Zanositev po porodu
pozdravljeni!
Še enkrat se vam zahvaljujem za prejšen odgovor, samo ker ste ravno omenili da svetujete cerklažo, me zanima nekaj stvari v zvezi stem. Doktorca je že omenjala cerklažo, samo nevem, če mi jo bojo naredili. slišala sm da so nekaterim nosečnicam, tudi obljubili cerklažo, potem pa jo niso naredili.Ali smem sama zaprosit da mi jo naredijo? Zanima pa me tudi to, če se lahko totu z cerklazo ponovi predčasen porod, ter kolikšna je možnost da dosežem višjo nosečnost. Vem da bo potrebno veliko počivati in mi ni problem, samo da bi v naročju držala zdravega, živega otročička. Kolikšna je možnost da cerklaža popusti?
hvala za vaš odgovor.
lp Sabina
Spoštovani,
cerklaža ne popusti, lahko pa se zgodi kakšna druga nesreča, npr. infekcija plodnih ovojev “mimo” cerklaže ali “kljub cerklaži”, kar bi tudi lahko povzročilo porod oziroma splav, ampak proti temu bi se lahko preventivno borili z redno uporabo nožničnih antiseptikov na osnovi mlečne kisline. Odsvetujemo tudi spolne odnose, ni pa treba neprestano ležati ali mirovati, ker to skoraj ničesar ne rešuje.
Pozdravljeni!
Vem, da se je že veliko pisalo o tem, a me zanima vseeno. V četrtek sem bila na pregledu pri svoji ginekologinji. Pred šestimi tedni sem rodila mrtvo deklico (38. teden). Menstruacije še nimam, po prvi menstruaciji me ginekologinja želi ponovno pregledati. Rekla je, da bi jo naj dobila približno čez kak mesec. Kako se to vidi z UZ oz. kako lahko ginekolog to napove? Načeloma je z mano vse v redu. Predlagala mi je, naj počakam dve do tri menstruacije in poskušam ponovno zanositi. Kaj pa vi menite na to, je slučajno to prezgodaj? Fizično se počutim dobro, vendar me je strah, da ne bi bilo kaj narobe.
Zanima me še, je možno v naslednji nosečnosti nuhalno svetlino opraviti pri vas in koliko časa prej se je potrebno naročiti, da pridem na vrsto v tistem tednu, ko se ta preiskava opravlja?
Prosim za vaše mnenje.
Lp
Spoštovani,
po terminskem porodu priporočamo nekoliko daljši odmor, recimo, če gre, vsaj 6 mesecev. Po eni strani telo potrebuje nekaj regeneracije, pa tudi psihično se je treba od prejšnjega, neusojenega otroka posloviti in to žalovanje pogosto traja vsaj nekaj mesecev. Če, vam slučajno uspe zanositi že po 3 ali 4 mesecih seveda ne pričakujemo posebnih težav.
Glede napovedane M: tega se ne da napovedati. Če ženska po porodu ne doji, se M lahko pojavi že po 6 tednih in nato kadarkoli do 3 mesece po porodu. Če je M brez dojenja odsotna dalj kot 3 mesece, je nekaj narobe oziroma nekaj ni tako, kot bi naj bilo.
Na samoplačniši UZ pri meni se ne čaka zelo dolgo. Običajno je klic v naročanje 2 tedna pred predvidenim terminom za UZ, dovolj.
Spoštovani,
sem pribl. 5 mesecev po porodu, polno dojim. Ker s parnerjem nisva ravno mlada razmišljava, da bi se glede drugega otroka nekako “prepustila”, da torej ne bi uporabljala kontracepcije in potem kakor bi nanaslo…
V takšnih primerih, ko ženske zanosijo preden dobijo menstruacijo, je težko odgovorno poskrbeti za zarodek v smislu uživanja folne kisline. Kakšen bi bil vaš nasvet? Naj preventivno uživam npr. Tifol? Morda samo vsak drugi dan? V naprej hvala za odgovor.
Spoštovani,
odgovornosti v zvezi s FK ne bi ocenjeval tako visoko, saj njena uporaba prepreči nepravilnost v razvoju resnično tako redko, da je to komaj mogoče znanstveno dokazati. Vseeno, če želite biti maksimalno odogovorni, ne more škoditi, če FK uporabljate ves čas, ko obstaja možnost zanositve, saj gre za vitamin iz skupine B, kateri se stalno sproti izločajo z urinom in ga v telesu ni mogoče kopičiti na zalogo.
Pozdravljeni,bila sem noseca(1. in spontana nosec.)z dvojajcnimi dvojcki,tekom nosecnosti nisem imela tezav razen uroinfekt(e.colli)v 18.tednu,ki je bil pozdravljen z antibiotikom.V 24.tednu pa je prislo do predcasnega razpoka plodovih ovojev in isti dan sem bila hospitalizirana na oddelek.Ta isti dan zvecer so se zaceli popadki,vaginalno sta bila rojena oba dvojcka zivorojena(umrla po 1min,zaradi nezrelosti niso zeleli izvajati reanimacije).
