zadah iz gobcka
Pri tvojem psu verjetno ne gre za karies, ki se pri psih zelo redko pojavlja, ampak ima parodontalno bolezen. Ker je verjetno že precej napredovala, ga to boli in ti čiščenja nikakor ne bo dovolil. Smrad izvira iz razpadajočih ostankov hrane in bakterij. Pelji ga h veterinarju, ki bo populil zobe, ki so preveč prizadeti, ostele pa očistil in ti dal napotke o čiščenju zob po posegu. Koliko pa je star tvoj pes?
pri veterinarju smo ze bili a je rekel da je karies in ce bi hotel mu vse scistit bi moral pod narkozo da bi se pustil ampak da to ne priporoca ker je ze kuza star 10 let da narkoza nebi nanj dobro vplivala pa se pred kratkim je imel operacijo.tako ce ima se kdo kaksno idejo glede ciscenja se ye vnaprej zahvaljujem.
Na žalost je res, da brez narkoze ne bo nič, vendar je poseg nujen, ker je očitno, da se pes ne počuti dobro. Še vedno vztrajam, da tvoj pes nima kariesa. Svetujem ti, da izbereš veterinarja, ki se ‘ukvarja’ z zobmi, sicer je res bolje, da se za poseg ne odločiš. Starost 10 let ni nič posebnega kar se anestezije tiče, žal ti tudi tukaj svetujem, da izbereš takega veterinarja (kliniko), kjer anestezijo obvladajo in je anestezist med posegom ves čas zraven in spremlja psa. Bolj verjetno je, da ti je tvoj veterinar tako svetoval, ker z zobnimi posegi (bolj zapletenimi) nima dovolj izkušenj, nikakor pa ne ostani pri tem, saj se bo stanje psu samo še slabšalo. Taja, ali si iz Ljubljane?
Pri starosti 10 let anestezija je tveganje. Nasploh je vsaka anestezija tveganje, ne glede na starost. Tudi nas so veterinarji opozorili(na znani kliniki), ko smo hoteli mucki dati sčistiti zobe, da je pri taki starosti (13 let) anestezija lahko zelo nevarna.
Če ima kuža gnile zobe, je to karies, ne glede na to, kaj mu je vzrok. Zato prosi veterinarja, kaj predstavlja večje tveganje. To, da mu poseg opravijo ali to, da ima gnile zobe. Ker tudi gnili zobje bolijo, hkrati pa je nevarno tudi sproščanje bakterij iz zob v druge dele telesa.
Se bom še jaz uštulila v tole temo.
Od babice pudljica(18,5 let) ima vse zobke čisto črne. Vsak teden kakšen ven odpade tako da jih ima samo še par. Celo življenje je jedla brikete, eno leto pa papca riž in želodčke. Verjetno pa kmalu ne bo mogla tudi teh prežvečit. Kaj se stori v tem primeru? Miksa hrano?
Aja, he he, pobalinka mala se je pravkar začela gonit. In to pri tej starosti ;))
Še enkrat: trdim, da pes nima kariesa, če že (sem že rekla, da redko), se pri psu pojavi kvečjemu na enem, dveh zobeh, NIKOLI nima karioznih vseh zob.
Tina 24,
popolnoma se strinjam, da je VSAKA anestezija tveganje, vendar to nikakor ne pomeni, da je bolje, da ima pes gnil ves gobec kot da sprejmeš tveganje anestezije. Ogromno operiranih psov po svetu ima krepko čez 10 let. Prav tako je tudi pri ljudeh vsaka anestezija tveganje, pa se jih zaradi tega še vedno operira, da o starosti, ko so operirani niti ne govorim.
Če ima pes gnile zobe, je to karies…. si napisala. To je že res, samo izraz gnili zobje se pri psih in mačkah čisto narobe uporablja. Me bo malo zaneslo in bom malenkostna, tega mi ne zameri. Pri Tajinem psu bolijo obzobna tkiva, od tam se tudi sproščajo bakterije po telesu, iz zob se bakterije (razen v redkih primerih) ne sproščajo.
Vsekakor se jaz vprašam, kako kvalitetno življenje ima še lahko pes, ki ima ‘gnil gobec’, mogoče mu je že pregnila kost med zobmi in nosom, pa ima stalno gnojen in krvav izcedek iz nosnic, ob priložnosti pa se mu bo še zlomila spodnja čeljust (ker kosti okoli zob praktično ne bo več). Čemu veterinarji navadno rečejo ‘gnil gobec’, si lahko pogledate na tem linku, se opravičujem, ker ne znam narediti aktivnega. Ali bi, prosim, kdo naredil to namesto mene. Slikice so kar nazorne. Upam si trditi, da ta pes ni imel preveč zadovoljnega življenja.
http://www.lek.si/slo/veterina/klinicni-primer/parodontalna-bolezen/
Andi&brini, ali ima babičen pes podobno stanje? Če je odgovor pritrdilen (ali če je stanje nekoliko boljše), si lahko prepričana, da pes že zdaj zob nič ne uporablja, ampak hrano samo golta. Miksanje hrane v nobenem primeru ni potrebno, saj majhne koščke pes brez težav poje, tudi če je brez zob. Zmiskana hrana se bo samo dalj časa nabirala po ustih (jezik, trdo nebo….) in predstavljala idealno gojišče za bakterije. Prav tako nutricionisti menda trdijo, da se kvaliteta hrane pri miskanju zelo zmanjša, ker se pri tem poškodujejo celice.
