Zaprtje pri dojenčkih
Pozdravljeni!
Zanima me, kako pomagati našemi sinku,ki je star skoraj 2 meseca pri zaprtju? Naš otroček je bil zaprt 3 dni, med tem je imel hude krče in zelo je jamral in jokal, ker se ni mogel pokakat. Pol dneva ga dojim, potem pa zaradi pomanjkanja mleka dobiva adaptirano mleko Novalac proti krčem. Večkrat na dan sem mu dajala zelo sladke kamilice, pa se je končno po dobrih treh dneh tako pokakal, da je potem skoraj ves dan prespal od olajšanja.
Kaj še pomaga takim dojenčkom?
Ali lahko zelo sladke kamilice, ki jih pije čez ves dan tudi škodijo kakšnemu drugemu organu, glede na to, da so tako sladke (100 ml + 3 žličke skadkorja)?
Hvala za pomoč,
Nety
Pozdravljeni, Nety,
če ima otrok zaradi zaprtosti težave in bolečine pri kakanju, je potrebno blato zmehčati. Pri tako malem dojenčku seveda ne posegamo po kakšnih zdravilih, pač pa po naravnih odvajalih, kot je sladkor, vendar še raje uporabimo mlečni sladkor-laktozo, ki jo dobite v lekarni. Lahko kot laktozo ali pa kot laktulozo (Prorektal sirup, npr. ali Portalak sirup). Vendar je potrebno vedeti, da mlečne formule proti krčem vsebujejo nekaj manj laktoze (ki povzroča krče), zato se pojavi zaprtje, ko pa želimo odpraviti zaprtje, je potrebno dodati laktozo. Potem imate otroka, ki sicer bolje kaka, ima pa spet več krčev. Tako pridete na izhodiščno stanje, v tem primeru je gotovo bolje, da ne dajete nič posebnega (torej dajete navadno mlečno formulo). Zaradi tega bo sicer imel malo več krčev, ne bo pa zaprt.
Sladke kamilice svetujemo, ko je otrok zelo zaprt in ni kakal več dni, ob tem pa ima bolečine v trebuščku. Vsaj dan pa tega sladkorja ne svetujemo.
lp
Tanč
naj ti povem da sem mamica 3 mesecnega sina ki je imel enak problem
zaradi krcev smo sprobali 4 vrste mleka in ravno novolac ga je tako zapr da po 5 dni ni kakal , probaj mu zmerit vrocino v danki in se bo v toko dneva pokakal, no nato smo ugotovili da je aptamil pre najbolje prenasal, tudi kakal redno 2 krat dnevno, sedaj pa je star 3 mesece in imava ze 4 dni aptamil 1 in se 5 kapljic ad3 mu dam pa kaka vsak drugi dan, tudi gosteje. imela sem enak problom pri puncki , ki je sedaj 5 let stara