1.posteljico sem porodila samostojno,zaradi druge so me pa uspavali in opravili abrazijo.
Vzrok za ta dogodek je ostal neznan(infekta ni bilo,pregrade pri meni tudi ne).To se je zgodilo v zacetku aprila(3.4.2016).Po porodu nisem imela tezav,menstruacijo sem dobila 7.5.,pri poporodnem pregledu je bilo b.p.
Izbrana ginekologinja mi je svetovala 3 mesece premora do naslednje nosecnosti oz. 3 menstruacije.Kot zascito uporabljam prekinjen spolni odnos(tako kot pred nacrtovano nosec.,in vedno je delovalo).Sedaj pa kaze na to da je moznost da sem zopet noseca,ceprav sem zelela pocakati 3 menstruacije ne pa samo 1.
Zanima me kaksne so moznosti za naprej v primeru da sem res noseca,vem da so lahko komplikacije zaradi abrazije in mogoce ne v popolnosti obnovljene sluznice v tem casu.
Do kaksnih tezav lahko pride v mojem primeru?Hvala za odgovor.
Lep pozdrav
nosečnost vsekakor lahko ugotavljamo le s testom nosečnosti, kasneje pa tudi z UZ. O tem nikoli ne ugibamo. Glede na zgodbo o prezgodnjem porodu, bi upal ugibati, da je šlo prejšnjič za popustljiv maternični vrat, to pa se zdravi s cerklažo po 12. tednu nosečnosti, ker se praktično vedno ponovi. Na popustljiv MV je smiselno misliti, čim pride do visokega splava po 16. tednu ali prezgodnjega poroda pred 28. tednom brez znakov infekcije.
Da sedaj sumim na nosecnost je to zato ker ko sem bila 31.5.2016 na predgledu pri svoji ginekologinji za preverjanje ce bi slo mogoce za septum(katerega ni ugotovila),je pa rekla da bekaj vidi in da bi mogoce lahko to bila gestacijska vrecka.Menstruacijo sem pred nosecnostjo imela na 28 dni,zato sem jo sedaj pricakovala 3.6.,je pa se kar ni.Pri vcerajsnjem testu se je pa druga crtica obarvala komaj opazno.Torej ce bi bila res noseca me zanima kaksbe so lahko komplikacije,ali to mocno vpliva na plod?
Nihce mi se ni omenil popustljivost MV,rada bi dodala da je bil v 19.tednu dolg 4cm.
Tisti dan ko pa se je vse skupaj zgodilo sem bila zaprta vse do vecera oz.noci ko so sem pristala v porodni.Ali to pomeni da tudi ce sem bila zaprta gre lahko za popustljiv MV ali kaj?
NAJLEPSA HVALA ZA VAS CAS IN ODGOVORE
lp
ne. Če je bil MV zaprt in je imel še določeno dolžino ob že prisotnih popadkih, potem to ni bil popustljiv MV, ampak v tem primeru ne razumem razlogov za splav, ker je edini drugi razlog za začetek tako zgodnjih popadkov infekcija, ki pa je pri vas menda niso dokazali? Ja, edini še prisoten dejavnik tveganja za splav bi bila lahko hujša urinska infekcija, ki pa ste jo menda imeli pred tem, torej predolgo od splava. Skratka, vse skupaj je potem res en velik misterij.
Slo je za veliko prezgodnji porod(zivorojenih otrok),ali se temu tudi rece splav?3.4.2016 mi je zjutraj doma odtekla voda(brez kakrsnih koli krvec itd.),ob 10h na sprejemu so takoj postavili diagnozo predcasen razpok ovojev pri enem plodu in da ima se dovolj plodovnice in da se ni vse izgubljeno mogoce pa se ne bom rodila.Odvzet je bil bris na patogene bakterije in vsi so rekli da je verjetno kriv infekt(cez 5 dni je prisel izvid da je b.p. in so ovrgli to trditev)N9;na oddelku sem prejela injekcijo za dozorevanje pljuc,cel dan nisem imela krcev in plodovnica je tudi nehala odtekati.Zvecer sem dobila rahle krce in rahlo krkavitev komaj kaj kapljic na vlozku.Ker so se krci stopnjevali in mi je otrdeval trebuh me je prisla pogledat dezurna zdravnica in rekla da sem se vedno zaprta da nimamo kaj in mi dala zdravilo proti krcem i.v. in antibiotik zaradi suma na infekt.Ker so se popadki stopnjevali sem cez 1h koncala v porodni in se mi zdi da v roku ene ure rodila..Otroka tezka vsak cca.600g in velika 30cm,vendar da sta nezrela in da bi ju z reanimacijo samo poskodovali in bi imela prehude posledice.Nista pa zmogla zadihati,po 1min sta umrla.