Za konec še to: vprašam se, kako je možno, da ljudje, ki trdijo, da imajo nadvse radi svojega psa, pustijo, da pride do takega stanja v gobcu, pri tem pa za vsak zlomljen krempelj (karikiram) letijo k veterinarju. Halooooo??? No, potem pa nočejo anestezije, ker imajo zopet psa ali mačko preveč radi, da bi ga (jo) slučajno izgubili in jo pustijo s kronično bolečino leta in leta… Mar ni to čisti egoizem?!!
Aktiven link:
Dodala bi le, da če je gobec kot tak oz. čeljust sicer v dobrem stanju, hrane ni potrebno miksati niti, če je pes brez zob. Govorim iz izkušenj, saj imam doma 2 psa s pasemsko pogojenim (precej) pomanjkljivim zobovjem. Res, da sta torej brez zob iz popolnoma drugega vzroka, res pa je tudi, da lahko preglodata vsako kost (če nisem dovolj previdna tudi npr. kost puranjega bedra izgine v cca 2-eh minutah) in raztrgata vsak, še tako velik kos mesa (ja, tudi surovega). Večinoma dajem hrano “v kosih”, se pravi, da je ne režem na koščke, bognedaj celo miksam! Je pa potrebno na to psa “pripraviti” – dovolj žvečenja, da se okrepijo čeljustne mišice in ojača sam ugriz, predvsem pa redna higiena zob/ustne votline in spremljanje stanja in sprememb v gobcu.
Lp, Yo
No, tole o poskodbah celic je za moje pojme larifari. Zakaj? Ker je ravno poskodba celice oz. celicne stene pri zelenjavi tisto kar moramo storiti, ce zelimo priti do notranjosti. Pes in celuloza ne gre skupaj. Zato-zmiksana ali cimbolj drobno sesekljena, kuhana zelenjava, lahko tudi stlacena, pa bo imel pes vec od tega kot pa od celih kosov. Kar se miksanja tice, bi rekla da so nutricionisit oz. bolje receno “nutricionisti”, zadnje case je ta izraz zelo popularen, se ga stepa ko mladice, malce falili.
Tudi pri biokemiji je potrebno vse streti, zmiksati,… da lahko izmerimo npr. kolicino klorofila ali pa kakih encimov.
Ok, Nanook, o tem ali je zmiksana hrana slabša, ne mislim razpravljati, ker se na to premalo spoznam, osebno mislim, da je slabša. Da pa priporočaš, da naj lastniki skuhajo, stlačijo in mogoče še zmiksajo po vrhu hrano za pse, ta je pa čisto mimo. Pa da ne začnemo spet debate o tem,zakaj že ima pes (z manjšimi odstopanji) 42 zob ???!!! In da je, dokazano, pri ljudeh preveč kuhana hrana s premalo vlakninami vzrok raku na debelem črevesju….
Po moji zdravi pameti je način, kako npr. Yo hrani svoje pse, veliko bolj primeren za pse.
No, raje se vrnimo k temi, ki je bila odprta, da se ne bo razvila debata o prehrani..
Inka, upam, da nisem prevec vsiljiva, ampak glede na to da imam neko spostovanje do tvojega znanja, bi prav z veseljem slisala tvoje poglede na prehrano psov.
Lp, Mojca
Nekaj znanja o zobeh imam, tako da vem, da je sproščanje bakterij iz zob pogosto. Zakaj? Zato, ker ko se pojavi karies, ta draži pulpo, pride do hiperemije, če se dražljaj ne neha, pulpa odmre, to pa privablja bakterije, ki sproščajo svoje toksine in se širijo iz zoba… Tako nastane obzobno vnetje, ki lahko v končni fazi predre kost in sluznico.
Tudi sama bi psa rajši operirala kot pa ga pustila v takem stanju, vendar pa se mora lastnik odločiti sam, ali je pripravljen na tveganje anestezije ali pa rajši vidi psa potencialno dlje živeti v bolečinah.
