Za pravnike – zavrnjena vloga za očetovski dopust s strani CSDja
Tokrat se obračam na pravnike, kakšne so kaj možnosti pri pritožbi na CSD oz. ministrtrstvo v zvezi s konkretno mojo vlogo za očetovski dopust, ki mi ga je CSD zavrnil.
Situacija je takšna – ker s punco nisva poročena in zato ob rojstvu otrok avtomatsko nisem še bil uradni oče, sem očetovstvo priznal cca mesec po porodu (prej ni bilo možno), očetovski dopust pa koristil tik po porodu. Po pravilih se pa tega ne sme, kot so me zdaj opozorili, pred tem (in celo ob oddaji vloge) pa me na dotičnem CSDju ni nihče opomnil – vlogo so sprejeli, zdaj pa – mesec kasneje – negativna odločba. Težava je še večja v tem, da sem medtem menjal službo in bom v prejšnji službi za nazaj dobil neplačan dopust – tako bom ob denar in tudi dopust.
Torej pravniki – zanima me, ali sem ob zame administrativni napaki in površnosti delavke (zakaj pa so tam, če niti ne pregledajo vlog, ki jim jih v naročje oddam) na CSD upravičen do odškodnine (bodisi denar, bodisi dopust), če vložim pritožbo na ministrstvo.
Res je – to označiš na vlogi, ki jo oddaš in to velja bolj kot ne za neplačan očetovski dopust v višini 75 dni. Označiti moraš, da boš koristil, pa čeprav kasneje (do cca 8 let otrok) ne koristiš, če pa ne označiš, koristiti ne smeš več.
To, da želim koristiti plačanih 15 koledarskih in neplačanih 75 dni, sem na vlogi označil, pred rojstvom otroka pa tega (tako so mi rekli) ne smeš – kao prej morajo videti, da je otrok živorojeni…
Mati ima 105 dni porodniškega dopusta (zaradi sebe, da si opomore po porodu), to je tri mesece in v tem času je treba izkoristiti teh 15 dni očetovskega dopusta. (Če sem prav razumela zakon). Torej lahko zdaj, ko si postal oče, koristiš ta dopust, ki ga imaš za pomoč materi in otroku.
Ostali del pa se uradno imenuje starševski dopust za nego in varstvo otroka (ne bi šla iskat uradnega naziva, a nekako tako se imenuje), ki ga prav tako lahko koristita po dogovoru oče ali mati otroka, od tega je 45 dni takih, ki jih lahko koristi le oče, ima pa dovolj časa za uporabo, do osmega leta otrokove starosti.
Če prav razumem tvojo situacijo, gre za to, da si porodniški dopust izkoristil prehitro, ker še nisi bil uradni oče. Najlepše bi bilo, če bi se dogovoril s svojim delodajalcem, da ti tistih 15 dni šteje kot letni dopust (če si ga že prekoračil, pa mogoče lahko kompenziraš s tistim za prihodnje leto), porodniškega pa izkoristi, preden poteče teh 105 dni. V mislih imam še eno nezakonito rešitev, ki pa ti je javno ne bom omenjala, je pa še bolj elgantna od prej navedene.
OK, hvala za odgovore… mislim, da bom na odločbo dal kar pritožbo, saj mi je prijazna delavka z drugega CSDja (hvala forumašici za usmeritev:) ) nazorno povedala, kje in kaj so na “mojem” CSDju zgrešili, saj so me od samega začetka do konca napačno usmerjali in na koncu nepravilno vlogo še sprejeli.
Delodajalec mi je pripravljen iti na roko in ta dopust preklopiti, ampak očetovskega pa zdaj v roku, ki je za to predviden, ne morem koristiti (tako da ta dopust in nadomestilo za to praktično izgubim), poleg tega mi gre za princip, saj večina od nas za napake pri delu kar krepko odgovarja in nočem sprejeti, da mi zaradi malomarnosti določenih delavk propade očetovski dopust, saj sem tudi sam vložil v te vloge kar nekaj dela (zbiranje vlog, potrdil, lastni dopust za obisk CSDja…).