Zakaj pregled pri ginekologu vsakih šest mesecev?
Imam 29 let in sem redno, enkrat letno, hodila na preglede k ginekologu. Do sedaj je bilo tako v redu..sedaj 0pa sem izvedela, da moram na pregled že po šestih mesecih? Pri medicinski sestri sem se pozanimala čemu, pa mi ni dala zadovoljivega odgovora: govorila je o preventivi, da je tako pač odločil citolog in podobno. Vsekakor nisem izvedela veliko.V bistvu sem sedaj zello zaskrbljena, ker do sedaj nisem imala nikakršnih težav. Imela sem stalnega partnerja s katerim sem imela spolne odnose brez kakršnekooli zaščite. Imam tudi hčerko, tako da ja porod za menoj. V zadnjem letu pa sem menjala partnerja.Torej imam spolne odnose s novim partnerjem. Le ta je oročen, torej ima spolne odnose tudi z ženo.Res je da sedaj jemljem kontracfepcijske tablete. zanima me:
1. Čemu pogostejši ginekološki pregledi? V čem je vzrok, da citolog prepiše pogostjše preglede pri ginekologu?
2. Predvidevam, da gre za povišano vrednost brisa. Je možno ,da na ta rezultat karkoli vpliva to, da sem manjala partnerja, s kaetrim imam sedaj veliko intenzivnejše spolne odnose,a redkeje?
3. Prosim vaš, če mi lahko opišete,kaj vse se lahko zgodi, če je vrednost brisa visoka?
4. Obstaja kakšna možnost, da na to vplivajo kontracepcijske tablete?
Vnaprej hvala, za odgovo
Draga Doroteja,
povsem možno je, da je vrednost PAP-a po brisu materničnega vratu sprmenjena. Običajno pri vrednosti II. kontrolo opravljamo na 4-6 mesecev in če se ponavlja večkrat zapored ali se stopnjuje do III opravimo še kolposkopijo in po potrebi vzamemo košček tkiva za histološki pregled. Menjava partnerja je lahko, ni pa nujno vzrok za spremembe na materničnem vratu. Med najpogostje odgovorne povzročitelje sprememb na materničnem vratu prištevamo humane papiloma viruse, takoimenovane viruse genitalnih bradavic. Bradavičke so lahko zelo majhne oziroma skoraj nevidne vendar povzročijo citološke spremembe, ki pod določenimi pogoji (samo nekateri tipi od preko 100 znanih) in v določenem času (nekaj let do delsetletij) lahko vodijo do razvoja raka na materničnem vratu.
Učinkovitega zdravljenja HPV ni, ostanejo pa nam redne kontrole pri ginekologu in po potrebi kirurša odstranitev prizadetega dela vratu maternice s konizacijo ali z laserjem oziroma z električno zanko, če postanejo spremembe prehude.
Kontracepcijske tablete na spremenjen PAP ne vplivajo.
Pozdravljena!
Nisem zdravnik in ne citolog lako ti pa povem svoje izkušnje.
Pri meni se je začelo ravno tako kot pri tebi, obvezen 6 mesečni pregled, razlog slab bris. Po naslednjem preglegu že pap 3. Sledil je odvzem tkiva in sedaj sem izvedela, da je tudi ta izvid CIN3 in to pomeni operacija.
Zdravnica mi je razložila, da je to okužba z virusom HPV, s katerim si se lako okužila le enkrat in od takrat je ta virus v tebi prisoten. Ni nujno, da se virus zbudi, lahko miruje, lako začne napredovati.
Zdravnica je rekla, da do okužbe pride s spolnim odnosom. Ne pomeni, da ne upoštevata higijene, vendar imata spolne odnose večkrat zaporedoma ali podobno… Tam se razvije ta stvar ki povzroči okužbo.
Tako, da sem in si se lako ukužila že kot punca in to ni delovalo, lahko pred kratkim….odvisno kdaj so zasledili prvič PAP (čeprav je bil ta lahko samo 1).
Prenašaš ga lahko na zdrave moške, ki ga naprej na druge ženske; pri tem pa nastradamo ŽENSKE.
(do sedaj sem tudi jaz vedela vse o tem PAP in posledicah, ampak od kod se okužiš ne, saj nikjer ne napišejo; to pa mi je povedala moja gin.)
Želim ti veliko sreče in redo sledi svoj bris.