Zarodek brez utripa
bmaja., 20.08.2014 ob 16:11
Lepo pozdravljeni.
V 8. tednu in 2/7 je ginekologinja pri prvem ultrazvoku ugotovila, da pri zarodku ni srčnega utripa. Prosila sem za še eno mnenje in tudi drugi ginekolog z ultrazvokom ni zaznal srčnega utripa. Zarodek pa je bil velik 14,3 mm. V petek sem naročena na prekinitev nosečnosti s tabletami (danes se m že vzela prvo tableto). To je bila moja prva nosečnost. Razumsko gledano vem, da sta dva pregleda dveh različnih ginekologov dovolj, da se izključi verjetnost, da bi bil zarodek živ, vendar me vseeno skrbi, kaj pa če ……
In še konkretno vprašanje: imam moteno toleranco za glukozo (na tešče 6.3), stara sem 33 let. Zelo se trudim, da bi s prehrano čim bolj uravnavala raven sladkorja v krvi, med nosečnostjo sem se še dodatno pazila. Menite, da bi bil lahko to eden izmed razlogov, da je srček nehal biti?
Najlepše se vam zahvaljujem za odgovor in lep pozdrav,
Maja
Pozdravljeni, zelo mi je zal za vaso izgubo, vem kako se pocutite.
vse ste naredili pravilno, brez skrbi. Spontani splavi (za kar gre tudi v vasem primeru, saj je ugotovitev, da je zarodek brez utripa zadrzani splav, kar je oblike spont splava) so pogosti, najpogostejsi vzrok je nepravilnost v razvoju.
srcni utrip z uz zaznamo ze, ko je zarodek dolg 3 mm, tako da odsotnost utripa pri 14 mm nedvomno govori, da zarodek ni ziv.
Krvni sladkor je potrebno uravnavati s prehrano in gibajem, pomagajo tudi prehranska dopolnila z mioinozitolom (Catafertyl ali Ovosicare), predlagam da kar zacenete s temi ukrepi. Ce imete previsoko tezo ali policisticne ovarije, vam lahko pomagamo k uravnavanju saldkorja tudi z zdravilom metformin. Predlagam, da se o tem posvetujete z ginekologom.
Ni pa vas pred-diabetes vzrok za splav.
pred naslednjo nosecnostji svetujem se uz maternice v drugi polovici ciklusa.
srecno, N