Poznam primer (moja kolegica), ko je imel pes popolnoma uničene zobe, na sluznici gnojne bulice, iz gobca mu je smrdelo, njegov lastnik, kolegičin oče, pa je bil zdravnik. Ko sem ga opozorila na stanje, ga je peljal k veterinarju, kjer so ga uspavali. Človek se mi je zameril do konca.
Oh, pa se gremo spet citirat:
“Zato-zmiksana ali cimbolj drobno sesekljena, kuhana zelenjava, lahko tudi stlacena, pa bo imel pes vec od tega kot pa od celih kosov.” in pa “Jp, zmiksat pa je. Palicni mesalnik je zelo prirocen, za vecje tudi oni veliki, kajjazvemkakoserece, multipraktik? Pa sokovnik tudi (za sokec delat).”
Je zdaj kaj bolj jasno, kaj je Nanook napisala, ali se citiram se enkrat? In ja, kakor se spomnim, je Andi pisala o tem, da bo psicka kmalu brez zob, ne pa da jih ima 42.
In se vedno me zanima kdo, kdaj, kako, na kaksen nacin je ugotovil, da je kuhana hrana vzrok rakavim obolenjem. Link, vir, knjiga, izrezek, revija, karkoli, da si grem lahko pogledat (ce je v mojem dosegu seveda). Pac “poklicna deformacija preverjanja vsega moznega”, ker clovek ze kar lep cas papca termicno obdelano hrano, pa je kot vrsta ocitno zelo fajn prezivel, zantibiotizirano, spesticidirano in shormonizirano hrano pa jemo bolj kratek cas.
Glede zob sem ti menda ze enkrat razlagala kako poteka klasifikacija zivali in kako se gleda na prehrano. Lahko pa seveda se enkrat zacnemo s tem, pa morda omenimo se evolucijo.
Peibie, sem ti napisala odgovor in ga pomotoma zbrisala, sorry, bom še enkrat napisala jutri.
Tina 24, se popolnoma strinjam s tvojim opisom kako pridejo bakterije iz zob v okolico. Res je in velja za karies, ki pa, še enkrat poudarim, pri psu in mački ni problematičen, ker se skoraj da ne pojavlja.
Kdo se ti je zameril, veterinar ali oče, tega čisto ne razumem.
Nanook, tisti, ki je meni govoril o miksani hrani je imel fakultetno izobrazbo na tem področju, pa niti ni važno. In to v zvezi s pripravljanjem hrane za otroke, tudi zanje ni primeren palični mešalnik multi…O čem bi se res rada pregovarjala? Miksaj, če tebi in tvojim živalim odgovarja, v tem ne vidim nobene težave. Če se boš samo malo potrudila, boš z lahkoto našla veliko literature, ki govori o povezavi raka na debelem črevesju in vlakninah, meni se zdajle res ne da.
Ne vem kdo je tukaj funkcionalno nepismen: jaz te nisem spraševala o klasifikaciji živali, zanima me le zakaj je skozi evolucijo pes obdržal 42 zob. Za zmiksano hrano, predvidevam (oh ne, to zagotovo vem) jih ne rabi. To mi pa lahko poskušaš razložit.
Pa še to ti lahko zagotovim, da pes Andine babice nikakor ne bo brez zob, ker pri psu vsi zobje sami od sebe (tudi postopoma) nikdar ne izpadejo, še posebno ne tisti, ki so v spodnji čeljusti. Zakaj ne, je menda logično. Izpadli bodo manjši zobje , enokoreninski, vsi ostali pa bodo ves čas predstavljeli tujek, okoli katerega poteka vnetna reakcija.
Pregovarjala? O nicemer, meni so stvari jasne, svoje mnenje imam izoblikovano in ga tudi podajam dalje, to je pa tudi vse. Lahko seveda debatiramo o stvareh, nimam nic proti, dokler je vse skupaj na nivoju jasno.
Res je, ni vazno ali ima fak. izobrazbo ali ne. Vsaj jaz ne dam dosti na to. Razlicni razlogi pac, sem prebrala/slisala ze precej buch od raznih prof. dr. in cel kup pametnih stvari od…popolnoma nesolanih oseb, tako da…
Sicer pa brez skrbi, vsekakor bom svojega pesjana se naprej hranila tako kot se bo meni zdelo, me v drugo se nihce ni preprical, se prilagajam svojemu psu, ne drugim.
Ne sprasujem o povezavi med vlakninami in rakom temvec kuhano hrano in rakom. Glede na to, da si to ze enkrat omenjala v neki drugi temi, sklepam, da imas tudi vire, povezave, ki to potrujejo. Preprosto. Nimam casa brskati o temle, se trenutno ukvarjam z nekimi drugimi stvarmi. Pac ne verjamem vsemu kar preberem, dokler ne preberem kaj argumentiranega. Ja, res je, sem ocitno zahtevna publika, kaj cem.