Se pravi cez 5 dni so sporocili naj ne bu bil infekt glede na bris,pregrade nimam(smo ugotovili prejsnji teden).Tri dni pred tem dogodkom sem bila na UZ v porodnisnici in je vse krasno kazalo.Naslednje jutro pred odpustom domov je kri pokazala CRP 5 ,LEVKOCITI 19.(so rekli da je to za to stanje normalno,ob odpustu predpisan Amoksiklav)
Zalosti me ker ne vem kaj je bilo krivo,da bi clovek vsaj vedel kako ukrepati naslednjic ce bi se dalo.
Kaj Vi mislite,ali je potrebno kakorkoli ukrepati v naslednji nosecnosti in ali je dovolj 3menstruacije premora(glede na abrazijo posteljice)?
Danes sem dala kri in je pokazalo da nisem noseca(hcg 1,20).
Se opravicujem ker imam toliko enih vprasanj.
Hvala Vam
Žal včasih ostanemo res brez ključnih odgovorov na vprašanje: zakaj? Popustljiv MV to očitno ni bil, če je bila infekcija, ni bila s seznama “patogenih bakterij”. Mogoče kakšna mikoplazma, ki se je ne da dokazati z navadnimi testi? Bris na mikobakterijo ali ureoplazmo bi bilo mogoče še vedno narediti tudi izven nosečnosti…Vse drugo je tudi bilo izključeno. Skratka, po trenutnih informacijah sodeč v naslednji nosečnosti nimamo povoda za kakršnokoli ukrepanje.
POZDRAVLJENI!
Zanima me sledece:
V torek 20.6 je bilo natanko 6tednov po porodu.
Na ta dan sva z partnerjem imela tudi prvi spolni odnos
vendar brez zascite.
Sedaj tri dni po tem sem na spodnjicah opazila nezno nezno roza barve izcedek…
Bil je samo zjutraj enkrat in nic vec.
Skrbi me,ali bi lahko prislo do zanositve ali je moj strah odvec.
Hvala za odgovor.
Lp
Spoštovani,
če vas je strah, da bi lahko zanosili, ta strah zlasti gojite vnaprej, ker za nazaj nima veliko smisla. zato se ob prvem obisku ginekologa po porodu običajno pogovorimo tudi o morebitni kontracepciji in jo lahko predpišemo tudi v času dojenja. Za naprej pa vam priporočam test nosečnosti čez kakšna 2 tedna.
Pozdravljenj.
Dva meseca nazaj sem v 33.tednu rodila punčko,ki je dve uri po porodu umra. Izvidov obdukcije še ni,sumijo na popolni ileus črevesja. Umrla naj bi,ker ji je črevo počilo in se je zastrupila. Nosečnost je do 30t potekala BP,potem se je pojavilo hudo otrdevanje trebuha in slabše občutenje gibov. Kakorkoli,nihče ni sumil na takšen izid. Doma imam 20m hčerko. Nosečnost potekala BP,rojena v 38t.
Ginekolog mi je priporočal zanositev čez 6m oz.še bolje čez leto dni. S partnerjem ne bi rada čakala toliko časa. Zanima me, ali gre lahko kaj narobe,če npr.zanosim že po 3, 4 mesecih?..
Hvala za odgovor.
Spoštovani,
z otrokom zaradi hitre zanositve ne bo šlo nič narobe, hitre zaporedne nosečnosti pa lahko izčrpajo vaš organizem in povzročajo škodo vam in vašemu zdravju. Odločitev je torej pri vas. Načeloma pa ženska lahko ponovno zanosi takoj, ko ji to narava dovoli. Kot rečeno pa ima to lahko svojo ceno.
Pozdravljeni. Sem prvič rodila in imela tudi carski rez(ker je bil otrok malo večji,zaradi sladkorne v nosečnosti. Sedaj bo od tega že 11mesecev. Z fantom si želiva še enega otroka(nočeva da je med otrokoma velika razlika v letih). Zanima me kdaj lahko spet zanosim? Morem pa še omeniti da imam zdej ne redno menstruacijo.(pred prvo nosečnostjo sem imela na 28-30dni) sedaj imam pa na več kot 30dni
Hvala in lp
Spoštovani,
med porodi po CR priporočamo razmik vsaj 2 leti, če se zgodi prej, pa je tudi v drugo potreben CR, so pa tudi nekoliko večja tveganja za zaplete v kasni nosečnosti.
Zakaj bi to radi vedeli? Da boste zavestno tvegali, če se vam ne bo zdelo dovolj hudo? Predvsem se bojimo, da bi na mestu rane maternica začela popuščati in bi se maternica razprla, to pa bi lahko vodilo do potrebe po predčasnem ponovnem CR. Obstaja tudi mnogo težav, ki lahko oponašajo takšno stanje in bi se lahko v strahu napačno odločili za prezgodnji CR.