verjetno v nosečnosti nenevarno, vendar za to nimamo prepričljivega dokaza, ker so bile ustrezne raziskave bodisi opravljene le na živalih in tam niso pokazale škodljivih učinkov ne pa na človeku ali pa so morda pri živalih pokazale kak stranski učinek na plod, ustrezne raziskave na ljudeh pa tega niso potrdile. Praktično so najvarnejša zdravila, ki jih uporabljamo v nosečnosti vsa iz skupine B, ker v skupini A sploh ni zdravil razen vitaminov in nekaterih mineralov, kot sta npr. folna kislina in kuhinjska sol.

Sama sem večkrat slabe volje, pogosto se v salbo voljo spravoim sama z nepotrebnim razmišljanjem in tem. noseča sem 31 tednov, med nosečnostjo sem včasih imela napade joka- kar histerija je že bila. Bojim se da ne bi imela poporodne depresije. Zakaj nastane , kako naj se jo prepreči, ublaži, če se jo sploh da?

Draga Lidija,

ne vem kje imate ginekloga vendar na Gnekološki kliniki v Ljubljani poteka raziskava o poporodni depresiji, v katero vključujemo nosečnice med 32. in 36. tednom nosečnosti s pomočjo vprašalnika o “dobrem počutju”. Ta vključuje nekaj testnih vprašanj na katere nosečnica odgovarja z rangiranjem po točkah. Če pride v skupino s povečanim veganjem za poporodno depresijo, jo usmerimo k strokovnjaku psihologu, ki poskrbi za ustrezen nadzor in po potrebi terapijo. Morda bi lahko povprašali svojega ginekologa, če se pri nas pozanima za vprašalnik ali pa vas kar neposredno usmeri k kliničnemu psihologu, ki je vešč ocenjevanja nevarnosti za razvoj poporodne žalosti ali celo depresije.

New Report

Close