Ja, mislim da bi se dalo debatirati tudi o funkcionalni nepismenosti pa se cemu, ampak na tak nivo se pac ne spuscam, tako da tole prepuscam komu drugemu. Ce pozorno preberes moje sporocilo, bos ze ugotovila, kam pes taco moli.
Ponavljam, Andi je navedla primer psicke, ki pocasi izgublja zobe, kaj takrat narediti-zmiksati. Moj odgovor-ja, zmiksati. Ce ti gre to v nos, ti sment.
Nadaljne miksanje pa, ce pozorno preberes, leti na zelenjavo. Je zdaj kaj bolj jasno?
Evolucija zob; glede na knjigo, imajo psi “baby patuljaste” zobe v primerjavi z drugimi kanidi (predvsem volkovi, sakali, kojoti), pa tudi velikosti mozganov oz. mozganske prostornine. Vse to (in se vec) je dokaz, da so dejansko prilagojeni na drugacen nacin prehranjevanja kot pa volkovi in ostala “drhal”; zaradi odprtja smetisc-nove nise-pred ca. 15.000 leti so se pac razvili po svoje. Zobje so ostali, kajti se vedno je recimo del prehrane nekaterim populacijam (tudi danes je tako) predstavljal tudi ulov divjih zivali, poleg tega pa so zobje pomembni tudi pri komunikaciji, obrambi in ne predstavljajo minusa. Kako pa bi pes drugace pobiral odpadke kot z zobimi? Gledano na psa kot na vrsto, so se pa spremenili (Copp&Copp, bolj na zacetku). Sami psi (pa tudi volkovi) naj bi tudi izredno hitro jedli in torej hrano goltali ne pa zvecili, kar pomeni, da so v zelodcu veliki kosi. Kako je s povrsino in volumnom pa vemo. Primarno pa so ostri zobje vecinoma namenjeni lovu (in obrambi), pri marsikateri zivali so se zelo spremenili, pri marsikateri ne tako zelo, pa ceprav je recimo cisti vegetarijanec..
Glede miksanja-zelenjava=rastline. Rastlinske celice imajo celulozno celicno steno, psi pa nimajo celulaze in torej celicne stene ne morejo razgraditi. Vsi nutrienti, ki jih najdemo v celicah, v celicah tudi ostajajo. S sekljanjem, miksanjem,…celicne stene do neke mere sesujemo in nutrienti (oz. vec n.) postanejo dostopni pasjemu organizmu, pa se manj “dela” je potrebnega. Poleg tega imajo manjsi koscki vecjo povrsino, zatorej lahko encimi delujejo na vecji povrsini, kar pomeni, da celoten proces poteka hitreje. S kuhanjem prav tako sesujemo celicne stene in nutrienti postanejo bolj dostopni pasjemu organizmu. In kaj imajo zobje veze s prehrano? V bistvu nic konkretnega. Ce zelimo vedeti, kako se dolocena zival prehranjuje, je najbolje popokati kufre in oditi tja, kjer ta zival (vrsta!) zivi v naravnem okolju ter jo opazovati. Ampak to nam pove kaj je naravno oz. bi bilo eventuelno naravno. Ali zelimo to kopirati ali ne, je pa popolnoma druga stvar.
In ja, ko se pogovarjamo o zobeh, prehrani, imata evolucija in klasifikacija kar pomembno vlogo. To je moje mnenje o prehrani in zobeh. Klasifikacija in evolucija (pa se kaj) sta pa dejstvi.
PS: Govorim o psu kot o vrsti.
Nanook, naj ti razložim samo eno stvar glede miksanja hrane pri Andinem psu. Zmiksana hrana se bo izdatno nalepila na zobe oz. zobni kamen in tam razpadala. Če pa bo pes jedel, sama si rekla, da pogoltne hrano, majhne koščke (npr. mesa) bodo ti manj časa v ustih in se bo tako od njih nabiralo manj oblog. Pri njenem psu to problema ne bo rešilo, je pa tako prehranjevanje glede na stanje bolj priporočljivo. Če upoštevaš še dejstvo, da ima pes ob zobeh velike žepe, tja zmiksana hrana lahko zahaja, koščki mesa manj verjetno.
Tale debata je bila odprta na temo zob in verjetno nima smisla spet pisati celih romanov o prehrani, vsaka ima pač svoje mnenje, to je bilo jasno že prej in jaz te v nič ne prepričujem.
Se ne strinjam, ampak tako pac je. Take it or leave it hehe. Brez skrbi, nikogar v nic ne prepricujem (ce drugi mene, tako ne bo ratalo). Moje mnenje je pac tako kot je-o miksanju, o zelenjavi, o naravni prehrani psov, pa se o marsicem. Ce slisim glede vsega kaksno boljso, bolj logicno, argumentirano razlago, mnenje spremenim, drugace pa ne.